Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След връчването на третия мандат за съставяне на правителство

Минирани ли са опитите за дебат?

Според Атанас Костадинов от БСП ситуацията е многопластова

Снимка: БГНЕС

Третият мандат за съставяне на правителство е в ръцете на БСП. От там обявиха, че канят за разговори три партии. Ако няма съгласие за кабинет, мандатът ще бъде върнат до средата на септември, а забавянето е с цел да се приеме актуализацията на бюджета, обясни председателят Корнелия Нинова. Първите, с които бяха проведени политически консултации "Изправи се БГ! Ние идваме!" са с позиция, че няма да подкрепят БСП за третия мандат, но ще работят за актуализацията на бюджета. В телевизионно интервю лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов също обяви, че няма да подкрепи правителство с мандат на БСП, а за днес бяха  насрочени разговори с "Демократична България".


"Ситуацията е многопластова. Остават официалните разговори с две партии, тъй като не смятам изявлението от петък на г-н Трифонов за официален разговор и принципно може би в бъдеще в парламента, когато се обсъждат такива въпроси, единствено и само там трябва да се дискутират - на живо, в зала, пред всички, пред журналисти, пред хората. Виждате, че моделът с телевизионни обръщения, фейсбук интервюта не води до добро. Казвам, че е многопластова, защото може би първото изречение в тази констатация е, че за съжаление виждам, че докато ние се опитваме от БСП с цената на всичко да дадем някакъв мандат, т.е да има редовен кабинет и правителство и да може да продължи да работи парламентът, повечето партии като че ли започват вече следващата си предизборна кампания  и тези два дискурса се разминават. В общи линии ситуацията е такава. Поканени са всички партии, които са се определили, че са за промяна. "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", като първата среща беше в неделя. В понеделник е срещата с неправителствени организации, представители на бизнеса, синдикати. Продължава се във вторник със срещата с "Демократична България" и в сряда с "Има такъв народ", така че ние предпочитаме, когато дойдат и заявят това официално в рамките на среща в една от залите на Народното събрание, да обявят "за" ли са да има редовен кабинет и да се завърши в обозримо бъдеще започналата промяна или не са. Ако не са, защо? Да кажат не на нас, а на избирателите. Така  че нека да видим тази седмица как ще завърши, включително с официалните срещи на партиите и тогава вече може да имаме по-голяма яснота"- обясни народният представител от "БСП за България" от Монтана Атанас Костадинов. По думите му в четвъртък ще заседава Националният съвет, а в петък трябва да бъде предложен министър-председател с мандата на БСП. Той коментира, че е учуден от изявлението на лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов, който е обявил, че имат големи разминавания с БСП. Според Атанас Костадинов по време на разговорите в работните групи с партията на Трифонов е постигнато над 90% съвпадение на приоритетите. "Ако политическата рамка бъде препотвърдена, ще дойде време и за имена", обяви Костадинов и потвърди,  че БСП няма да предлага Корнелия Нинова за премиер, както и няма да посочва имена на министри, ако те на се обсъдени с другите партии.


"Ако се намери подходяща кандидатура, тогава може да стане и обща в името на промяната, в името на това, което говорим вече половин година на избирателите си", каза Костадинов. Допълни, че от БСП полагат всички усилия за сформиране на правителство, без да излизат от рамката, която са обещали:


"По отношение на "Демократична България" в продължение на десет дни чух три различни версии. Първата беше категорична "никога с БСП". Втората беше, че при определени условия е приемливо. Сега в по-мек вариант се казва, че това е част от техните червени линии, които те могат или не могат да преодолеят, не става ясно. Най-доброто тук е всеки публично да заяви позицията си, не пред интервюиращи го или на среща с избиратели, а на съответните срещи, на които ние като мандатоносители вече сме ги поканили, в деня на конкретната среща. Илюстрирам това, което казвам с резултата от първата среща с "Изправи се БГ! Ние идваме!" Те няма да подкрепят предложение за наш кабинет, ако са сами и другите две партии не кажат "да". Това са ограничителните линии, които те заложиха. При едно препотвърждаване или общо съгласие от страна на другите две партии, може да се отключи процесът"- коментира Атанас Костадинов.


Според социолога Любен Добрев няма вариант за сформиране на правителство с мандат на БСП:


"Още от самото начало с подхода на "Има такъв народ" беше ясно, че сегашният парламент е достатъчно ялов, за да не излъчи каквото и да е било правителство. Силната фрагментация на това народно събрание изначално минира с предварителните заявки на отделните политически партии възможността да се направи каквото и да е било правителство. Така че връчването на третия мандат за мен лично е едно спазване на конституционните изисквания, да се мине през този кръг, за да може да се мине към следващи парламентарни избори, въпреки че това можеше отдавна да се приключи. Изначалните идеи на голяма част от политическите сили са в рамките на възможното време за работа на парламента да се приемат някои закони, които да гарантират така нареченото "изчегъртване" на политическа партия ГЕРБ, слагам го в кавички. Както се вия, това трудно ще стане, да бъдат изчегъртани по редица обективни причини. Предстоящите разговори, ако изобщо такива може да има, защото общо взето се нагледахме през последно време на някакви такива монолози, заявявайки желание за дебат, но винаги с някакви условности, което реално минира всякакви опити за някакъв по-смислен диалог между политическите формации."


Според видинчани трети по ред парламентарни избори за годината ще обезсърчат гласоподавателите:


"Ще бъде малък вотът, защото му писна на народа - за трети път, и то за много кратко време... Хубаво е да има стабилно правителство... Според мен има само един изход, но той е невъзможен на практика - да се обединят."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59