Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Върбовчец си мечтаят да има магазин

17
Снимка: Радио Видин



Село Върбовчец е в община Димово. Посреща ни със силен вятър, но във въздуха се усеща полъха на идващата пролет. 


Кметството е в стабилна двуетажна сграда на площада. Срещу нея има малък парк с нова беседка, до която се извисяват борове. Красива и достолепна е сградата на старото училище, построено през 1930 година, със собствени сили и средства на местните хора. В селото има вековно дърво - зимен дъб, който се извисява към небето и краси селото.
 

Село Върбовчец , община Димово












32- годишната Матилда Матеева е кметски наместник на три села - Върбовчец, Фалковец и Яньовец. Родена е във Върбовчец, тук и живее. Познава всички жители, а те през зимата са 35, и предимно възрастни хора:

"Възрастни са хората, над 75 години нагоре, не останаха хора. Пазарувам им, нямаме магазин. Сега има кандидати да го вземат, дано да го вземат, защото оттук минават и много хора за пещера "Венеца" и е добре да има магазин. Само хляб ни карат.  Преди 3 месеца го затвориха магазина. Всеки понеделник идва подвижна аптека с лекарства, работят и с рецептурни книжки... Работни места няма, дори пощата ни затвориха. Сега един път в седмицата ни идват вестници, който се е абонирал и пенсиите ни носят тук в кметството... Моето дете го карам всеки ден до Белоградчик- около 20 км е до там. По проект на община Димово вече четвърти месец идва веднъж месечно лекар и хората са доволни. Минаваме с лекаря  по къщите..."
Кметският наместник на село Върбовчец Матилда Матеева














Село Върбовчец не е голямо, но близостта на станалата популярна пещера "Венеца" го прави доста атрактивно. Минават много туристи, които посещават пещерата или пък Белоградчишките скали. Има и желаещи да изградят къщи за гости. 


Във Върбовчец има много къщи, но голяма част от тях се рушат, тъй като собствениците им отдавна са починали, а наследниците не ги поддържат и с години не си идват, казва Матилда Матеева:


"120 къщи са в селото, но са разрушени, понеже не се стопанисват, постепенно падат... Идват, питат да ги купят, обаче, много пари искат собствениците  по 5-10 хил лв, много скъпо излиза, не са запазени къщите. Хубав е въздухът, приятно ни е селото, имаме изворни чешми ... Има общинска гора, частните гори са продадени още от времето... От Белоградчик един човек кара дърва за огрев, поръчват си май месец последно 75 лв на метровки, това беше лятото..."

Село Върбовчец , община Димово

Матилда Матеева сама поддържа центъра на Върбовчец:  

"Сама се грижа за селото - косене, пръскане на тревата, подрязване, само площада успявам да изчистя... Старите хора не могат да си почистят. Чисти се само главната улица зимата от сняг, хората не излизат, аз ходя до тях, газя през снега и така... До Орешец и Белоградчик се чисти пътя... Земята си хората я дадоха под аренда, дават им пари, или жито, царевица."


Един от проблемите в село Върбовчец е честото спиране на електрическото захранване, най-вече през лятото.:


"Водата не спира, ама токът през лятото- постоянно аварии, даже не ни уведомяват, че ще го гасят... Цяло лято аварии, спрат уж за профилактики и това от юни месец като почне от 9 до 16 часа сме без ток, а ние имаме животни, а без вода е ужас!.. В селото има бунари, имаме и язовир, стопанисва го общината. "


Матилда Матеева споделя за основните приоритети, които залага в бъдещата си работа :

"Най-важното за селото е да има магазин и най-вече има 2-3 улици, които трябва да се асфалтират и пътя Орешец-Фалковец трябва да се ремонтира, дупките, и храстите да се изчистят, защото не може да се мине. Идваха и чистиха, но трябва  по-навътре... Сега се асфалтира пътя до язовира, направиха ми и беседката в парка, в нея се събират децата през лятото."

Интересен факт е, че през 1931 година във Върбовчец живее и твори Антон Страшимиров.  Къщата, в която е живял писателят, се поддържа от собственика. Поставена е и паметна плоча, в която се посочва годината на пребиване на писателя във Върбовчец. Възхитен от китното селце, от природата и от хората, той пише книга "Село Върбовчец", с наслов: "Да проучим селата си!". Книгата е издадена през 1932 г в София. Книгата е като изследване на топонимията- писателят описва названия на местности и тълкува тяхното значение. 

Село Върбовчец , община Димово - къщата, където е живял Антон Страшимиров












Във Върбовчец живеят 35 души в пенсионна възраст. Пред Кирил Кирилов те споделиха проблемите си:  


"Не е добре, две години съм безработна, 50 лв ми дават за две седмици, които отработвам... Магазина затвориха, пощата затвориха... Нямаме и автобус, с такси ходим до Орешец и Белоградчик. Младите са по чужбина... С мъка живеят хората в селото, хората са възрастни вече, не могат да се движат... Добре живеем, но няма магазин, аз си намирам, защото мойто момче ми донася, но е хубаво да има магазин... Доволни сме от доктора ни, ходим и до Орешец при личния лекар. зимата изкарвам с дръвца, чакам пролетта и да прекопавам градината... Голяма красота е тук с тоя Балкан , с тази бистра вода... Но..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00

Имат ли интерес ресторантьорите към чужди служители?

Заради липсата на кадри летният сезон е пред провал за ресторантьорския бранш, заявиха преди дни от сектора. Причината е приета промяна в Закона за чужденците, която по никакъв начин не помага на бизнеса за това лято. Преди началото на туристическия сезон има предприемачи, които обявиха, че ще фалират, защото нямат работници. Хотелите отварят, а..

публикувано на 15.05.24 в 11:21
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00