Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 януари 2022 година

Снимка: Община Видин

Част от дарението, изпратено в Община Видин от проф. Валентин Джонов преди коледните празници, днес бе предоставено и на останалите общини в областта. Около 200 кашона с дрехи, обувки и играчки за деца бяха раздадени в сградата на бившето училище "Христо Ботев".


Петата вълна на Covid-19 вече е и в област Видин. Случаите на ден с положителна проба за коронавирус са около 100, каза д-р Мариана Чавдарова от Регионалната здравна инспекция. 


За Северозапада новите случаи на заболели с Covid-19 са 541, като 114 са за Видин, 176-Монтана и 251 за Враца.


При стриктно спазване на противоепидемичните мерки работи Центърът за временно настаняване във Видин. Под 14-дневна карантина се поставят постъпващите в Центъра за временно настаняване във Видин. Освен това всеки от потребителите трябва да има зелен сертификат или отрицателен резултат от тест за коронавирус. 


Метеоролозите са притеснени, от факта, че просветният министър предлага те да преминат към екоминистерството.


Нисък ръст на престъпността през 2021 година отчитат в община Кула. Най- големият фактор за това е, че влошените демографски проблеми в общината са довели до рязко намаляване на населението, безработицата също продължава да нараства и в много от населени места в общината постоянно се увеличава броя на самотно живеещите хора. 



Изцяло онлайн учат в Математическата във Видин. Заповедта на министъра на образованието е за дистанционно обучение до края на седмицата. 



С пореден зов за помощ се обърнаха към Сдружение "Бъди добър! Прави добро!". Подаден е сигнал за бедстващ мъж, без храна и отопление от седмица, който живее под наем в една стая.  


Във Видин отново почистиха един от емблематичните културно-исторически паметници- Еничар капия. Сред боклуците служители по чистотата от Община Видин са открили метални кенчета, пластмасови бутилки, опаковки от снаксове и дори цели найлонови пликове, пълни с отпадъци, изхвърлени от недобросъвестни граждани. От Общината призовават за отговорно поведение.



Сестрите Мария и Петя Николчови, солистки от Фолклорна формация "Огоста", са отличени със златни медали за представянето си на 17-ия Международен фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите“. Сребърни медали и втори места талантливите певици завоюваха от VI-ия онлайн конкурс за вокално и танцово изкуство "Звезден сблъсък“- Велико Търново.                          



В Кула ще отбележат Трифон Зарезан с конкурс за вино. За поредна година  читалище  "Просвета 1882" - гр. Кула организира дегустация на вина на местни производители за Трифон Зарезан. Ще бъде пресъздаден ритуала по зарязването, ще бъдат избрани и майстор-винарите. Тази година празникът ще се проведе на 01 февруари. 

 

Под егидата на областния управител на Враца, за трета поредна година стартира процедура по номинация за годишни награди за работодател, инвестирал в здравословни и безопасни условия на труд в областта, съобщиха от Областната администрация. 


На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. С 34 индивидуални и групови награди на Агенция „Митници“- грамота, сребърен и златен почетен знак и плакет, са отличени митнически служители и екипи, постигнали високи резултати през 2021 г. Сред тях са екипите, разкрили и задържали 41 кг златни изделия на Дунав мост при Видин.



На 98-годишна възраст е починал последният ветеран от Втората световна война в община Мездра - капитан Илия Тошев Григоров, съобщават от Община Мездра. Погребението е на 27 януари 2022 г. (четвъртък) от 11:00 часа в гробищния парк на гр. Мездра.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 юли 2024 година

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. 24-часов  режим на водата  въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до..

публикувано на 19.07.24 в 18:00

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00