Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Статуквото се страхува от "Продължаваме промяната"

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

Политик се превърна в мръсна дума, затова почтеността е необходима

Настимир Ананиев
Снимка: Ани Петрова


За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел, пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ.

"След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България. Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални зони, но Северна България е тотално забравена. Даже прословутите магистрали на ГЕРБ не бяха направени в тази част. Разбира се, че Видин и регионът е ключов. Близък е до Румъния и до Сърбия. Стратегичски там е интересно да се направи индустриално-икономическа зона, която да привлича инвестиции от цял свят. Да се ползва предимството на границата, на Дунава, така да се развие региона. Трябват и работни места, за да не бягат хората само към София, Пловдив и чужбина. Имаме нужда от държавна политика. Досега България няма такава за задържане на българите в България и привличането на българи от чужбина. Аз съм живял 11 години в Ирландия, два пъти се случи т.нар келтски тигър - икономиката растеше, а това върна ирландците. Трябват работещи модели, които да върнат българите".

Партиите ВОЛТ и Средна европейска класа дадоха регистрациите си на бившите служебни министри, след като подписаха споразумение, с което се образува коалицията "Продължаваме промяната", представлявана от Петков и Василев.

"Миналата седмица казахме, че харесваме Петков и Василев като профил, защото виждаме хора, които вършат работа, имат действия. Политиката и изпълнителната власт в България е свързана с много обещания, но никакви действия. От тях двамата видяхме много борба с корупцията, насочване на капитали към хазната и накъдето има нужда - пенсионерите, бизнесът. Имайки предвид тези неща, през уикенда започнахме разговори да бъдем част от коалиционен формат. На 20 успяхме да се уговорим, разписахме споразумението. Може би ще се включат още партии, които ще се присъединят. Подготвяме се за регистрацията в ЦИК".

Коалицията се обединява около идеята за продължаване на промяната в управлението на държавата, следвайки принципите на нулева корупция и спиране на изтичането на държавен ресурс по непрозрачен начин, посочи Ананиев.

"Политик се превърна в мръсна дума. Това, което харесвам в Кирил и Асен, е че искат да върнат доверието в правенето на политика чрез конкретни действия. Протестирахме над 200 дни на площада, искайки промяна, 70 % от българите подкрепяха протестите. 46-тото НС, за съжаление, отново разочарова. Хората, които обещаваха промяна, не свършиха работа. Нивото падна още надолу. Искаме хората да излязат, да гласуват, да се борим със страха, с купения вот. В по-малките населени места има страх от кмета, общинския съвет, от местния феодал. Ние от "Продължаваме промяната" заяваваме, че ще се борим българският гражданин да не се страхува".

Приоритет за обединението ще бъдат инвестициите в качествено образование, развитие на по-добро и достъпно здравеопазване, модерна инфраструктура и социална политика, осигуряваща достойни доходи на възрастните хора.

"Търсят се почтени хора, само така можем да върнем доверието, което в момента е счупено. Кирил и Асен доказаха, че работата може да бъде свършена. Представете си за 4 години какво може да бъде направено - изграждането на нормален, достоен живот. Има избори, избирателят ще реши на кого да даде доверието си. Само масовото гласуване осигурява промяна. Едно мнозинство от 121 ще даде група от хора, работещи бързо и насочени към връщането на нормалността".

Предстоят преговори и с други формации, които желаят да продължат промяната, посочи бившият народен представител.

"Ние от ВОЛТ напуснахме коалицията, защото не одобрявахме поведението на партньорите в Изправи се, БГ! Ние идваме! Във ВОЛТ има млади хора, които имат висока чувствителност към лошите практика в политиката. Скандалът с Дончева и 500 к, с това, което се опита - да преговаря с БСП преди изборите, но не я приеха, всичко това ни накара да оттеглим доверието си. В самата коалиция има хора, с които бихме работили иначе. Бихме работили с всеки честен".

Реакцията на партиите показва, че Продължаваме промяната заплашва сегашното статукво, убеден е Ананиев:

"Трудно ми е да прогнозирам колко ще събере проекта като проценти, но аз го виждам около мен. Хората са развълнувани, вече има коментари и ентусиазъм в социалните мрежи. Вижда се и отсреща - статуквото все така се опитва да дава отпор. Врагът иска да запази своите икономически лостове и корупционни схеми. Медийните бухалки са активизирани, препращат се компромати, затова призовавам българския избирател да ни подкрепи. Хората във ВОЛТ работят в интерес на България, видях с очите си и същото намерение при Асен и Кирил".

Интервюто с Настимир Ананиев можете да чуете в звуковия файл. 
Вижте още

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30