Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Милена Георгиева: Хората ходят на работа, аз ходя на училище и така цял живот

10
Снимка: личен архив
В навечерието на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в "Калейдоскоп" гостува Милена Георгиева,  дългогодишен учител по български език и литература ППМГ "Екзарх Антим Първи" във Видин. Тя е носител на най-високото почетно отличие "Неофит Рилски" за цялостна професионална дейност в областта на училищното образование. Родена е в Разград, детските и юношеските ѝ години минават в Шумен. Израства в учителско семейство. Баща ѝ е учител по математика и по физика, а майка ѝ по български език и литература и по френски език. И някак си съвсем естествено Милена продължава семейната традиция. Завършва езикова гимназия със засилено изучаване на  руски език. Единственото ѝ желание е да бъде приета "Руска филология". Успява да влезе и да завърши с отличен успех.

 
Промените през 1989 година водят до други приоритети и изучаването на руския език в българските училища намалява.  Милена Георгиева завършва втора специалност  "Българска филология". След което се занизват поредица от  курсове и допълнителни обучения. Първото ѝ работно място е в Техникума по механотехника във Видин, след това в училище "Христо Ботев". 13 години от професионалния ѝ път преминават като учител по български език и литература в ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин. След успешно издържан конкурс работи две години в българо-унгарското училище в Будапеща.

От 7 години преподава български език и литература  в математическата гимназия във Видин.

 
РОДНИЯТ ДОМ
"Докато има човек къде да се връща някак си по-здраво и по-стабилно стоим на тази земя.
Аз съм от поколението, за което четенето беше потребност. Мога да кажа от позицията на годините, че съм имала едно хубаво детство... Обичам да се връщам в спомените си в Шумен... Това е край, който ти дава спокойствие и усещане, че си у дома си."

ПЕДАГОГИКАТА
"Скоро си мислех защо съм избрала това и педагогиката като направление, може би има някаква  закваска, това че човек излиза от семейство на учители има значение.  Това беше моят свят, светът на семейството ми. Имам усещането, че цял живот съм ходила на училище и сега работя в училище. Хората ходят на работа, аз ходя на училище и така цял живот. "


РАБОТАТА

"Да, аз съм облагодетелствана, че работя с ученици, за които ученето не е някаква далечна материя. В същото време това е много отговорно и изисква да си винаги на ниво. Убедила съм се в това, че първо, учителят трябва да бъде професионалист, първо, учителят респектира със знания, с подготвеност, с академична подоготовка, която така да я пригоди, че да бъде леснодостъпна за учениците и някак си да уцелиш баланса да изискваш, а в същото време в часовете да е приятно, полезно и в същото време да провокираш учене и още и още... В днешно време да спечелиш доверието на учениците, че знаеш, че можеш, че ще посочиш правилния път изисква усилия, много повече усилия отколкото преди години, но направиш ли го - значи успехите са ей там, на една ръка разстояние...

Стремя се, не зная дали съм се научила, да не обръщам голяма  внимание на всичко, което казват хората, да отсявам, да се интересувам от това, което казват за мен хора, които ценя и хора, с които заедно работим на една нива... Не се научих да съм безразлична, и слава Богу, към това, което се случва в часовете. Не съм безразлична с това, което става с учениците ми в съвместната ни работа и така трябва да бъде... В момента, в който се настани рутината в работата на когото и да е, това е началото на края като професионалист... Работата ми ме кара да чувствам, че живея пълноценно. След толкова много учителски стаж продължавам да се вълнувам за това, което се случва в работата ми, извън работата ми и съм учител, който не спира да се интересува от новото - новото около мен, новото в професията ми,  новото в образованието."




РАЗМИСЛИ НА ЕДИН УЧИТЕЛ
"Уча ги на грамотност, на отговорност и дисциплинираност, да държат на думата, да уважават човека, който е срещу тях, да се уважават помежду си, да уважават себе си, да се защитават, да живеят и с мисъл за себе си.  Да уважаваш не означава да се страхуваш. Човек има нужда да чува похвалата, добрата дума и то на момента. А това "Ти си знаеш" нито топли, нито поддържа, нито дава стимул да продължиш..Човек трябва да бъде похвален, да чува, че се е справил добре, за да продължи напред..."


ЛИТЕРАТУРАТА
"Литературата е емоция и когато чрез емацията стигнеш до тези изводи как и по кой път да тръгнем, и кой е печелившият избор, мисля, че сме постигнали целта си, ако успеем това да го направим. "


Повече може да чуете в прикаченото интервю с Милена Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15