Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водна - селото с много вода и трудолюбиви хора

16
Снимка: Радио Видин


Екипът на радио Видин гостува на село Водна. Селото се намира в община Грамада. Разстоянието от Водна до общинския център е 3 км, , до Синаговци е 12 км и до Видин е 25 км.

Селцето е разположило къщите си  равнината над река Кучовец. Казват, че тукашните хора някога са се преселили от Грамада.

Селото носи име на вода, защото местността е богата на водни ресурси - извори,  чешми, кладенци. Хората тук почитат водата като важен елемент, който дава живот и препитание.

Водна ни посреща със старата си чешма, с която жителите се гордеят.
Чешмата е с три чучура, от които тече чиста планинска вода. Изградена е през 1937 година, зад нея има дълга подпорна стена от камъни, а  наскоро пространството край нея е било облагородено, изградени са беседка и пейки.  


Историята на селото започва от римска епоха, когато тук е имало римско укрепление.
Открити са останки от древно тракийско и римско селище с крепостна стена. В древността е имало работилници за желязо, преработвано в оръжие и земеделски сечива. По тези места са намирани находки, датирани от втората половина на ІV век.

В момента във Водна живеят около 40  души, хора в пенсионна възраст, които са родом от селото и не желаят да го напускат. Тук намират спокойствие, радост и удовлетворение от труда си. Всички хора в селото се трудят. Отглеждат пчели, други гледат кокошки, овце, специална порода кучета, други се грижат за овощни дръвчета.

Кметски наместник на село Водна първи мандат е Яворка Петкова Накова. Тя е родена в селото, дълги години не е живяла тук, но през 2014 година се връща отново у дома, където помага на възрастните си родители:


"Малко са ни жителите, към 20 са по постоянен адрес, иначе се събираме около 40... В миналото е имало около 600 жители... Предимно възрастни са хората, имаме и млада баба с две внучета...  Търсят ме да им оправя телефон, телевизор, за издаване на удостоверения и др... Нямаме магазин и който както намери за добре си пазарува - от Грамада и Видин основно..."

Яворка  Накова отговаря и за село Бояново и се надява през тази година да се извършат някои ремонти:


"Относно годишния ми доклад съм заявила асфалтиране на улицата към параклиса и ремонтиране на моста над реката. За Бояново съм заявила запълване на големите дупки на пътя, който стига до селото. В Бояново живеят 4 души постоянно през зимата- гледат кошери."
Яворка Накова, кметски наместник на село Водна

Жителите на са собственици на  земеделска земя, която отдават под наем на арендатори, най-често се засява слънчоглед, жито, рапица. В миналото се е развивало зеленчукопроизводството, имало е и овощни градини - ябълки, сливи.

В село Водна има хора, които се занимават с пчеларство, те са доволни от условията за отглеждане на пчели, има вода, билки и цъфтящи дървета.


Селото е богато на водоизточници:

"Имаме около 10 кладенеца, върху 3-4 отгоре са поставени конструкции с покрив, имаме и чешми, едната е извън селото с трите чучура, по проект е обновено пространството около нея." 

Здравеопазването в село Водна в момента не може да се осъществява на място, лекар не идва в селото. Очакват новите социални програми, по които да могат да работят хората, които са в трудоспособна възраст и са без работа. 


Людмила Митова с внуците си във Водна


За Водна има написана книга. Автор е Вълко Наков. В книгата  са посочени имената на 17 мъже от селото, загинали в Първата световна война и 5 мъже, загинали  в Балканската и Междусъюзническата  войни.

Има и по-млади хора, в трудоспособна възраст, които обичат родното си село и приемат предизвикателството да живеят в едно малко и  обезлюдяващо, но красиво село. Една от тях е Людмила Митова, която гледа тук и двете си внучета :

 "Живея в селото от 18 години, тук са моите корени, тук е моят мир, гледам си внучките и не бих отишла в града за нищо на света... Селото ни е много хубаво, дава живот на всичко... Радва те изгрева на слънцето, птиците, намираш мир със себе си... За да живееш на село, се иска смелост... Много е трудно, защото няма работа. Ако не са моите деца, които да ми помагат- просто няма как ..."


Най-възрастният човек в селото е 93-годишният дядо Петко Борисов, който казва, че се живее трудно в селото.

Хората във Водна са  гостоприемни, трудолюбиви, отдадени на земята, желаещи да оставят нещо след себе си и къщите им да бъдат наследени от техните деца и внуци.

"Добре живеем, сега има много работа, няма много хора, няма магазин, хляб идва два пъти седмично, иначе е спокойно... Имаме малки пиленца, гледаме ги със смески гледаме и породисти кучета...Трудно е за нас, защото много имоти, дръвчета, лозе ... Идват си децата... Работя по градината цял ден... Кокошки, пуйки, овце гледаме... За да живее човек по-дълго - да се не ядосва най-вече... Пенсионирах се и вече 27 години съм тук, на село... Спокойно се живее, но нямаме магазин...Крепиме я, да знаете ..."


Още за живота в село Водна- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Защо има икономически различия между държавите в Европейския съюз

Страните от ЕС имат значителни разлики в стандартите на покупателната способност. Икономически различия съществуват не само между държавите членки, но и между регионите. Значителна финансова подкрепа чрез европейски фондове и програми, насърчава икономическото сближаване, инвестициите, подобряване на качеството на живот.  Различията в икономическото..

публикувано на 03.06.24 в 16:49

Милчина лъка - село, откъснато от света

Отправяме се към грамадското село Милчина лъка. Стигаме доста по-бавно от обичайното, защото пътят е разнебитен.  Лошият път се оказва и най-сериозният проблем на хората.  Днес в селото живеят 20 души, толкова са по списък.  Кметският наместник Йордан Стефанов Събев споделя, че много пъти е алармирал за лошия път, по време на избори и преди..

публикувано на 31.05.24 в 12:10

Тома Ушев: Държавотворчеството на цар Фердинанд липсва на страната днес

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Явор Кирилов: Цар Фердинанд превърна България от кална провинция в силна и модерна държава

Първият цар на съвременна България се завръща 76 години по-късно.  Напуснал завинаги любимата си страна на 3 октомври 1918 година, тленните останки на монарха най-сетне са на мястото, на което принадлежат.  Минали са повече от 100 години от абдикацията на цар Фердинанд, но той продължава да бъде една от най-противоречивите фигури от съвременната ни..

публикувано на 30.05.24 в 10:00

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10