Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Сандов, ДБ: Всяка една демокрация страда, когато има ниска избирателна активност

Снимка: Ани Петрова

"Демократична България - обединение" губи около половината от подкрепата на изборите през юли. Една голяма част от гласовете са в отишли за "Продължаваме промяната", смята Борислав Сандов - водач на листата на "ДБ" за област Монтана.

"Ние трябва да направим много сериозен анализ на грешките, които сме допуснали, защото ясно е, че не можем да се сърдим на никого и на нищо... Тревожен е фактът, че имаме рекордно ниска избирателна активност... Все повече стават хората, които са разочаровани, които са апатични, а може би и онези, които нямат възможността да гласуват. Дали заради пандемията, дали заради машините или друга причина, но всяка една демокрация страда, когато има ниска избирателна активност, ние също, и затова трябва да си направим анализ и да отчетем грешките, които сме допуснали в това да не успеем да убедим хората да излязат да гласуват", обясни Борислав Сандов.

Ако бъдат поканени за разговори за съставяне на кабинет от "Продължаваме промяната", от "Демократична България- обединение" виждат това партньорство като напълно естествено, защото двете политически формации стоят най-близо една до друга.

"Ние ще седнем съвсем отговорно на масата за преговори и ще се опитаме да помогнем в процеса за съставяне на редовен кабинет. По-големият въпрос е за другата необходима подкрепа, която трябва да се случи при положение, че е ясно, и това се радвам, че беше казано също и от колегите от "Продължаваме промяната", че ГЕРБ и ДПС трябва да останат в опозиция. Това означава, че ние трябва да седнем на масата на преговори с поне още "Има такъв народ", а вероятно и БСП, ако се търси коалиция, която да е на мнозинството. Друг вариант би бил да се състави коалиция, която все пак да няма 121 народни представители в парламента, но да търси подкрепата на някоя от другите партии извън тази коалиция.", заяви Борислав Сандов и допълни, че, ако се провалят коалиционните преговори, трудно бихме имали редовно правителство.

Целия разговор с Борислав Сандов може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45