Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 26 януари 2022 година

Снимка: Община Видин

Част от дарението, изпратено в Община Видин от проф. Валентин Джонов преди коледните празници, днес бе предоставено и на останалите общини в областта. Около 200 кашона с дрехи, обувки и играчки за деца бяха раздадени в сградата на бившето училище "Христо Ботев".


Петата вълна на Covid-19 вече е и в област Видин. Случаите на ден с положителна проба за коронавирус са около 100, каза д-р Мариана Чавдарова от Регионалната здравна инспекция. 


За Северозапада новите случаи на заболели с Covid-19 са 541, като 114 са за Видин, 176-Монтана и 251 за Враца.


При стриктно спазване на противоепидемичните мерки работи Центърът за временно настаняване във Видин. Под 14-дневна карантина се поставят постъпващите в Центъра за временно настаняване във Видин. Освен това всеки от потребителите трябва да има зелен сертификат или отрицателен резултат от тест за коронавирус. 


Метеоролозите са притеснени, от факта, че просветният министър предлага те да преминат към екоминистерството.


Нисък ръст на престъпността през 2021 година отчитат в община Кула. Най- големият фактор за това е, че влошените демографски проблеми в общината са довели до рязко намаляване на населението, безработицата също продължава да нараства и в много от населени места в общината постоянно се увеличава броя на самотно живеещите хора. Изцяло онлайн учат в Математическата във Видин. Заповедта на министъра на образованието е за дистанционно обучение до края на седмицата. С пореден зов за помощ се обърнаха към Сдружение "Бъди добър! Прави добро!". Подаден е сигнал за бедстващ мъж, без храна и отопление от седмица, който живее под наем в една стая.  


Във Видин отново почистиха един от емблематичните културно-исторически паметници- Еничар капия. Сред боклуците служители по чистотата от Община Видин са открили метални кенчета, пластмасови бутилки, опаковки от снаксове и дори цели найлонови пликове, пълни с отпадъци, изхвърлени от недобросъвестни граждани. От Общината призовават за отговорно поведение.Сестрите Мария и Петя Николчови, солистки от Фолклорна формация "Огоста", са отличени със златни медали за представянето си на 17-ия Международен фестивал на изкуствата "Кръстопът на музите“. Сребърни медали и втори места талантливите певици завоюваха от VI-ия онлайн конкурс за вокално и танцово изкуство "Звезден сблъсък“- Велико Търново.                          В Кула ще отбележат Трифон Зарезан с конкурс за вино. За поредна година  читалище  "Просвета 1882" - гр. Кула организира дегустация на вина на местни производители за Трифон Зарезан. Ще бъде пресъздаден ритуала по зарязването, ще бъдат избрани и майстор-винарите. Тази година празникът ще се проведе на 01 февруари. 

 

Под егидата на областния управител на Враца, за трета поредна година стартира процедура по номинация за годишни награди за работодател, инвестирал в здравословни и безопасни условия на труд в областта, съобщиха от Областната администрация. 


На 26 януари митническите служители отбелязват Международния ден на митниците. С 34 индивидуални и групови награди на Агенция „Митници“- грамота, сребърен и златен почетен знак и плакет, са отличени митнически служители и екипи, постигнали високи резултати през 2021 г. Сред тях са екипите, разкрили и задържали 41 кг златни изделия на Дунав мост при Видин.На 98-годишна възраст е починал последният ветеран от Втората световна война в община Мездра - капитан Илия Тошев Григоров, съобщават от Община Мездра. Погребението е на 27 януари 2022 г. (четвъртък) от 11:00 часа в гробищния парк на гр. Мездра.Вижте още

Снимката на 27 май 2022 година

Въпреки че 16 общински съветници гласуваха "за", 9 "против", а един се въздържа, предложението на кмета на Видин общината да стопанисва Речна гара  не беше прието на днешното заседание на местния парламент.  В продължила над три часа дискусия общинските съветници акцентираха върху незаконосъобразността на така представеното намерение...

публикувано на 27.05.22 в 17:58

Честваме най-героичния епизод от историята на Белоградчик

С панихида в храма "Свети Великомъченик Георги Победоносец" ще започне честването на най-паметната дата за Белоградчик - въстанието от 1850 лето. Панихидата в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско, ще бъде отслужена в 19,30 часа...

публикувано на 27.05.22 в 17:30

Председателят на "Възраждане" ще отговаря на въпросите на видинчани

Oтворена среща с председателя на партия "Възраждане"  Костадин Костадинов  ще се състои във Видин. Всеки желаещ да зададе своите въпроси към народния представител, може да дойде тази неделя в драматичния театър, каза за Радио ВИДИН областният ръководител на партията Валери Сираков: "Срещата е с гражданите на Видин и Видинска област...

публикувано на 27.05.22 в 16:53

Новоселският клуб на пенсионера "Просънъц" гостува на сродна организация в Парачин

Новоселският клуб на пенсионера "Просънъц" гостува на сродна организация в град Парачин в съседна Сърбия.  Връзките между двете организации са създадени преди близо пет години с посредничеството на пенсионерски клуб "Белият Дунав" във Видин. Разменени са няколко гостувания, в които се честваше заедно Деня на възрастните хора. В годината преди..

публикувано на 27.05.22 в 16:13

Нов общински съветник положи клетва в Мездра

Нов общински съветник влезе в Общински съвет - Мездра, съобщават от местната управа. С Решение на Общинската избирателна комисия, поради предсрочното прекратяване на правомощията на общинския съветник Катя Йотова от Местна коалиция "АБВ (Земеделски народен съюз, Воля)", е обявен за избран за общински съветник следващият в листата на коалицията..

публикувано на 27.05.22 в 16:12

БСП сезира Прокуратурата за политически натиск от кмета на Видин

Сигнал за политически натиск от страна на кмета на община Видин Цветан Ценков и зам.-кмета Борислава Борисова  към общински съветник от левицата внесе в Прокуратурата Димитър Велков, председател на местната партийна структура на БСП. Заради семейни зависимости от днес Калоян Борисов не е част от групата на левицата в местния парламент ...

публикувано на 27.05.22 в 15:50

Общинската организация на Съюза на слепите в Кула проведе отчетно събрание

През миналата година членската маса на организацията е наброявала 107 членове, сред които има и зрящи, обясни  Маргарита Генова , от Съюза на слепите в Кула: "Изминалата 2021 година премина под знака на едно забележително събитие на нашата организация, отбелязахме 100 години от създаването на организационното движение на хората със..

публикувано на 27.05.22 в 15:45