Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майор Узуново - "Райската градина" на Видин

Хората искат да имат магазин и качествен път до селото

12
Снимка: Радио Видин



Отправяме се към село Майор Узуново. Селото се намира на 15 км от областния град Видин.


Има прекрасно югоизточно изложение и това позволява от сутрин до вечер да бъде огряно от слънцето. Земята е плодородна, тук се отглеждат едни от най-хубавите сортове лозя, в миналото е имало овощни градини. Днес никой от собствениците не продава земята си, защото тя е най-ценното нещо. Почти 3/4 от улиците в селото са асфалтирани.

До 1934 година името на селото е Халваджии. Прекръстено е на офицера Атанас Узунов, ръководил отбраната на Видин през Сръбско-българската война в 1885 г.


Кметски наместник втори мандат е Станислав Георгиев- местен човек, познава проблемите на хората и се опитва ги реши:

"Две години работим в усложнена епидемиологична обстановка, трудно се работи. Основното население повече са стари хора. Работим по няколко проекта с община Видин - "Предоставяне на топъл обяд в условия на COVID-19"... Хората са доволни, 13 души получават всеки ден топла храна... Това е една хубава придобивка..."


15-тина души от Майор Узуново ще подменят печките на твърдо гориво, с които се отопляват с климатици по проекта на община Видин за подобряване качеството на атмосферния въздух. 

Очакват в селото да бъдат поставени ново улично лед - осветление и видеокамери.  


По проект "Чиста околна среда 2022"  селото кандидатства за ремонт на старата чешма, построена през 1934 година.



Имало е години, когато село Майор Узуново е достигало до 1300 жители, с последното преброяване постоянните жители са около 200 души, уточнява Станислав Георгиев:

"По списък са 225, обезлюдяване на селата, навсякъде го има. Има и нови жители, които си купуват къщи, по-тихо и по -приятно е тук... Селото има хубаво югоизточно изложение... Имах и предложение за фотоволтаични централи да се направят в двора на училището... Стига се за 10-15 минути до селото, имаме автобусен превоз, имаме канализация, асфалтирано е почти 3/4 от селото. Само тази отсечка трябва да се асфалтира..."

Населението в Майор Узуново в близкото минало се е занимавало с лозарство, овощарство, земята е плодородна и предполага добър урожай:


"Днес земеделските производители сеят жито и слънчоглед, повечето от хората, които живеят тук,  работят в града... Това беше райската градина на Видин - тук имахме череши, вишни, круши, ябълки, кайсии... Имаше бригади, не можехме да събираме продукцията от полето... Силно беше развито лозарството, най-хубавото грозде беше в Майор Узуново... Възстановиха се земите на хората, сега всичко е дадено под наем и се работи от 3-4 арендатори, цените на земята скочиха... Търсенето голямо, предлагането малко. Търсят се и къщи, но не се продават, имаме спад в продажбите, всеки изчаква за по-добри времена... Последната къща беше продадена за 25 хил лв- на два етажа и с 2 дка земя."



Има и  социални програми, по които  се работи в момента, казва Георгиев:


"Имаме 1 човек, който е личен асистент, обслужва трима човека, помага им вкъщи... Млади семейства имаме, но новородените са ни 3-4 деца последните  години... Най-важното за мен е ремонтът и асфалтирането на този 3-километров участък до Белойна... Хората се оплакват от пътя, обещаха ни, че тази година пътищата в малките села ще бъдат асфалтирани... Намираме общ език с всички институции и работим. С гробищния парк имаме проблем, тази пролет задача номер едно ще бъде почистване на гробището... Желая на всички хор от Майор Узуново много здраве, това е най-ценният капитал, имаме ли здраве, всичко се постига" , пожелава кметският наместник Станислав Георгиев.

В Майор Узуново има читалище и библиотека, поща, здравен пункт, църква. Църковният двор е почистен от най-възрастния човек в селото- Филимон Георгиев, по негова инициатива и на добра воля.

Активно работи читалището "Пробуда 1901", то е единствената културна институция, която се стреми да съхрани, да запази фолклорните традиции и да провокира интереса на младите хора към древното минало, каза секретарят, и работник в библиотека Емилия Стоянова:


"Точно в този момент сме в процес на ремонт. Имаме желание да създадем една етнографска сбирка в едно от помещенията в читалищната сграда. Благодаря на хората, които се отзоваха да дарят старинни предмети, автентични носии. В момента ги възстановяваме... Имаме танцов състав, имаме много изяви... Дано да имаме възможност да идем на фестивала в Жеравна..."


След спечелен проект през 2016 година читалището вече разполага с тенис на маса и затова всяка година организира турнир по тенис на маса през лятото сред децата.  

В Майор Узуново не са лишени и от лекарски грижи- веднъж седмично в селото идва д-р Маргарита Трифонова, която има пациенти в Иново и Видин.  





Проблемите на жителите са като на всички хора, които са в селата:

"Как се живее - като стари хора... Справям се, внукът ми идва и ми пазарува... Сега не се събираме... Много лошо живея, нямаме магазин, на село е пусто, няма никакво движение. Продукти ми ги носят синовете, ако не са те, отивам с рейса... Магазин трябва да има... Защото хората харчат за пътя по 5-10 лв... Добре, че една жена продава хляб... От общината да отпуснат бройка и да има хора, които да обикалят болните и възрастните... Какво правим ние с парите? Като платим тока, вода, лекарствата, за ядене не остава.. Липсва ни магазин и пътят е много лош, да се оправи..."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00

Георги Драганов: Няма значение какъв цвят е котката, а дали лови мишки

Ще сложи ли край на партийната и политическата криза в страната предстоящия вот?  Възможно ли е да бъде постигнато джентълменско споразумение между формациите за редовно управление в следващото Народно събрание?  Ще има ли нова Сглобка или екзотиката на роден терен ще продължи?  Статуквото дискутираме с  Георги Драганов , създател и редактор на сайта..

публикувано на 19.09.24 в 10:00

Ще задоволят ли фотоволтаичните системи енергийните нужди на домакинствата?

Според най-новата статия на информационната платформа за отразяване на климатичните промени на достъпен език "Климатека", фотоволтаиците за балкони могат да задоволят до 30% от годишното потребление на едно домакинство. В съвместен проект "Достъп до енергийно обновяване" бяха представени възможностите да бъдат създадени облекчени условия и за..

публикувано на 18.09.24 в 10:45

От какви промени се нуждае България?

Политическото бъдеще на България обсъдиха общественици, политолози и социолози в навечерието на предизборната кампания. Нуждаем ли се от смяна на приоритетите и на политическия модел? Иска ли обществото "рестарт на системата"? Необходим ли ни е нов обществен договор? Отговорите потърси Младежки клуб "Има бъдеще"  със съдействието на аналитичен клуб..

публикувано на 17.09.24 в 14:42