Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Северозападът да бъде възроден без държавна намеса

Снимка: Катя Борисова

Могат ли по-слабо развитите региони в страната, какъвто е Северозападна България, да бъдат възродени без конкретна държавна политика към тях? На фона на тревожното обезлюдяване на този регион, трябва ли най-после държавата да се намеси с адекватна политика и спешни мерки, и кой е отговорен за пропуснатите възможности? И докога ще слушаме само за програми и намерения, без видими практически резултати?


В цялата област Видин населението намалява, сочат предварителните данни от последното преброяване на отдел "Статистически изследвания - Видин" към Националния статистически институт.  Областта е най-малка по брой жители и с най-застаряващо население в страната- една трета от населението в региона, е вече на над 65-годишна възраст.



Все повече села в областта са пред изчезване. Една от общините с най-много застрашени села е Белоградчик. Всичко зависи и е свързано е с политическата воля, обясни кметът на Белоградчик, Борис Николов:


"Нищо друго, освен държавна политика, няма да помогне. Много съм мислил по този въпрос, защото ме вълнува. И изходът е само един- даването на пари под някаква форма, за да се задържи населението, няма да даде резултати. Тук въпросът е да бъде създадена инфраструктура и паралелно с нея разкриването в общината на работни места от държавата... Три неща 10 години вече ги повтарям на различни форуми, ама няма чуваемост, няма политическа воля... Ако държавата разкрие поне 50 работни места за ниско квалифициран труд в земеделието, животновъдството, ако променят закона и произведената продукция да я даваме на нашите социални заведения, така ще се развъртят нещата и ще потръгне. Хората ще започнат да се задържат тук, децата ще ходят на училище, хората ще бъдат осигурени, ще се лекуват...

Трябва да има и едно държавно предприятие, което да изкупува селскостопанската продукция от нашия регион, което да гарантира изкупуването на фиксирана цена...

На по-бедните, но талантливи деца, чрез едни държавни поръчки за издръжка, може да им се даде възможност за образование и после да се върнат например 5 години да работят в общината по договор. 

Има възможности с много малко пари да се постигнат много добри резултати, но просто няма политическа воля..."

Обезлюдяването е най-тежкият бич на хората и в област Враца. От една страна незаобиколим фактор в тази посока е застаряващото население, което увеличава индексите на смъртността с пъти над живородените деца. От друга страна, фактор за засилване на този процес, е липсата на работа, а от трета - недостигът на кадри.

Така бизнесът се оказва в омагьосан кръг, от който изходът е само един: изнасяне на производството далече от пределите на Врачанско. Примери в тази посока не липсват.
Според икономисти ниските заплати и евтината работна ръка също помагат за задълбочаването на процесите и прогонването на младите хора от област Враца далече от региона. Някои от тях поемат към София, други бързат към морето през лятото и после не се завръщат, а трети - решават проблема с еднопосочни билети на Терминал 2 на столичното летище. Малцина от завършващите средното си или висшето образование се навиват да останат само заради любовта си към родния край, защото са наясно, че с две минимални работни заплати не могат да отгледат деца, да си купят ново жилище или да карат хубава кола.

В областта има 123 населени места - градове и села, като половината от населението е концентрирано във Враца, а в селата по периферията все повече къщи остават необитаеми. Вероятно преброителите на НСИ ще кажат колко са реално живеещите в село Сараево, община Мизия, които преди последното преброяване са били 56. Малко повече - 70 души, имат адресна регистрация в романското село Караш, което преди години е било разтурено по медицински причини, а в момента е топ дестинация за притежателите на скъпи селски имоти.

Демографският срив е най-големият проблем и на област Монтана. Обезлюдяването е процес, който се наблюдава в последните години. Цели семейства и фамилии са напуснали региона. Монтана е една от трите области с най-голямо намаление на населението в последните 10 години, става ясно от  преброяването през миналата година. Макар и от Националния статистически институт да не са дали окончателни данни за последните 10 години, областта се е стопила с около 35 000 души, което е колкото живеещите в момента в община Лом. Населението в област Монтана е към 115 000 души.


Процесът на обезлюдяване много трудно би спрял. Със сигурност жителите на област Монтана биха се върнали по родните си места, ако тук имат работа, добре платена, децата им да имат качествено образование, здравеопазването също трябва да се подобри. Сигурността на хората също. Всичко това, за да се случи1 ще трябва да има и намеса на държавата - с целенасочена политика за развитието на Северозапада. Около тази идея трябва да се обединят и депутатите от региона - нали те са избрани от хората тук, да им помагат и да решават проблемите им.

Интервютата с областния управител на Видин, Любен Иванов и кмета на община Белоградчик, Борис Николов, кметския наместник на село Каниц, Галина Вакарицова, анкета с граждани на Видин и още информация за ситуацията в областите Враца и Монтана- чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53