Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможности за подпомагане на селския туризъм

Снимка: Радио ВИДИН

Потенциалът за развитие на селския туризъм в Северозападна България е много голям. Как го използват местните общности и на каква подкрепа могат да разчитат?

Боян Минков е председател на Общинския съвет в Белоградчик, от години със семейството си развива селски туризъм. В региона селският туризъм е представен много добре. 

"Последната 2021 година беше най- силната, откакто съществува такъв вид туризъм. Никога не е имало толкова много посетители в Белоградчишко. Това, може би, се дължи на ковид кризата и във връзка с ограничените пътувания на българите в чужбина, те вече търсят дестинации туристически в самата България и по този начин този тип туризъм отбеляза своя връх откакто съществува. Туристите търсят нови дестинации, търсят места, които не са популярни, търсят местни храни, търсят спокойствие и селския начин на живот."

Семейството на Боян Минков комбинира селският с пешеходен туризъм, вело туризъм, езда, детски лагери. Досега не са се възползвали от програми за финансиране, но хората, които искат да развиват селски туризъм, биха могли да търсят финансиране, като например от конкурса, който обяви фондация "Америка за България"- за подкрепа на проекти за развитие на селски туризъм в Северна България с до 25 хиляди лева.

Поканата на фондация "Америка за България" е отворена към кандидати от цялата страна със желание да предложат запомнящи се преживявания за селския туризъм в Северна България. Конкурсът е продължение на усилията на Фондацията да подпомогне развитието на Северозападна България и поречието на река Дунав като привлекателни туристически дестинации с активни местни общности, запазени традиции и икономически растеж. Конкурсът е отворен само за регистрирани юридически лица. 

"Селският туризъм е туризъм, който свързва туристите със селското стопанство в извънградски условия. Туризмът в селските райони също така цели да осигури възможности за икономическо и социално развитие и  конкурсът цели да свърже бизнесите, които се занимават със селски туризъм и да осъществяват директна връзка с туристите. Като това могат да бъдат турове, образователни и опознавателни дейности, които създават незабравими преживявания, като например, какъв е животът във фермата, сезонно бране на плодове и зеленчуци, посещение и турове на винарски изби и ферми, демонстрации за правене на храни, директно предлагане, също така и контакт с туристите, като например услугите набери си сам, продажба на готови продукти на място, организиране на регулярни фермерски пазари с местни продукти. Такъв тип преживявания търсим", каза Юлиана Дечева- експерт "Културно- исторически и природен туризъм" във фондация "Америка за България".

Няма лимит за определен брой проекти, всичко зависи от качеството на проектите и доколко отговарят на поставените условия. През 2020 година "Америка за България" подкрепи 10 идеи за развитие на туризма- тогава за приключенски, природен и кулинарен туризъм в областите Видин, Враца и Монтана. През 2021 година- 16 проекта получиха подкрепа за развитие по темата "Туризъм по Дунав".

"Ние като фондация, се стремим, чрез проектите, които финансираме, да подпомогнем икономическото развитие на местните общности. Поехме предизвикателството да променим възприятието за Северозападна България като в началото започнахме да работим основно във Враца. Много добре си партнирахме с Общината и продължаваме да го правим с налагането на "Open Vratsa", която е една туристическа платформа. Тогава осъзнахме, че освен да създадеш една туристическа платформа, всъщност е важно да напълниш това нещо със съдържание и с продукти и услуги, които водят до някакво преживяване. Тогава организирахме първо конкурса в Северозападна България. След това решихме да разширим малко обхвата и да включим проекти по поречието на Дунав", допълни Юлиана Дечева.

Един от партньорите на "Америка за България" в конкурса е фондация "ЛокалФууд", която е по-известна с проекта си "Пендара", заради опита, който има в развитието на селския туризъм в няколко района на Южна България.

"Нашата експертиза идва оттам, че правим програми, които са свързани чрез привличането на туристи през храната. Подпомагаме стартирането на нови инициативи, които са свързани с производство на местни храни по традиционен начин. Регистрираме такива производства, правим кооперативни кухни и мрежи, чрез които да могат те да се предлагат и да се свързват с туризма в региона и съответно включваме хора от местната общност, които имат интерес да правят такъв вид бизнес да се включат в общата инициатива. Примерно, един ще прави турове, друг ще има джипове, с които да прави сафарита, трети ще бъде фотограф- т.е. идеята е възможно повече хора от местната общност да се включат в един общ туристически пакет", каза Гергана Кабаиванова от "ЛокалФууд".

Последните две години селският туризъм има потенция и може да се развива още по- добре. Сега е моментът да се предприемат още активности в тази посока. Това, което ни куца, е нормативната рамка за предлагането на домашни и традиционни храни. В момента този въпрос още не е уреден и това спъва разгръщането на този вид туризъм, смята Гергана Кабаиванова.

Голямото разнообразие, което дава селото, е причината за връщането на младите хора на село, особено там, където има интернет и ако е близо до града, смята Николай Панайотов- изпълнителен директор на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм /БАСЕТ/. Възможност за финансово подпомагане на хората, които искат да развиват селски и еко туризъм има по програмите за развитие на селските райони и за регионално развитие. Добре е да разглеждаме Северозапада като голям туристически регион и така да се промотира- комплексно.

"Материалите, които са изготвени по различните програми, има много такива, да бъдат представяни било на борси, на срещи, сайтове, но да бъдат обединени. Маркетирането, според мен, е слабата точка, иначе много неща има направени и много представляват интерес. Когато отидем на село, ние не се ограничаваме само с контакта с местните хора, ами и с това, което го има наоколо. Наоколо има и природа, има и културно наследство, историческо", заяви Николай Панайотов от БАСЕТ. 

Цялата тема може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00