Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 януари 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Традиционният за град Кула обичай "Къпачи" продължи и днес. Празнува се на 19-и срещу 20 януари /Ивановден по стар стил/. Къпачите обиколиха къщите на всички именици през нощта, а днес, на Ивановден – обикалят из целия град, като посетиха и някои от институциите. Първоначалният брой на къпачите беше 9 души, но тази сутрин към тях се присъединиха още двама. Тази година най-малкият къпач е едва 9-годишен. В над 100-годишната история на обичая само веднъж е участвала жена. Това е Елица Иванова, която сега е учителка в СУ "Васил Левски" в Кула.

Безработицата в Северозапада е 2 пъти по-висока от тази в страната. Равнището на регистрираната безработица през месец декември на територията на трите области - Видин, Враца и Монтана е 9.9%, сочат данните от Регионалната служба по заетостта в Монтана. Спадът на годишна база е с 1.8 процентни пункта – от 11.7% през декември 2020 г.


Задължително обучение по пътна безопасност от детската градина, ревизия на листовките и създаване на нови 28 полигона за обучение на шофьори- това са част от промените в сектор "Транспорт", заложени в коалиционното споразумение на депутатите от четворната коалиция.


187 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. 147 са новозаразените в област Монтана, а 101 са в област Видин. 10 160 са общо новите случаи за страната, при направени 41 433 теста, което е 24,5% от тях. В две общини в област Монтана заболяемостта от коронавирус е над 1000 на 100 000 души население на 14-дневна база. След Берковица, която в момента е 1 452 и Монтана е 1165 болни.


Критично е положението в някои видински училища, заради ситуацията с коронавируса. Расте броят на заболелите преподаватели и ученици в СУ "Петко Рачев Славейков", каза за радио Видин директорът Росица Димитрова.


Община Враца стартира кампанията за плащане на данък върху превозни средства, като размерът му през настоящата година остава непроменен. За тези, които платят цялата дължима сума до 30 април, се предвижда отстъпка от 5%.


9 настоящи и бивши кметски наместници в област Видин са били сътрудници на Държавна сигурност. Това съобщиха от Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.


Главният архитект на община Враца Чавдар Спасов е бил сътрудник на Държавна сигурност (ДС), това обявиха от Комисията по досиетата, откъдето огласиха кои от кметовете и кметските наместници, както и архитектите на общини са били сътрудници на тоталитарните служби.


Област Видин е с най-малко акушер-гинеколози в страната. Общо 13 са акушер-гинеколозите в област Видин, показва статистика от 2020 година. Това нарежда региона на последно място по брой на лекарите от родилната помощ в страната. Акушерките в областта са 33. Област Видин е на последно място по брой новородени бебета за 2021 година, сочат данните - общо 525 деца. 


Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите да подават онлайн искане за възстановяване или прихващане на надвнесени суми.


Митничари са открили 1650 кутии (33 000 къса) цигари при проверка на микробус на Дунав мост Видин-Калафат. Превозното средство, което е било с българска регистрация, е пътувало за Германия.


Допълнителни 15 пейки монтираха работници от Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" в парк "Владикина бахча" във Видин, съобщават от пресцентъра на общината. 


Седем фирми от община Мездра се отзоваха на молбата, отправена от игумена на Черепишкия манастир "Успение Богородично" архимандрит Йоаникий, за подпомагане на ремонта на светата обител, съобщават от общинската администрация.


Доброволци, които отглеждат и засаждат дръвчета, раздадоха 10 500 фиданки във Видин. Инициативата е на "Гората.бг" и се случи за втора поредна година във Видин. Целта е засаждане на милиони дървета в цялата страна.


Специална награда за теренна работа и постигане на диалог получи медиаторът Тихомир Георгиев от Краводер. Отличието на мрежата на образователните медиатори към Център "Амалипе" е връчено лично от министъра на образованието и науката Николай Денков.


Парично дарение от благотворителна инициатива получиха детската вокална група и детският фолклорен танцов състав към Народно читалище "Постоянство 1856" в Лом. Кметът д-р Георги Гаврилов връчи събраната сума от 2 хиляди лева на Недялка Трайкова- председател на Настоятелството на НЧ "Постоянство 1856".


Изложба, посветена на зимните празници, ще открият в мездренското село Долна Кремена. Инициативата е на филиала към детска градина "Мир" гр. Мездра, съвместно с НЧ "Просвета 1897" в с. Долна Кремена. 


Народният обичай "Къпачи" е традиционен за град Кула. Празнува се в нощта на 19-и срещу 20 януари /Ивановден по стар стил/. В над 100-годишната история на обичая само веднъж е участвала жена. Това е Елица Иванова, която сега е учителка в СУ "Васил Левски" в Кула.


