Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли в миналото старата хартиена рецепта за лекарства

Снимка: Колаж:Радио Видин

От началото на май обикновената бяла рецепта трябваше да отпадне, а изписването на лекарствата да е само електронно. Преди дни от здравно министерството съобщиха, че отпадането се отлага, но се работи в посока въвеждане на електронно здравеопазване,  елемент от който е и електронната рецепта. Причината засега да остане и хартиената, са становищата на съсловни организации. 

От вече почти година задължително се изписват електронно лекарствата, които се плащат от здравната каса. Фармацевтите вече имат опит и  с електронните рецепти за лекарства, които не са в списъка  на платените от здравната каса и технологично могат да ги изпълняват  коментира Николай Тодоров, председател на Районната колегия на фармацевтите във Видин:

"Електронните рецепти съществуват от известно време, тези, които заменят обикновените бели рецепти и горе долу се обслужват по същия начин, както се обслужват и тези по здравна каса. Съществува модулът, могат да се изпълнят. Понякога прави  проблем софтуерът, но общо взето имаме макар и не много опит, можем да ги изпълняваме вече, технологично. Основните съображения за електронните рецепти са, че по принцип върви електронизация на всичко- електронно здравно досие, направления, така че и това трябва да се направи. Това е тенденция. Пълната електронизация за отпускането на рецепти за лекарства на свободна продажба, бялата рецепта, е също част от националната здравна информационна система. Това са аргументите "за". Лекарят би трябвало да попълни рецептата електронно и да я издаде като това означава, че той трябва да има някакво електронно устройство-таблет, телефон. По този начин се попълва здравното досие и с тези лекарства, които преди това излизаха извън обхвата.

Основните аргументи срещу са, че всичко това трябва да се случи на електронно устройство. 

Този модул (електронна рецепта за лекарства, които не се плащат  от здравната каса) и в  момента го имаме и би трябвало  да можем да го изпълним. Друг е въпросът, че за да се изпълни както трябва тази система, трябва да се обработи от приложния софтуер.  Това в повечето случаи става успешно. Освен номера на лекаря, който се получава при обработката на тази информация от  програмата, тук се генерира нов номер, който се изпраща към тази  основна здравеопазна система, информационна. Съответно само по този начин тя научава, че това лекарство е дадено на пациента, както се генерира ответен номер."

Според Николай Тодоров причината да бъде удължен срокът на бялата рецепта, е  че предвижданата ѝ отмяна е щяла да се случи изведнъж, без хората да имат достатъчно информация. Освен това за да работи пълноценно системата, трябва да има еквивалента на електронния подпис от лекаря, а не всички лекари, които  издават свободни рецепти, имат такива подписи. 

Електронната рецепта е възможност на едно място да се събира информацията за предписваните лекарства. Търсенето в системата е по ЕГН на пациента и датата на издаване на рецептата. Нужно е време за напасване на системата, коментира Николай Тодоров, председател на Регионалната колегия на фармацевтите във Видин.

От Българския лекарски съюз са категорични, че стандартната хартиена рецепта трябва да остане, в противен случай ще се затрудни достъпът на пациентите до лекарства.

Вариантите на рецепта- хартиена и електронна не се конкурират един друг, а се допълват коментира д-р Борислав Милчев, председател на Районната колегия на лекарите във Видин:

"И в момента се работи с електронна рецепта. Тя би била полезна особено много на хора, които изписват голям брой рецепти дневно, примерно при общопрактикуващите лекари, защото по този начин им спестява време... Принципно смисълът на тази позиция на Българския лекарски съюз е, че има достатъчен брой колеги, които не са ангажирани с реимбурсния списък, които практикуват, някои от тях дори извън контакти със Здравноосигурителната каса. Навсякъде двата варианта са равнозначни, т.е. ако някой колега изпише тук на хартиен носител рецептата, тази рецепта нищо не пречи да бъде изпълнена в Германия, Франция, където и да е на друго място. Не виждам причина двата варианта да влизат в някакъв конкурентен режим. Така или иначе на   хартиен носител особено се изписват такива медикаменти, които така или иначе не попадат в реимбурсния списък, така че думичките контрол или цена тук играят съвсем малка роля. Моето лично мнение е, че колкото повече алтернативи се създават, толкова по-добре работи системата и качеството се повишава, така че не виждам причина да се спираме само на единия или другия вариант."

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари във Видин д-р Емил Мушанов също е на мнение, че трябва да останат и двата  вида рецепти,  а лекарят да може да избира:

"Тези, които се по здравна каса, те и в момента са електронни. Тук става въпрос за бялата рецепта, която е за медикаменти, които нямат частично или напълно плащане от здравата каса, обикновените бели рецепти, които взимаме като пациенти от лекарите. Идеята е всичките тези рецепти да преминат в електронен вариант. Да, но за да преминат в електронен вариант, пациентът задължително трябва да премине през лекарския кабинет, което най-често се случва така, но това би затруднило издаване на рецепта при домашно посещение или когато прегледът не  е осъществен в лекарския кабинет, защото ние като лични лекари имаме доста по-интензивни контакти с пациентите, отколкото другите специалисти. Така че според мен, най-нормално, и то е практика в повечето страни от Европа- да могат да се използват и двата варианта, и  електронни рецепти, и  нормалните, стари рецепти...Аз предпочитам, ако пациентът дойде в кабинета и му изписвам рецепта от моя кабинет, то тогава най-добрия вариант е да се пусне електронно, защото е доста по-четливо, по-малко е вероятно да има неточности и неразбирателство между лекаря и фармацевта, който издава медикаментите след предписване. В този случай електронната рецепта е по-добрият вариант, но ако е да кажем след домашно посещение, когато трябва да се напише рецепта на момента, то тогава няма да имаме тази възможност, по -нормалния начин е да се напише една бяла рецепта и да се даде на момента на пациента." 

Преминава се към електронно здравеопазване, част от което е и електронната рецепта. За хората би трябвало да е облекчение, но притесненията на по-възрастните са, че няма да могат да проверяват информацията за предписаните им лекарства:

"Задължително е с електронна рецепта."
"Човек иска да прочете какво пише, а на електронното не може. Как ще го прочета, не знам какво ми е изписала лекарката. Тя може и да ми е казала, но аз също искам и да го прочета, така че хартиените не би трябвало да ги спират."
"Аз не си представям всеки в домакинството си да поддържа база данни, съвсем излишно е, но от друга страна като всяко нещо и това своите предимства и своите недостатъци. Доста по-бързо е и лесно, ако разбира се не е хакната системата, както напоследък се случва, но има един голям процент от населението, което не борави с такъв тип информация."

Според адвокат Мария Петрова пациентите няма да са по-малко информирани, ако лекарствата им се изписват електронно и няма да бъдат ощетени. Проблем е, че към момента няма действащ нормативен акт, който да посочва каква здравна информация се събира. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26