Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успя ли Северозападът да съхрани добрата си енергия през годината?

Снимка: Колаж Радио Видин, снимки Фейсбук

В края на една динамична година, изпълнена с изборни страсти и непрекъснати мерки и забрани, отново е време за равносметка. На фона на всичко случващо в страната и чужбина много достойни жители на Северозапада продължиха да създават добри примери и чрез делата си да работят за по- добър живот в този регион. Оказва се, че дори извън управленските и политически възможности на даден регион, будните граждани могат да радват останалите с инициативи и благотворителни каузи. Успя ли Северозападът да съхрани добрата си енергия, въпреки пандемията и поредицата от избори? 

В началото на годината група млади ентусиасти от Видин създаде и разпространи късометражен филм, озаглавен "Градът с реката от омраза". По- късно стана факт и поредицата в интернет "При рода на село" в която младите хора запознават своите връстници и не само с обичаите и традициите в селата от видинския регион. Един от основните двигатели на тези проекти е Ивайло Петков от Видин, студент в НАТФИЗ- с него разговаряхме в края на годината:

"Мисля, че виждам някаква промяна, виждам някакви напъни нещо да се случи. Но за всяка промяна е нужно време, за да може нещо да се промени, за да може нещо да се случи, трябва да бъдем и търпеливи и да подпомогнем тази промяна, защото не можем да очакваме нещо на готово. Опитвам се да се информирам за всичко случващо се в моя роден край. Трябва да дадем някакъв начален тласък на тази промяна и не трябва да мълчим, когато видим нещо нередно." 

Успели ли са, според Ивайло Петков създадените от тях продукти да достигнат до съзнанието на младите хора и постигнали ли са желания ефект?

"Който е гледал нашите материали и ги е гледал с позитивизма, че тук наистина може нещо да се случи е усетил, че ние наистина с нищо успяваме да създадем нещо. Ако всеки се опита с малките възможности, които има да допринесе и да създаде още една трошица отгоре, една песъчинка, то накрая ще имаме един цял пясъчник ... Нужен е период от време, който не се знае колко ще отнеме, но всички трябва да сме съпричастни към това и поне малко да допринесем. Понякога е нужно само поне да сме малко по- позитивни и дари и да не подкрепяме, да не мачкаме тези хора, които се опитват да направят нещо."- смята Ивайло Петков.

И тази година врачанското сдружение "Бъди добър! Прави добро!" с една от най- активните Фейсбук групи, продължи да радва жителите на региона. "Подари коледен подарък на дете в нужда" бе една от благотворителните инициативи. Организаторите събираха подаръци, подходящи за деца на възраст от 4 до 13 години, обясни за радио Видин Мая Методиева, основен двигател и организатор:

"Инициатива провеждаме за втора поредна година. Тя се състои в това да зарадваме дечица от крайно бедни семейства с подаръци за предстоящите празници. Има много такива деца и бройката им расте. Миналата година раздадохме над 300 подаръка, тази година ще са много повече, което ме радва, но и се чувствам тъжна от факта, че има толкова дечица, които живеят в ужасно лоши условия. Намираме децата с помощта на кметове и кметски наместници."- обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!"

В края на август в Монтана се проведе  осмото издание на единственото по рода си в страната събитие, фестивалът с благородна кауза "Изкуството е…". На централния площад в Монтана се състоя една специална музикална среща между рок вокалистите Рони Ромеро и Джеф Скот Сото, подкрепени от българската рок банда ЕРИДАН. Социалната тема на фестивала тази година бе свързана с различните зависимости сред децата и младите хора. В партньорство с българския игрален филм "Доза Щастие", фондация "От другата страна" и сдружение "Солидарност", поддържащо единствената гореща телефонна линия за хора със зависимости в страната, екипът на фестивала в Монтана записа специален разговор, в който се дискутираха важни въпроси, като това как можем да предпазим децата си, за какво трябва да внимаваме в общуването си с тях и какво трябва да се направи, ако детето ни вече страда от зависимост. Световните звезди поговориха с младите таланти за пътя на успеха, силата на мечтите и волята, която не ти позволява да се откажеш. В края на годината потърсихме организаторът на фестивала Нелиан Николова- едно момиче с огромно сърце, което продължава да дарява усмивки и положителни емоции на своите съграждани от Монтана и жителите на БГ Северозапад: 

"Равносметката ни е насочена към темата за благодарността. На първо място сме благодарни не само за това, че имахме възможността да направим осмото издание на фестивала, а и че по пътя, въпреки всички трудности и предизвикателства срещнахме много добри и прекрасни хора, ко4ито ни помогнаха това да се случи. За щастие продължихме традицията и град Монтана отново бе изпълнен с хора от цялата страна, от цяла Европа, дори имаше и хора от САЩ, което допълнително повдигна настроението. Представихме един много красив спектакъл, който бе открит и бе завършен с песни на легендарните QUEEN ... Искрено се надявам да сме успели да предадем добрата си енергия един на друг и да продължаваме да успяваме в тази посока."- сподели Нелиан Николова.

Снимките на най- новия филм на Максим Генчев, посветен на Ботев, приключиха през август в Козлодуй на кораба "Радецки". Според  режисьора това е бил един от най-тежките снимачни дни, но изпълнен с родолюбие. Филмът ще има своята премиера на 3 март 2022 година- Националният празник на България:

"Един народ израства духовно по време на война, а ние сега сме в III- та Световна война- в трета Световна шега. Аз съм изключително доволен, че българинът събра своето родолюбие, своя кураж и възпроизведохме на дело една стара моя мечта, да създам филм за Христо Ботев. Много съм доволен от хората и ги обичам, и ги приветствам и нека моите съграждани от село Делейна не бързат да ми правят плоча."- подчерта Максим Генчев.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00