Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водна - селото с много вода и трудолюбиви хора

16
Снимка: Радио Видин


Екипът на радио Видин гостува на село Водна. Селото се намира в община Грамада. Разстоянието от Водна до общинския център е 3 км, , до Синаговци е 12 км и до Видин е 25 км.

Селцето е разположило къщите си  равнината над река Кучовец. Казват, че тукашните хора някога са се преселили от Грамада.

Селото носи име на вода, защото местността е богата на водни ресурси - извори,  чешми, кладенци. Хората тук почитат водата като важен елемент, който дава живот и препитание.

Водна ни посреща със старата си чешма, с която жителите се гордеят.
Чешмата е с три чучура, от които тече чиста планинска вода. Изградена е през 1937 година, зад нея има дълга подпорна стена от камъни, а  наскоро пространството край нея е било облагородено, изградени са беседка и пейки.  


Историята на селото започва от римска епоха, когато тук е имало римско укрепление.
Открити са останки от древно тракийско и римско селище с крепостна стена. В древността е имало работилници за желязо, преработвано в оръжие и земеделски сечива. По тези места са намирани находки, датирани от втората половина на ІV век.

В момента във Водна живеят около 40  души, хора в пенсионна възраст, които са родом от селото и не желаят да го напускат. Тук намират спокойствие, радост и удовлетворение от труда си. Всички хора в селото се трудят. Отглеждат пчели, други гледат кокошки, овце, специална порода кучета, други се грижат за овощни дръвчета.

Кметски наместник на село Водна първи мандат е Яворка Петкова Накова. Тя е родена в селото, дълги години не е живяла тук, но през 2014 година се връща отново у дома, където помага на възрастните си родители:


"Малко са ни жителите, към 20 са по постоянен адрес, иначе се събираме около 40... В миналото е имало около 600 жители... Предимно възрастни са хората, имаме и млада баба с две внучета...  Търсят ме да им оправя телефон, телевизор, за издаване на удостоверения и др... Нямаме магазин и който както намери за добре си пазарува - от Грамада и Видин основно..."

Яворка  Накова отговаря и за село Бояново и се надява през тази година да се извършат някои ремонти:


"Относно годишния ми доклад съм заявила асфалтиране на улицата към параклиса и ремонтиране на моста над реката. За Бояново съм заявила запълване на големите дупки на пътя, който стига до селото. В Бояново живеят 4 души постоянно през зимата- гледат кошери."
Яворка Накова, кметски наместник на село Водна

Жителите на са собственици на  земеделска земя, която отдават под наем на арендатори, най-често се засява слънчоглед, жито, рапица. В миналото се е развивало зеленчукопроизводството, имало е и овощни градини - ябълки, сливи.

В село Водна има хора, които се занимават с пчеларство, те са доволни от условията за отглеждане на пчели, има вода, билки и цъфтящи дървета.


Селото е богато на водоизточници:

"Имаме около 10 кладенеца, върху 3-4 отгоре са поставени конструкции с покрив, имаме и чешми, едната е извън селото с трите чучура, по проект е обновено пространството около нея." 

Здравеопазването в село Водна в момента не може да се осъществява на място, лекар не идва в селото. Очакват новите социални програми, по които да могат да работят хората, които са в трудоспособна възраст и са без работа. 


Людмила Митова с внуците си във Водна


За Водна има написана книга. Автор е Вълко Наков. В книгата  са посочени имената на 17 мъже от селото, загинали в Първата световна война и 5 мъже, загинали  в Балканската и Междусъюзническата  войни.

Има и по-млади хора, в трудоспособна възраст, които обичат родното си село и приемат предизвикателството да живеят в едно малко и  обезлюдяващо, но красиво село. Една от тях е Людмила Митова, която гледа тук и двете си внучета :

 "Живея в селото от 18 години, тук са моите корени, тук е моят мир, гледам си внучките и не бих отишла в града за нищо на света... Селото ни е много хубаво, дава живот на всичко... Радва те изгрева на слънцето, птиците, намираш мир със себе си... За да живееш на село, се иска смелост... Много е трудно, защото няма работа. Ако не са моите деца, които да ми помагат- просто няма как ..."


Най-възрастният човек в селото е 93-годишният дядо Петко Борисов, който казва, че се живее трудно в селото.

Хората във Водна са  гостоприемни, трудолюбиви, отдадени на земята, желаещи да оставят нещо след себе си и къщите им да бъдат наследени от техните деца и внуци.

"Добре живеем, сега има много работа, няма много хора, няма магазин, хляб идва два пъти седмично, иначе е спокойно... Имаме малки пиленца, гледаме ги със смески гледаме и породисти кучета...Трудно е за нас, защото много имоти, дръвчета, лозе ... Идват си децата... Работя по градината цял ден... Кокошки, пуйки, овце гледаме... За да живее човек по-дълго - да се не ядосва най-вече... Пенсионирах се и вече 27 години съм тук, на село... Спокойно се живее, но нямаме магазин...Крепиме я, да знаете ..."


Още за живота в село Водна- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45