Ще съживяват грънчарството като занаят в берковското село Бързия и сръбския град Ниш. Инициативата цели да се изградят две грънчарски студиа, в които да се обучават любители на занаята. 


В навечерието на коледните празници в Белоградчик беше организиран благотворителен рождественски базар "ВЪЛШЕБНА РАБОТИЛНИЧКА". На него се предлагаха тематични предмети, изработени от потребителите на Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца и младежи с увреждания, както и от деца от НУ "Васил Левски", Детски комплекс - Център за подкрепа за личностно развитие и Клуб "Млади възрожденци" към СУ "Христо Ботев". Те успяха да съберат 2 226 лв.

Карамфила Симеонова- Кари С. получи златен диплом от Националния литературен конкурс "Промени света" на фондация "ВИА" - Варна.

На днешния 20 януари Светата православна църква почита паметта на Свети Патриарх Евтимий Търновски.

Преценям, антиваксър и изчегъртване са най-употребяваните думи на 2021 година. Това показа широко проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?". След тях, с броени гласове разлика, оспорваната битка за третото място загубиха ваксина и зелен сертификат.

Невиждан досега поглед към Космоса е на път да осигури най-мощният телескоп в историята "Джеймс Уеб". Той може да помогне да открием планети, наподобяващи нашата, с живот на тях. Наследникът на "Хъбъл" е изстрелян и изпратен в междупланетното пространство и ще наблюдава Космоса основно в инфрачервения спектър. Това ще осигури поглед отвъд облаците от газ и прах, където се раждат звездите


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иновативен кабинет ще имат учениците във Вълчедръм

Ученици от Второ основно училище "Иван Вазов" Вълчедръм ще развиват математически и компютърни умения в нова класна стая - STEM център (наука, технологии, инженерство и математика). За изграждането на кабинета ще бъдат вложени около 170 000 лв., обясни Галя Рачкова зам.-директор на училището.  "...Ще бъде по-голямо пространство в което ще има..

публикувано на 19.03.24 в 11:45

С Часа на Земята WWF призовава за живот в хармония с природата

Часът на Земята е все по-близо, а с него и кулминацията на специалната кампания на природозащитната организация WWF " Подари природа. За нашето бъдеще" . Нейният фокус е неразривната връзка между хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развитието на човешките цивилизации. Според оценките на учените природните..

публикувано на 19.03.24 в 11:28

Празник на домашния сапун подготвят в мездренското село Царевец

На 27 април /събота/ село Царевец отново ще се превърне в място за пробуждане на старите традиции. За трета поредна година ще се проведе „Фестивал на сапуна“. Отново селото ще е домакин на събитие, вплело в себе си традициите и бита на поколенията. Традиционното за село Царевец варене на домашен сапун е вписано в Националната листа „Живи човешки..

публикувано на 19.03.24 в 08:40

Назначиха 10 нови директори на училища в Монтанско

Общо 10 училища в област Монтана имат нови директори, след като спечелиха обявените конкурси. Единствено за 4-то ОУ "Иван Вазов" Монтана не се яви кандидат и там ще продължи да управлява досегашният временен. 14 от 15-те изявили желание за директорските постове преминаха първия етап и се явиха на събеседване. В осем училища в региона директори..

публикувано на 19.03.24 в 07:50

Снимката на 18 март 2024 година

Финалната фаза на общинския кръг на Ученическите игри по футбол за учебната 2023 - 2024 г. се проведе във Видин днес, 18 март. Победител в групата на юношите (XI-XII клас) стана отборът на  ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", ППМГ "Екзарх Антим I" зае второто място, на трето място се подредиха учениците от СУ "П.Р. Славейков" в града. Заместник-кметът..

публикувано на 18.03.24 в 18:05

Кампания за разделно събиране на отпадъци започна в Монтана

Четиригодишни деца от Монтана дадоха старт на кампания за разделно събиране на отпадъци . 18 март е Световен ден за рециклиране. Малчугани от детска градина в Монтана се включиха в занимателна игра за разделно събиране на отпадъци. В кошчета те поставиха опаковки от хартия, пластмаса и метал. "Събираме хартии и шишета...",..

публикувано на 18.03.24 в 17:43

Жител на мездренско село облагородява населеното място с доброволен труд

В село Ослен Криводол живее работлив човек, който дава сърце и душа за хората, без да търси отплата или финансово възнаграждение.  За него най-голямата награда е радостта в очите на децата, които играят на детската площадка или благодарността на изморените пътници, които ще поседнат на пейките, поставени от него по пътя от гарата до селото (2,5..

публикувано на 18.03.24 в 17:15