Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да отгледаме дърво в града

Снимка: Радио ВИДИН

Засаждането на дървета в градска среда е свързано с избор на правилните видове растения, съобразяване на времето, мястото, инфраструктурата и околните сгради. Гражданите също могат да допринесат да има повече зеленина там, където живеят, като се ангажират с озеленяване на междублоковото пространство, например. Преди да се пристъпи към засаждане на фиданката, трябва да се избере подходящо място. Добре е да се знае чия е територията и какво ще се случва на нея по-късно. Много е важно хората да се консултират с административната структура, която отговаря за зелената система в съответното населено място. Освен това е от значение и здравословното състояние на фиданките

"Най-често в парковото строителство се използват средноразмерни фиданки, а за залесявания те са дребноразмерни. Здравословното състояние на дърветата се отразява на техните декоративни качества, което после се отразява върху бъдещия им растеж и развитие. Не бива да засаждаме фиданки, които са с повредени стъбла или клонки, кората им не бива да е забелена или прегризана, не трябва да има следи от слънчево прегаряне и по кореновата система не трябва да има повреди от болести и загнивания", каза ландшафтният архитект Невена Пачеджиева.

Важно е фиданката да има 5 добре развити разклонения, дебелината на стеблото да е минимум 5 сантиметра, короната да започва от 2,20 м. Целта е дърветата да са пораснали, за да се получи бърз ефект в градската среда. За иглолистните фиданки средноразмерните са на около 8-10 години и височина най-малко 1,20-1,50 м. Короната на иглолистните дървета трябва да има здрава връхна пъпка. Времето на засаждане зависи от вида на кореновата система. В урбанизирана среда, фиданките трябва да са средноразмерни и едроразмерни. 

"В някаква зелена площ се засаждат малки фиданки, лятно време или късна пролет, височината на тревата е изключително голяма, минава човекът с косачката от "Паркове и градини" , не вижда фиданката и я отсича до долу. Това доста често се случва. Друг момент е, да речем, улични насаждения, не се слагат сега достатъчно големи фиданки, по-малки се слагат, изключително голяма е степента на вандалщина в такива случаи. Има примери, когато насаждения на цял един булевард за една година, с по-малки фиданки, просто биват пречупени фиданките, прекършени и трайният ефект от цялото нещо липсва. Препоръчително и изключително важно е да използваме средно- и едроразмерни фиданки. Те трябва да бъдат не по-малко от 3 метра", заяви ландшафтният архитект Станимир Шаламанов

Едроразмерните фиданки се нуждаят от по-малко грижи и пестят средства. Това не винаги е приложимо, защото за някои видове е препоръчително да се използват средноразмерни, като обикновения летен дъб. Колкото е по-голямо дървото от този вид, толкова то се адаптира по-трудно и съответно вероятността от прихващане намалява. При уличните насаждения стеблата трябва да са прави, докато в парковете това изискване не е необходимо.

Засаждането е първата крачка. След това дървото трябва да се полива и поддържа, съответно гражданите трябва да поемат ангажимента да се грижат за него. И тъй като в урбанизираните територии под земята има мрежа от техническа инфраструктура, е добре хората първо да съгласуват в местната администрация къде биха искали да посадят дърво, за да не пречи.

"Основното при засаждането на дървото е да не е съвсем близо до сградата. Хубаво е да сте наясно, че трябва да е на определена дълбочина, трябва да е в зависимост от вида почва, някои растения обичат да са на сянка, други обичат да са на слънце. Вие просто си изберете, а ние ще намерим подходящия начин и подход, по който така да направим, че дървото да си го отгледате и да порасне", каза Светла Ангелова- началник на отдел "Екология" в Община Видин. 

Над 12 хиляди са дърветата във Видин от над стотина вида. Всяка година Общината търси възможности да засажда нови, които да подобрят цялостния облик на града.

"Нашето общинско предприятие се грижи изцяло за озеленените площи във всички населени места. Ще се постараем и в малките населени места да ходят хора, които с издаване на разрешителното от кмета или кметския наместник дървото да се окастря, отсича или по някакъв начин да се подобри жизнената среда и в селата... Сложили сме табели на вековни дървета и в парк "Владикина" и в градинката до катедралния храм. Там имаме вековни ясен и чинари. Възрастта им е между 120 и 160 години. В село Градец имаме един летен дъб на възраст над 120 години, в село Каленик имаме едни благуни, специфичен вид, 6 броя са и са на възраст над 200 години", посочи Светла Ангелова.

За едни видинчани дърветата в града са достатъчно, други смятат, че трябва да се наблегне на озеленяването:

"В нашия район, към "Кокиче", доста дървета бяха изсечени и обезопасено мястото покрай тях... Настина градът ни е озеленен, само Общината да се грижи за дърветата... Аз лично не съм доволен от грижите към дърветата... От една година съм във Видин. По улиците са подигнали плочките и е ненормално положение да върви човек по тротоарите... Аз мисля, че се грижат за тях... Градът има нужда от повече зеленина и от по-голямо разнообразие на видовете..."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40