Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добруша - селото на столетниците

18
Снимка: Радио Видин

Най-възрастният жител на най-малкото село в община Криводол е бил Коцо Михайлов, който е живял 111 години. Освен него тук е имало и други дълголетници - Данка Илиева- живяла 106 години, Йончо Стамболийски, живял 102 години и Костадин Пивичарски, починал също на 102 години. И всички те, наред с преданията, потвърждават, че тук са били останките от първите заселници в този край.
 

Селото е разположено в красива местност, заобиколена от гори. В района има богат строителен материал, който местните са ползвали от векове за градеж да домовете си. Осемдесет процента от земята в землището на Добруша е обработваема, а наличните водни ресурси в местността "Извора" до средата на двадесети век били напълно достатъчни за цялото село. То растяло и се развивало, като броят на жителите му нараснал на повече от 450.

Днес обезлюдяването на района е сложило своя отпечатък и върху живота в Добруша. В селото са останали само 100 жители, голяма част от които са минали 80-те. В селото има само един ученик и няколко младежи, които работят във Враца или в столицата, а в родното село идват само на гости през лятото.

"Средната възраст на хората в селото е над 65 години, имаме даже и няколко човека на повече от 90", обяснява кметският наместник Надка Каменова.

"Лошото е, че много от тези възрастни хора имат здравословни проблеми- някои не чуват, други не виждат, а трети пък са трудноподвижни.

Дълголетието им се дължи може би на това, че селото ни се намира в една прекрасна местност. Що се отнася до работата, те са работили предимно в ТКЗС-то и са гледали добитък. Някои са работили в Бойчиновци, други в Бели извор. Днес тук никъде не може да се намери работа. Имаме един арендатор, който обработва земите на хората, но работата му е изцяло механизирана и е наел само 2-3 работници. Всички останали пътуват до Враца или Монтана, кой където е успял да намери работа.

Липсата на работа е и основният проблем на селото. Ние сме като откъснати тук. Нямаме никакъв превоз до жп гара Ракево и до Криводол. Трябва да има държавна политика за поддържане на живота в тези по-малки населени места от Северозападна България, защото и ние сме хора, и ние плащаме данъци и би трябвало малко по-голямо внимание да се обръща на тези населени места с по-възрастно население. Всеки има нужда от повече грижи, от повече внимание.

Хляба получаваме в единствения магазин, който имаме в селото. Община Криводол има разнос на храна, която се заплаща от желаещите, а отделно имаме топъл обяд и за 18 възрастни трудноподвижни жители на селото.  

През 2009 година с построихме църква, защото преди не сме имали свой храм. Селото ни си има и химн.

"Китното малко селце, обичаме те от сърце..." се пее в песента.

Сега, дано нещата да се оправят и да вървим към нещо по-добро, да се стабилизират пенсиите на възрастните, защото в селото има много хора с минимални пенсии, които стигат само за лекарствата, тока, водата и някой телефон... Надяваме се, всички се надяваме за нещо по-добро, по-хубаво. Нищо, че сме възрастни- и ние сме хора, и на нас ни се ходи на екскурзия, на море, че даже и в чужбина- защо не?", споделя мечтите си за по-пълноценен живот на възрастните хора и в по-малките населени места в Северозапада Надка Каменова.

Целите интервюта и какво още искат жителите на село Добруша - в звуковия файл.  
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00