Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският план за възстановяване и устойчивост- реален или неизпълним

След като няколко пъти бе преработван и връщан от Европейската комисия, Националният ни план за възстановяване и устойчивост най-после беше одобрен. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи в София оценката на Плана и определи целите, заложени в него, като амбициозни. България се надява да получи чрез него 13.5 млрд. лв., от които - 2.1 млрд. лв. са национално съфинансиране. Планът за възстановяване е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България, заяви премиерът Кирил Петков.

Най-големият проект в плана е изграждането на национална мрежа от батерии за съхранение на енергия с изцяло европейски средства в размер на 1.56 млрд. лв. Другите ключови програми са тази за икономическа трансформация на българския бизнес за 1.3 млрд. лв., които се очаква да привлекат още 1.6 млрд. лв. частни пари. 216 млн. лв. са предвидени в плана за програма за подкрепа на индустриалните зони. 700 млн. лв. са отделени за цифрова свързаност. Над 500 млн. лв. са предвидени за нови влакове. Повече от 1 млрд. лв. са отделени за социално включване, включително за трансформация на системата 112. 350 млн. лв. за модернизиране на лечебните заведения за болнична помощ и 107 млн. лв. за изграждане на центрове за диагностика и лечение на мозъчно-съдови заболявания. Планът за възстановяване включва и значителни средства за STEM центрове и подготовката на учители за тези центрове. Става въпрос за 1.2 млрд. лв. за подобряване на образователната инфраструктура. 400 млн. лв. са предвидени за наука и иновации. Не на последно място в плана за възстановяване са заложени над 300 млн. лева за проучване на геотермалния потенциал на България. Най-много средства в плана за възстановяване са отделени за сектор енергетика: 41.8 % от общо всички средства.

Според народния представител от ГЕРБ от Видин Росица Кирова обаче предвидените в плана инвестиции в този сектор няма да бъдат изразходени рационално:

"Искрено се надявам управляващите да размислят и този милиард и половина, който искат да го подаряват за батерии, да го вложат в преносна мрежа. Ако вложим парите в изграждане на преносната мрежа, защото в момента тя не може да поеме голяма част от новите присъединяващи се обекти, тя ще остане за бъдещите поколения и ще може да се ползва 50-100 години напред. Животът на тези батерии и необходимостта периодично да бъдат подменяни е 7-8 години. Как приемате възможността да продупчим на 6 места, за да търсим геотермални извори, от които да произведем електроенергия на базата на някакви данни, които някой някъде е казал? Наскоро в един енергиен форум Асен Василев каза, че работят със стари данни от преди 20 години. На мой въпрос в Народното събрание той каза, че изключително много специалисти и фирми са ги консултирали и са казали, че сме изключително подходящо място да произвеждате ток от геотермална енергия, докато на енергийния форум каза, че нямаме достатъчно данни и са оскъдни. Едновременно с това, сравнението на България и Турция по отношение на топлите води, които трябва да излязат и да поризведат електроенергия, е изключотелно нелепо и смешно и това не е мое твърдение, а твърдение на всички в тази сфера, които работят от години и се занимават с това. Ние имаме различни дадености, различни характеристики, различна география. И понеже явно стана ясно, че няма да могат да се използват за производство на електроенергия, започнаха да говорят, че ще отопляват парници, което е несериозно, защото е заделена огромна сума от 300 млн, за да бъдат направени тези 6 сондажа. Най-лесно ще потънат парите там. Не това трябва да е основата на нашия план за възстановяване в сфера енергетика и това го казва всеки един експерт по отношение на енергетиката в България."

Проектите в плана са съобразени с изискванията на Европейската комисия, а изпълнението им ще бъде строго контролирано, обясни народният представител от "Продължаваме промяната" от Враца Деница Симеонова. За да получим средствата по плана за възстановяване и устойчивост, ще трябва да извършим и редица реформи:

"Този план е уникален и в глобален мащаб, защото това е един механизъм, по който парите се изплащат срещу изпълнени проекти и срещу изпълнени реформи. Сруктурата на плана не позволява тези пари да се похарчат по непрозрачен начин. Едно от важните условия е, че пари не се дават, ако няма реални резултати, които да удовлетворяват Европейската комисия. Постарахме се в тази последна актуализирана версия на плана да заложим и допълнителни механизми, които позволяват не просто прозрачност и ефикасност, но дават и сигурност на гражданите как се харчат парите. В едни от най-големите като ресурс проекти, като енергетиката, българското правителство е заложило в плана да кооперира с организации като Европейската банка за възстановяване и развитие, която да изготви модела за големите търгове за батерии и за геотермали и да може по абсолютно прозрачен и независим от България начин да се намерят най-добрите изпълнители и наистина българската икономика да върви напред. Мина доста време от 2020 година и този план от план за възстановяване вече се превръща в план за дългосрочно развитие. Той ще бъде и добра основа за следене на работата на правителството, защото в него са заложени около 50 проекта, но и около 50 реформи, за които има ясни цели кога и как точно трябва да се изпълнят. Свидетели сме на различни опорки от опозиционни партии и т.нар. експерти в енергийния сектор, но факт е, че когато контролът и цялостният механизъм за тази процедура са възложени на институции от подобен мащаб, меко казано е слаб аргумент, че това ще се случи непрозрачно. Другото важно за батериите, това е дългосрочната визия на правителството, е, че се разглеждат възможностите извън плана за възстановяване, а по Фонда за справедлив преход, да се изгради фабрика за производството на такива батерии и в дългосрочен план България да е лидер, защото прехода към зелена енергия е нещо, което тепърва ще бъде предизвикателство в икономиките в световен мащаб. Актуализацията на плана е направена спрямо очакванията и изискванията на Европейската комисия, не спрямо вижданията на който и да било конкретен човек."

Според правителството, изпълнението на националния план за възстановяне и устойчивост е огромен шанс за модернизация на България, като условията, поставени от Европа, са свързани с реформи, които да гарантират прозрачното и правилно усвояване на средствата.

Високата инфлация, както и несигурността на континента, породена от войната в Украйна, обаче е възможно да променят очакваните резултати от прилагането на Плана за възстановяване и устойчовист.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00