Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как да отгледаме дърво в града

Снимка: Радио ВИДИН

Засаждането на дървета в градска среда е свързано с избор на правилните видове растения, съобразяване на времето, мястото, инфраструктурата и околните сгради. Гражданите също могат да допринесат да има повече зеленина там, където живеят, като се ангажират с озеленяване на междублоковото пространство, например. Преди да се пристъпи към засаждане на фиданката, трябва да се избере подходящо място. Добре е да се знае чия е територията и какво ще се случва на нея по-късно. Много е важно хората да се консултират с административната структура, която отговаря за зелената система в съответното населено място. Освен това е от значение и здравословното състояние на фиданките

"Най-често в парковото строителство се използват средноразмерни фиданки, а за залесявания те са дребноразмерни. Здравословното състояние на дърветата се отразява на техните декоративни качества, което после се отразява върху бъдещия им растеж и развитие. Не бива да засаждаме фиданки, които са с повредени стъбла или клонки, кората им не бива да е забелена или прегризана, не трябва да има следи от слънчево прегаряне и по кореновата система не трябва да има повреди от болести и загнивания", каза ландшафтният архитект Невена Пачеджиева.

Важно е фиданката да има 5 добре развити разклонения, дебелината на стеблото да е минимум 5 сантиметра, короната да започва от 2,20 м. Целта е дърветата да са пораснали, за да се получи бърз ефект в градската среда. За иглолистните фиданки средноразмерните са на около 8-10 години и височина най-малко 1,20-1,50 м. Короната на иглолистните дървета трябва да има здрава връхна пъпка. Времето на засаждане зависи от вида на кореновата система. В урбанизирана среда, фиданките трябва да са средноразмерни и едроразмерни. 

"В някаква зелена площ се засаждат малки фиданки, лятно време или късна пролет, височината на тревата е изключително голяма, минава човекът с косачката от "Паркове и градини" , не вижда фиданката и я отсича до долу. Това доста често се случва. Друг момент е, да речем, улични насаждения, не се слагат сега достатъчно големи фиданки, по-малки се слагат, изключително голяма е степента на вандалщина в такива случаи. Има примери, когато насаждения на цял един булевард за една година, с по-малки фиданки, просто биват пречупени фиданките, прекършени и трайният ефект от цялото нещо липсва. Препоръчително и изключително важно е да използваме средно- и едроразмерни фиданки. Те трябва да бъдат не по-малко от 3 метра", заяви ландшафтният архитект Станимир Шаламанов

Едроразмерните фиданки се нуждаят от по-малко грижи и пестят средства. Това не винаги е приложимо, защото за някои видове е препоръчително да се използват средноразмерни, като обикновения летен дъб. Колкото е по-голямо дървото от този вид, толкова то се адаптира по-трудно и съответно вероятността от прихващане намалява. При уличните насаждения стеблата трябва да са прави, докато в парковете това изискване не е необходимо.

Засаждането е първата крачка. След това дървото трябва да се полива и поддържа, съответно гражданите трябва да поемат ангажимента да се грижат за него. И тъй като в урбанизираните територии под земята има мрежа от техническа инфраструктура, е добре хората първо да съгласуват в местната администрация къде биха искали да посадят дърво, за да не пречи.

"Основното при засаждането на дървото е да не е съвсем близо до сградата. Хубаво е да сте наясно, че трябва да е на определена дълбочина, трябва да е в зависимост от вида почва, някои растения обичат да са на сянка, други обичат да са на слънце. Вие просто си изберете, а ние ще намерим подходящия начин и подход, по който така да направим, че дървото да си го отгледате и да порасне", каза Светла Ангелова- началник на отдел "Екология" в Община Видин. 

Над 12 хиляди са дърветата във Видин от над стотина вида. Всяка година Общината търси възможности да засажда нови, които да подобрят цялостния облик на града.

