Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Извор - селото с многото изворни чешми

14
Кметството в село Извор, община Димово
Снимка: радио ВидинДнес в "Добро утро, кмете", сме в село Извор, община Димово. Селото се намира на 223 метра надморска височина, в хълмиста област, близо е до общинския център Димово.

Името си селото получава от многото извори, които се намират тук и от които са изградени чешми. Само в Извор има 6-7 чешми, под селото също са много, има и много бунари с чиста вода. Горският фонд е около 8 000 дка, а землището на Извор е около 20 000 дка и се обработва от големи арендатори.
 
Извор е красиво и уютно селце, което, както и околните села, има основен проблем - обезлюдяване  и липсата  на работа. Въпреки това се наблюдава положителна тенденция - връщат се млади хора, има и семейства с деца. В селото живеят между 120-130 души.

В селото работи Дом за лежащо болни хора, в който работят местни жители. Земеделските производители също дават работа на местните. Има и пощенски служител, на половин работен ден. Като център на духовността, Изворският манастир събира вярващи от близо и далеч.

Иван Тошев е кметски наместник от миналата година, избран е на селско събрание от хората в селото:

кметски наместник Иван Тошев на село Извор, община Димово "...Стремя се да се справяме.. Бил съм старшина на рота преди години... Последните 1-2 години се връщат и млади, имаме и млади семйства.. Имаме Дом за лежащо болни, има и земеделски производители, така че тук безработицата е малка, сравнително малка... Проблемите са като във всяко село, проблемът с осветлението ни е решен... Надяваме се да положим и асфалт, имаме и градинка, която изграждаме  по ПУДООС... Имаме кабинет за лекаря, имаме си личен лекар, посещава ни, идва по домовете... Имаме програми, в които 3-4 човека гледат възрастни хора... Очаквам програми за работа за гледане на възрастни хора... Имаме и хора, които ползват храна от социалния патронаж.."


120 са жителите на село Извор  през зимата, а през лятото достигат до 160. Хората са отговорни за собственото си здраве, спазват се КОВИД-мерките, а когато имат нужда от нещо, се обръщат към кметския наместник:  

"Лекарят си има хладилник и ваксини, не знам колко е бройката на ваксинираните, но личният лекар извършва ваксинацията... Имаме млади хора и малки деца и ученици, те пътуват до Димово, идва  училищен автобус и ги взима... Последните 1-2 години идват да си купуват къщи и то интересът е предимно от млади хора, имаме интернет.. Хората ме търсят за всичко, всеки с проблемите си..", казва още Иван Тошев


Отоплителният сезон идва, изплащат ли се помощи за отопление и как община Димово подсигурява социално слабите хора? 

"Тепърва подалите заявления за отопление трябва да получат средствата, но това не е в моята компетенция..."


Иван Тошев с радост споделя, че има автобус, но не е всеки ден, защото пътниците са малко.. Повечето от земята е продадена, има и арендувана.. 

"1200-1300 лв е за декар земя, втора категория, това е една от най-добрите земи..."
 

село Извор, община ДимовоХората в селото се оплакват от честите аварии на водопроводната мрежа, обясни кметският наместник на Извор:


" Имаме водопроводна мрежа, обаче е стара, строена е 50-те години, етернит, и сега при топлото време се пука, постоянно аварии... Трябва да се направи проект и да се ремонтира.."Манастирът "Успение Богородично" и хотелът към него привличат поклонници и туристи, манастирът е център на духовността и просвещението в този край:
 
"Правена е еко-пътека, имаме и манастир, там идват постоянно хора, има и хотел, отделно от манастира, красота е, постоянно идват хора от други места.. Отец Василий направи толкова много за манастира...Нашият празнтик е на Спасовден, първата събота след Спасовден..."

църкваВ село Извор е построена църква "Възнесение Господне", преди няколко години й е правен ремонт, обновена е, а иконописите в нея са изключително ценни и красиви.

НЧ „Вельо Бурдашки - 1929“ село Извор, община ДимовоЦентър на духовната култура е Читалище „Вельо Бурдашки - 1929“, което през годините се опитва да запази  на фолклорните традиции, като песенно и танцово творчество,  казва секретарят Дамянка Павлова, която работи в читалището от 2012 година:


"Сега има само певческа група, тя  състои се от 10 човека, но след пандемията 2-3 жени отпаднаха...Участвали сме в много събори и фестивали.. През лятото правим различни конкурси с децата. ..В библиотеката имаме доста абонати, взимат по 7-8 книги..всичко ми харесва в село Извор .."Хората, които живеят в Извор, не са настроени оптимистично за настоящето и бъдещето на селото си. Те споделиха и някои от проблемите, които според тях трябва да се решат:

"Ремонтирам си къщата, тя ми е наследствена, идвам тук през лятото.. Какво да се направи за селото, след като има 200 човека, повечето са пенсионери... Големите автомобили, които правиха газопровода, разбиха пътя ни, и сега ние си разбиваме колите...Но трябваше да го асфалтират след като си свършиха работа... Няма препитание, искаме да се направи проекта за ВиК мрежата..." 

Още за живота в село Извор може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30

Учителят Христина Николова: Винаги съм приемала учениците си като нещо много ценно

В условията на епидемична обстановка започва новата учебна 2021/2022 година в училищата на територията на цялата страна. За разлика от миналата, тази ще бъде присъствена, поне засега обещаха от МОН. Да си учител в днешно време е едновременно предизвикателство и изпитание. Учителската професия е една от най- трудните и изисква много постоянство..

публикувано на 15.09.21 в 12:57
Политологът и анализатор Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Избори 2 в 1 може да изкривят вота

Президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев вече обяви, че ще насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември, заедно с вота за президент. С какво ще запомним 46-ото Народно събрание? Да очакваме ли по-различни резулати от изборите на 14..

публикувано на 14.09.21 в 15:08