Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартен Калеев: Само през духовността България ще намери верния път

Снимка: Мартен Калеев, Личен архив

Едва 14% от българите оценяват отминаващата година като добра за България. Близо половината гледат по-скоро с оптимизъм към следващата, показват резултатите от изследване на социологическа агенция "Тренд".

За уроците от изминалите 12 месеца, за изводите от 2021 година и за цената на пропуснатите възможности, в "Посоките на делника" разговаряхме с Мартен Калеев, писател и общественик, почетен гражданин на Монтана, творец и председател на дружеството на писателите в област Монтана и главен редактор на Алманах "Огоста".

Радио ВИДИН: Изпращаме дълга, тежка година, с криза в политиката, с криза в здравните отношения. Какво можем да заключим от последните 365 дни?

"Това, което правим, е един разговор за човечността. Тя не би могла да се измери като касова бележка, която като си купиш артикул, то ще бъде оказано с цена, с етикет. Изтъркули се и този календар в равни безумни щения кой за власт, кой за пари, кой се тръшка, че не е удоволетворен от себе си. Големият въпрос, който ще седи за тази година, а надявам се - и в следващите, е какво е онова, което ни ожесточава? Ако искаме да го измерим, да го затворим в конкретика, това не би било възможно. Но всеки сам за себе си би могъл да си отговори, че в стремежа си да си осигурим абсолютен комфорт, обградени с непукизъм и безхаберие, това само отваря и осигурява комфорт на традиционните мерзости, които така или иначе човешката същност притежава в себе си".

Изключителното ниско ниво на ваксинация. Какво показва с това България пред света?

"Няма по-голяма сила от подозрението. Тази обща мнителност, че някой ни преследва, че някой се интересува от дълбоко скритите данни от нашата клетка, от нашия мозък, това е характерно за българина. Не само защото историята ни е такава, българинът си е патил много. Неизбежно е да сме такива. Тези неща обаче сега се случват с по-голяма интензивност. Не можем единствено да се въртим в един омагьосан кръг, докато си казваме "кое си струва, кое ни е свещенното право". Световната медицина с това разполага, това предлага. Намират се хубавци, които мислят, че са мъдри, велики, посяват семето, което ни прави подозрителни. Като българи, като нация, нашата човешка същност, всичко това просто не позволява да дадем отговор на въпроса, защо сме най-ниско ваксинирани. Това има ли връзка с това, че сме с една много ниска производителност на труда, с една окаяност и бедност? Колкото и да казваме, че в исторически план сме били много велики, това не ни върши работа".

Има ли надежда, че 2022 ще бъде по-добра?

"Дали можем да бъдем оптимисти зависи от това колко критичен е човек към света и до каква степен е неговата наивност. Светът едва ли се интересува от верните отговори, иначе едва ли щеше да има тотални световни проблеми. Той продължава с шокираща арогантност да задава двулични въпроси с леката усмивка, с иронията... Истинският отговор и това дали ще се доверяваме зависи от това колко можем да разчитаме сигналите на нашата душа, доколко сме подготвени да седим в този делник с една устойчивост на мъдреците, които са разбирали, че не богатството прави истинския човек. Не съм против богатството, но тленните неща отминават, а след тях остават няколко изречения, от които ти става по-леко".

Винаги ли е била такава духовната визия на българина- недоверчива, противоречива, олицетворяваща прословутия образ на Бай Ганьо?

"Има жалони, които доказват, че българинът винаги е имал усет и желание да бъде духовен. Това го доказват онези, които са създавали университети, давали са огромни пари, за да има свобода, които все пак са си спомняли по някакъв начин и са възвеличавали нашата история. Един Славейков е пожелал да умре някъде далеч. Самият Вазов има текстове и споделяния, че иска да се махне от тази страна, но не го е правил. Имало е много други такива. Към днешна дата ми е все по-трудно да посочвам такива имена, защото духовният хоризонт на света се осветява от инфлуенсъри, съмнителни личности. В центъра на нашия прожектор, на духовния прожектор, на медийния прожектор, няма особено старание да бъдат показвани дълбочините на онези мислители от вътрешния свят... Има такива опити, вашето Радио е такъв пример, но в общ план, когато една минута национално време е заменено от шоута със съмнителни стойности... Просто никъде не виждам демонстрации на духовност, на това да живеем заедно, да се научим да се търпим, да отстояваме общ авторитет. Ако самият човек е смачкан, как като нация да имаме самочувствие? Ако ние отричаме всичко, ако се съмняваме във всичко, кой ще иска да говори или да има отношение с такива хора?"

Ще узреем ли да осъзнаем, че просвещението води след себе си политическата свобода, не политическата свобода- просвещение?

"В България се задава една такава нагласа, от която се разбира, че душата носи тялото. Ако няма духовност, дори в исторически план да сме изчезнали. В исторически план човекът - хомо сапиенсът се е появил на такъв етап, в който е могъл да заслужи това звание. Преди него е имало хомо еректус, други конкурентни животински видове, които са били по-изобретателни, по-зли, по-здрави. Шест животински вида от подобен род са били много по-устойчиви, било е по-възможно те да оцелеят, но е оцелял човекът. Изградил е няколко неща. Появила се е думата, изградил се е тотемът и знамето. Имало е символ, появила се е вярата, шаман, който е изповядвал ритуали. Появили са се религиите. Затова другите видове са изчезнали. Не са успели да постигнат духовното обединение под някакъв символ. Тези неща са се случили, защото духовният хоризонт е бил отворен. При нас се е случила еволюция. Мисля, че България ще претърпи еволюция. Особено ако младите си дават ясна сметка, че без духовността ще бъдат котва във времето, ще потъват към дълбините".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45