Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Станчев: Няма да има нова Виденова зима

Красен Станчев
Снимка: БГНЕС


Актуализацията на бюджета ще узакони мерките в борбата с пандемията, подкрепата на бизнеса, както и актуализацията на пенсиите, посочи в "Посоките на делника" основателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев:

"Има две много важни обстоятелства: устройственият закон за бюджета, който предполага, че задължително трябва да има такава актуализация, а второто са фискалните правила на ЕС, които бяха спрени от действие до самия край на годината. Реалността е, че относително скромното предвиждане на това какви ще бъдат икономическите процеси тази година е в основата, защото съответно бюджетът беше съставен така, а много голяма част от разходите бяха направени спрямо отделните движения в приходите, съответно плащания от резерва. В момента има необходимост да се запази фискалната дисциплина. Трябва да остане основното правило да не се надвишават никакви разходи без да има актуализация на бюджета. Важно е да се узаконят разходите, които са направени и ще бъдат направени. По-добре е да се направи по-рано, отколкото късно. Когато се правят след изборите, ще отнеме много време. Дори да има постоянен парламент, ще има неясноти какво трябва да се заложи".

Без актуализация е невъзможно повишаването на пенсиите, каза още икономистът.

"Това, което разработиха Гълъб Донев и екипът му, процентът е рационален. Има и други идеи, при които разходът за пенсии се увеличава с дори над 2 милиарда, а това е рисково за следващите години. В интерес на всички партии в парламента е да има актуализация на пенсиите, защото това е най-голямата група избиратели".

Според думите му има и други феномени в публичните финанси тази година, които трябва да получат по-добра перспектива.

"Обосновката на сегашния финансов министър е за риска от новата вълна на вируса. Важно е - така както бяха създадени мерки като 60/40, за туристическия бранш - когато продължат да действат неограничено дълго, то тогава се получава, че от бюджета на частния сектор се плащат пари, за да не работи. В актуализацията на бюджета има идеи как да се случи реорганизация на самия стимул хората да не работят".

За малките области актуализацията е по-важна, отколкото за силните центрове на държавата, обясни Станчев.

"Видинската област е с най-много пенсионери, най-ниска заместимост на работещите в момента с израстващи работници, ако мога така да кажа. От 2015 година пенсиите в България са възстановили своята покупателна способност, която е характерна за най-високите нива на покупателна способност на пенсиите от средата на 80те години на миналия век. За Монтана също актуализацията е по-важна, изобщо тези части на страната, където няма икономически центрове, които да привличат инвестиции".

По думите му ако до септември Националният план за възстановяване и устойчивост на България не бъде внесен в Брюксел, той ще се превърне в план за бюджетни трансфери от Европейския съюз за България през следващите 5-6 години.

"Най-важният ефект, че в сравнение с други страни, България ще има по-малка свобода на правителствено харчене. Плановете за възстановяване и устойчивост са допълнителни приходи към държавни органи и банки и след това към икономиката. Първите, които печелят, са онези, които управляват. Икономиката вече се възстановява - вижда се по всички възможни критерии. Независимо кога се внесе в Комисията, той няма да бъде за възстановяване. Ще има период за оценка от Комисията, някакви корекции. Но дали ще дойдат тези 13 % авансови трансфери, икономиката ще се е възстановила. Рискът е да се изгубят тези 13 % авансови, което не означава, че това е загуба на 13 % от цялата сума".

Покачването на цените на храните е основен и предхождащ инфлацията индикатор. Възможен ли е сценарий за нова Виденова зима

"Категорично не, но наистина има неща, които ще бутат нещата нагоре. В областта на търговията с електроенергия на българската енергийна борса, поради нейната частична изолация, са възможни резки повишения. Изключено е да има такова нещо, каквото имаше зимата на 90-91 и зимата на 96-97. Виденовата зима се характеризира с много висока инфлация, хиперинфлация, такава не може да има, тя е нормална ценова инфлация в момента. Част от политиките в ЕС, но и глобално - транспортните разходи, цените на горивата, а в Европа е т.нар Зелен план, всичко това ще вдига цените на суровините и всички останали цени. Но няма да е като 96 година".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00