"Нашето общинско предприятие се грижи изцяло за озеленените площи във всички населени места. Ще се постараем и в малките населени места да ходят хора, които с издаване на разрешителното от кмета или кметския наместник дървото да се окастря, отсича или по някакъв начин да се подобри жизнената среда и в селата... Сложили сме табели на вековни дървета и в парк "Владикина" и в градинката до катедралния храм. Там имаме вековни ясен и чинари. Възрастта им е между 120 и 160 години. В село Градец имаме един летен дъб на възраст над 120 години, в село Каленик имаме едни благуни, специфичен вид, 6 броя са и са на възраст над 200 години", посочи Светла Ангелова.

За едни видинчани дърветата в града са достатъчно, други смятат, че трябва да се наблегне на озеленяването:

"В нашия район, към "Кокиче", доста дървета бяха изсечени и обезопасено мястото покрай тях... Настина градът ни е озеленен, само Общината да се грижи за дърветата... Аз лично не съм доволен от грижите към дърветата... От една година съм във Видин. По улиците са подигнали плочките и е ненормално положение да върви човек по тротоарите... Аз мисля, че се грижат за тях... Градът има нужда от повече зеленина и от по-голямо разнообразие на видовете..."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Само едно дете е родено за последните 5 години в Раброво

В съседното видинско село Каниц пък е останал само един възрастен жител, който чака за настаняване в старчески дом.  Хората тук са предимно в пенсионна възраст и живеят скромно, а на самотните стари хора от кметството се помага чрез различните социални програми. Това обясни кметският наместник на селата Раброво и Каниц , Галина Вакарицова . "В..

публикувано на 14.01.22 в 17:00

Откровено за видинската болница

До сто легла за пациенти с коронавирус могат да осигурят в болницата във Видин. Към тази сутрин настанените са 27, каза директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова. През миналата година през ковид отделението са преминали 1 575 пациенти, като най-натоварени за екипите са били месеците ноември и декември. Досега няма доказани случаи на..

публикувано на 13.01.22 в 15:26

Стопява ли инфлацията спестяванията и време ли е за харчене на средства?

В началото на новата 2022 година все повече българи си задават въпроса как да съхранят спестяванията си и да ги предпазят от ефекта на нулевите лихвени проценти и ускоряващата се инфлация. Това вероятно изглежда като невъзможна мисия, която е изключително важна, особено в ситуация на икономическа несигурност и непредвидимост за домакинствата и..

публикувано на 12.01.22 в 11:15

Ще има ли съвместни усилия за по-доброто бъдеще на Видинския регион?

По инициатива на кмета на Видин се проведе работна среща, в която участваха народните представители Петър Миланов от "Продължаваме промяната", Филип Попов от БСП и Иво Атанасов от "Има такъв народ", както и заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова и Светослав Скорчев. Въпреки че предварително бе обявено, че след срещата ще бъде..

публикувано на 11.01.22 в 13:57

Валери Василев, ГЕРБ-Видин: Против увеличението на налозите сме

" Не гласувахме единно, защото някои от колегите явно така са преценили, по някакъв начин кметът и администрацията са ги убедили . Дали е добре или не, това ще се уточни на бъдещи анализи. Така се получи. Ние заедно обсъдихме тези неща, заедно взехме решението, но защо някои от колегите и как стигнаха до решението за гласуване по този начин - не мога..

публикувано на 06.01.22 в 10:40
Димитър Велков, общински съветник от БСП във Видин

Димитър Велков: Не гражданите, а определени кръгове, обслужва Община Видин

"Вместо да се върви към такова драстично увеличаване на данъците, можеше да се помисли върху увеличаване на събираемостта , която е около 50-60 %. Вместо да помислиш как да увеличиш тази събираемост, ти натоварваш хората, които и без друго си плащат данъците, с още такива. Нашата позиция няма да се промени. Не е правилно видинчани да бъдат третирани..

публикувано на 06.01.22 в 10:30

Генади Велков: Проведе се обществено обсъждане за данъците и таксите

"Аз не знам кои съветници твърдят, че точките са незаконосъобразни, не знам кои точки имат предвид, но всичко е законосъобразно, правено е многократно. Ако се има предвид актуализацията на бюджета, всяка година се прави по този начин. Винаги в края на годината се внася бюджетът, така е било и в предишните мандати. Затова се прави сесията на 30, защото..

публикувано на 06.01.22 в 10:30
Подкасти от БНР