Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 януари 2022 година

Основно училище "Отец Паисий" във Видин ще бъде закрито, а учениците- преместени в Средно училище "Св. св. Кирил и Методий". Учебното заведение изпитва сериозен недостиг на средства заради малкия брой ученици.


Законопроект за старите столици в Република България е внесен от парламентарната група на "Има такъв народ" за разглеждане в Народното събрание. В края на седмицата областният управител на Видин Любен Иванов ще проведе срещи в Министерски съвет, по време на които ще акцентира върху необходимостта от приемането на Закона и подкрепата, която тази законодателна инициатива среща сред видинските граждани. Любен Иванов ще поиска още да бъдат осигурени средства за ремонт на градския плаж и крепостната стена до замъка "Баба Вида". По предварителни разчети е необходима сумата от над 1 300 000 лева. 


Новите случаи на Covid-19 в Северозапада са 471, като най-много новозаразени има отчетени в област Враца - 233, следвана от Монтана със 150 и Видин с 88 новозаразени. 


Заради положителени резултати за COVID-19 на деца, ученици и педагози, 11 паралелки са поставени под домашна карантина в Монтанско.


Природо-математическата гимназия във Враца е в онлайн режим от днес. Това е второто училище, което преминава в обучение от разстояние, след като преди около месец заради болен преподавател същото се случи и със селското школо в Ракево, община Криводол.


Наблюдава се увеличаване на доверието към властта, сочат резултатите от поредното проучване на независимата изследователска програма за доверието към институциите, което е проведено в периода между 6-ти и 14 януари 2022 г., сред 805 пълнолетни българи.


Минималното обезщетение за безработица ще бъде 18 лева дневно, а не 15 лева, както предлагаше правителството с проекта на бюджет на общественото осигуряване за тази година. Ще се увеличи и максималният размер на обезщетението и ще бъде 84 лева също от 1 април. Това обяви социалният министър Георги Гьоков след заседанието на Националния тристранен съвет. Остава намерението максималният осигурителен доход да се увеличи от 3000 на 3400 лева, а минималната работна заплата от 650 на 710 лева. 


Всеки трети безработен във Враца и Криводол е на 50 и повече години. През декември на борсата имало 1 763-има регистрирани без постоянни доходи.


Над 20 нови пейки са монтирани в пространството от БиблиоПощата до Розариума във Видин. Поставени са и 10 нови кошчета за битови отпадъци.


През 2021 г. в община Белоградчик са постъпили 26 заявления за достъп до обществена информация, от които само на едно е отказан достъп.


Увеличен е броят на малолетните и непълнолетните, поставени под надзор в Кула. Причината- онлайн обучението и липсата на социални контакти.


Ремонтираха покрива на бившето училище в село Ослен Криводол. Благодарение на това, обществената сграда, построена през 1950-та година е спасена от разруха и запазена за идните поколения.


Около 80% от образователните институции вече използват електронни дневници, а старите такива, както и ученическите бележници остават в историята.


Търсенето на електромобили през последните години нараства.


Жители на Бели извор в община Враца имат проблем със замърсяване на водата в река Бела бара, която минава през селото. 


Търговците в Монтана, които желаят да продават мартеници, вече могат да подават заявление в Общината, стая 102. Те ще трябва да представят лична карта и да внесат нужната такса за ползване на място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44

АЕЦ "Козлодуй" ще отбележи 50-годишнина

На 4 септември 2024 г. се навършват 50 години от официалното откриване на атомната електроцентрала „Козлодуй” , съобщават оттам. В този ден юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт, който ще започне в 11:00 часа в Ботев парк в крайдунавския град. През 1974 г. пускът на АЕЦ „Козлодуй” поставя началото на ядрената енергетика в..

публикувано на 23.08.24 в 14:31

Започва панаирът във Видин

Видинският панаир започва днес, 23 август и ще продължи до 31 август. Концертната програма включва популярни български и сръбски изпълнители. Тя е подсигурена от дарители както и при предишните издания, посочват от Община Видин. Посетителите ще имат възможност да гледат и изпълненията и на АНПТ „Дунав“, Градски духов оркестър и самодейни състави от..

публикувано на 23.08.24 в 13:00