Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Снимка: Радио ВИДИН

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на международни котировки на петрола и природния газ, а оттам и на вътрешните цени на бензина и горивата, съобщават от КНСБ. От средата на настоящата година трендът се обръща и синдикатът отчита растеж на цените и драстичен скок в цената на някои стоки, като тази на олиото. 

Проучването се спира върху 32 стоки от потребителската кошница. Освен олиото, което регистрира сериозен срок на годишна база, тенденциите са притеснителни и при основни плодове и зеленчуци- краставици, домати, пипер, зеле и други. Ръст има и при цените на хляба, брашното, месата. Сред нехранителните стоки е отчетен ръст и при бензините.

"Спрямо нашата анкета, направена във всички областни градове на страната, имаме ръст на олиото с 43%, ръст при цените на краставиците с 36%, ръст в цените на доматите с близо 20%, 24% ръст при цената на червен пипер, съответно осезаем ръст с 18% имаме при зеле и моркови. От плодовете мога да спомена 24% поскъпване на праскови, при пилешко месо- 8% ръст и вече така друга основна стока на нашата трапеза хлябът- близо 5-процентен ръст, брашното и то със 7%. Според нас това поскъпване се очаква да се задържи, да, тъй като наблюдаваме един осезаем ръст в цените на международните пазари на петрол и на природен газ. Отделно това, което наблюдаваме и следим, са данни, изнесени от министерство на земеделието, храните и горите, които също отчитат възходяща тенденция в цените на основни суровини като царевица, пшеница, слънчоглед. Отделно трябва да споменем, че тази година имаше и значителни щети върху реколтата и редица производители не успяха да реализират своята продукция и не на последно място ръстът на цените, според нас, се обуславя и от настъпващата либерализация на енергийния пазар и ръстът на електроенергията за бизнеса", каза Росица Макелова- научен секретар в Института за социални и синдикални изследвания /ИССИ/ към КНСБ.

"Олио си купувам на промоция, иначе в другите магазини е три и нещо, ама човек си избира откъде да си пазарува. Поскъпнало е наистина, ама не може да се борим с това. И хлябът е поскъпнал. Хляб не ядем, че има глутен... Купуваме пълнозърнест или пак на промоция, иначе е поскъпнало- сирене, кашкавал. Всеки си прави сметка и се лишава от което може... Има увеличение. В олиото, захарта. При тази продукция голяма по тон жито от декар значи има нещо отгоре нередно... На всичко. Олиото много драстично се увеличи- три пъти повече и оттук нататък като скочи електроенергията и всичко, пак хлябът се очаква много да скочи. Това, с което ще ни увеличават пенсиите, изобщо няма да го усетим. Това предварително е изядено. Цените много се вдигат. Плодове и зеленчуци също...", споделиха видинчани.

Високите цени на олиото се дължат основно на високата цена на слънчогледа, коментира Адриан Александров- управител на маслобойна фабрика във Видин:

"Всичко идва от цената на слънчогледа, която е в момента 1000 лева на тон, нова реколта. Ако поскъпва още суровината, нормално е олиото да поскъпва."

Цената на хляба още от май- юни започна да се променя нагоре, защото е увеличена цената на брашното, заяви Костадин Георгиев- председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Монтана:

"Друг фактор е повишаване цената на електроенергията и цената на електроенергията влачи след себе си много от консумативите, които се работят. Т.е. всички неща, които са свързани с хляба, имат повишение на цените."


Очаква се пшеницата тази година да е с цена 400 лева на тон, за разлика от миналата година, когато е била 250 лева. Ако това се случи, брашното ще бъде с нови цени, което ще доведе и до увеличение в цената на хляба.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30
Красен Станчев

Красен Станчев: Доходите растат по-бързо, отколкото икономиката

Нарастващият брой на живеещите под линията на бедност българи, преобладаващата част от които пенсионери , се дължи на постоянното преизчисляване , което всяка година правителството прави, каза в "Посоките на делника" Красен Станчев , основатен на Института за пазарна икономика. "Има и статистическа причина: линията на бедност днес е..

публикувано на 14.10.21 в 10:20