Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли подпомогнат туризмът в четвъртата вълна на пандемията?

Снимка: Радио Видин

Българските туроператори и хотелиери протестираха преди дни пред Министерството на туризма. Те настояха ресорното ведомство да направи програма за ликвидност за туроператори, ресторантьори и хотелиери и за възстановяване на средства на клиенти за неосъществени пътувания за 41,2 милиона лева. Това може да стане с постановление на Министерския съвет, според Павлина Илиева, председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение Бъдеще за туризма", което бе и организатор на протеста. Тези пари са налични от актуализацията на бюджета за тази година, където бяха предвидени 70 млн. лева за туризма, поясни Павлина Илиева. Протестът на "Обединение Бъдеще за туризма" бе подкрепен от Българската асоциация на туристическите агенции, сдружението "Туризъм", Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Алианса на туристическата индустрия в България. Какво се случва със сектора в четвъртата вълна на пандемията? 

През септември служебното правителството и представителите на туристическия бранш потвърдиха, че държавата има нужда от работещ сектор. Браншът пожела да продължи да работи, но така че България да бъде сигурна дестинация за туристите. Двете страни си дадоха десет дни, за да вземат конкретни решения. Какво се случи след този срок? Потърсихме Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма":

"Реагирахме на ситуацията, защото в нашия бранш в момента се отчитат между 83 и 87% спад в дейността на фирмите, като не коментираме възможността за печалба, а тук говорим за дейност, което означава, че ние практически сме спрели дейност. Оставайки 1 година и 7 месеца в състояние на т. нар. "будна кома", както ние я наричаме, защото се оказаха много пречките не само да върнем парите на хората, а дори и да фалираме, голяма част от колегите дори и това не могат да изберат като вариант ... Благодаря на колегите, които бяха на протеста, защото наистина бяхме чути. Ще се отворят три програми с тези отпуснати 70 милиона лева. Това са две програми за по 30 милиона, в които ще участват различни части от туристическия бранш и ще се отвори една програма за 6 милиона, която всъщност ще е за колегите, които още не са успели да възстановят парите към клиентите си."- обясни Павлина Илиева.

Ще се отрази ли по някакъв начин политическата ситуация в страната върху работата на сектора и ще бъде ли изпълнено даденото обещание от страна на служебното правителство?

"Не виждам причина да не се случи, тъй като служебният министър изпълнява дейността си до встъпването на новия министър, за който това би следвало да са заварени програми и той да продължи с изпълнението им. Не изключвам възможността и да бъде спряна програмата, разбира се, защото в нашата ситуация никой не може да ни каже какво ще ни се случи."- каза Павлина Илиева - председател на обединение "Бъдеще за туризма":

Попитахме видинчани подкрепят ли исканията на туроператорите и имаха ли възможност да почиват това лято:

"Разбира се, че ги подкрепяме. Всеки има нужда да работи и да получава пари. Имат основание за подобни искания. Аз работя в такъв магазин за сувенири и просто няма клиенти. През лятото имаше движение, но сега екскурзиите са замрeли, особено в нашия регион ... Мисля, че имат основание да искат помощ от държавата. лично аз имах заявена екскурзия като физическо лице за Франция, бях си платил и вследствие на пандемията тя не можа да се осъществи. Възстановиха ми парите, но след близо година и половина."- коментираха видинчани.

След сравнително спокойния летен сезон от страна на противоепидемичните мерки успяха ли макар и частично да се възползват родните туроператори- това попитахме Красимира Асенова, управител на пътническа агенция във Видин.

"Лятото беше много спокойно, то е важно хората да са спокойни. Имахме работа, доволни сме. Няма как да сравняваме с 2019-та, но все пак нещо беше. Получавахме помощ, сега очакваме продължението на тази мярка 80/20 и 60/40, още не са изплатени но все пак сме в очакване и на това. На този етап страхът преодоля свободата с две думи ... Проблемът не е обективен. Всяка агенция, всеки туроператор в зависимост от дейността си се справя. Тези пътувания със самолети по т. нар. "екзотични дестинации" цените са малко по- високи, а ние вече година и половина, две сме само автобусни екскурзии. От гледна точка на автобусните екскурзии ние не дължим ваучери."- поясни Красимира Асенова.

Ще става ли все по- голям лукс туризмът предвид ситуацията със световната пандемия и растящите цени на енергията- това попитахме Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма":

"Туризмът по принцип е луксозна стока и тя не е масово достъпна, поне така пише в икономическите книги. Сега ще го усетим в доста по- голям мащаб и размер, защото ние в момента сме с три кризи, които са ни обхванали. Първата е COVID-19 кризата, втората криза е политическата криза, на която въобще не и е момента сега и третата е енергийната криза, която започна преди два месеца и тя тепърва ще продължи да се развива в по- големи мащаби."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08