Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На ресторант със "зелен паспорт"- за или против

Снимка: Радио ВИДИН

Да се посети заведения на закрито у нас все още е възможно, стига да е в рамките на работното време. Според новите ограничения това може да се случи от 7,00 ч. до 23,00 ч. В някои страни от Европа, само хората със "зелен паспорт", тоест ваксинирани, преболедували или с отрицателен тест, могат да посещават заведения. 


Като алтернативна на това да се затвори бизнесът,  главният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи мярката да важи и в България. Освен клиентите, целият персонал трябва да притежава санитарният паспорт. Според Ангел Лалюв, собственик на ресторант в Козлодуй и член на Българска асоциация на заведенията, персоналът не може по закон да изкисква от клиента информация за здравния статус. 


"Аз съм ваксиниран един от първите. Аз съм дал пример, посъветвал съм хората си, посъветвал съм мои познати да го направят. Дотук моята отговорност към обществото се изчерпва. Не може да се прехвърля отговорността на бранша да ваксинира хората... Още повече да не забравяме, че здравният статус на всяко лице е конфиденциална информация. Ако аз поискам на вход документ за ваксинация, спокойно може клиент да ми каже "да, ваксинирам съм, но няма да ви покажа такъв документ, защото вие нямате право да го проверявате". Тези неща могат да се проверяват само от специализирани институции. Ние сме просто ресторантьори... Посъветвал съм персонала, мисля че 2-ма или 3-ма са ваксинирани от хората ми, другите не желаят, изчакват. Имам жена, която е със здравословни проблеми, няма как да я накарам. Няма да притисна никой и да го принуда да се ваксинира... Надали някой ще си направи труда да иде да си направи тест, за да иде на заведение. И още повече, аз трябва да назнача човек, който да стои на входа. Ние едва намираме хора, които да ни вършат ресторантьорската работа..."


Повечето видинчани смятат, че такава мярка не е приемлива, но има и такива, които биха я подкрепили:


"Не мисля, че е редно. В смисъл това нарушава правата на хората. Който желае, нека да се ваксинира. Не знам според мен това е много неприятно и дискриминиращо. То се налага, но все пак всеки има право на избор. Аз лично съм ваксинирана, но пък не налагам мнението си, не държа да се срещам само с ваксинирани и т.н. Въобще не ме притеснява кой е ваксиниран и кой не е... Категорично против, не бива да има чак такива ограничения, нека да си е по-свободно, да си влизаш по заведенията... Според мен е правилно поради простата причина, че предпазваш другите- от тази гледна точка е правилно. Все пак има някаква гаранция, когато имаш някакъв документ, че си здрав, че си преболедувал или поне на този етап минаваш за здрав. Криворазбрана свобода е това в България, за съжаление. Аз съм лекар и съм ваксиниран. И са минали 8 месеца, и съм жив, и какво. Считаме Израел за най-мощната държава и най-такава и онакава, и 100 % мислите ли, че доброволно всички са ваксинирани... Ние по принцип не вярваме в тази корона, обикновен вирус... Не мисля, че ще има някакви последствия от това нещо, тъй като и ваксинираните хора са преносители. Ако човек иска да се пази, няма да иде на заведение." 


Ако подобна мярка бъде въведена, най-вероятно тя ще важи и за други обществени места на закрито, като кино, театри, спортни и концертни зали. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет във Видин одобри ползването на спортните площадки в училищата

Толя Иванова от СДС, избрана за кмет на видинското село Слана бара на проведените на 23 юни избори, положи клетва на заседанието на Общински съвет- Видин, което се проведе днес. Кметът на Община Видин Цветан Ценков заяви, че следващия месец няма да има заседание и направи предложение: "Преди да направя предложението да ви пожелая успешна..

публикувано на 09.07.24 в 17:16

Върви прием на заявления за първо класиране след 7-и клас

Седмокласниците могат да подават заявления за първо класиране в избраните от тях учебни заведения. Общо 19 са професионалните паралелки и 9 са профилираните паралелки в област Видин , каза началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) - Видин Веселка Асенова :  "Електронно е подаването. Има училище-гнездо в ОУ "Иван Вазов" -..

публикувано на 09.07.24 в 15:00

Ученичка от Видин подреди изложба с фотографии от Брюксел

Единайсетокласничката Мария Петкова подреди изложба с фотографии в  СУ “Цар Симеон Велики“ във Видин , направени по време на пътуването ѝ до Брюксел . Снимките са 20 на брой и отразяват погледа на момичето към белгийската столица и Европейския парламент, който е разположен там.  Пътуването до Брюксел е наградата на Мария, която..

публикувано на 09.07.24 в 13:00

Обновена беседка в Осен събира малки и големи

В Осен продължават дейностите, свързани с обновяване на врачанското село. След възстановяването на стадиона, наскоро бе подновена и беседката там. Мястото за отдих е направено преди 12 години. То е в центъра на селото и в него често сядат да си починат и да си поговорят местните хора. След години ползване беседката е почти разрушена. Затова..

публикувано на 09.07.24 в 12:10

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00