Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Данните сочат, че вотът на недоверие ще успее, но въпросът е какво правим оттук нататък

Росица Кирова: Омразата стана водещият двигател в правенето на политиката

Не мисля, че едни нови избори ще произведат нещо различно в българския парламент

Снимка: БГНЕС

Днес народните представители дебатират по внесения от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството. Опозицията посочи като мотив финансово-икономическия провал на кабинета. Бившите управляващи смятат, че коалиционните отношения се регулират с натиск, а подкрепата за кабинета се осигурява с пазарлъци.

До поредната политическа криза у нас се стигна след като лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов изтегли своите министри от правителството и обяви, че снема доверие от премиера Кирил Петков и министъра на финансите Асен Василев.

"Политическата обстановка е отражение на здравето на нашата нация. Не ме учудва нищо от това, което се случва, натъжава ме. Не би трябвало да ни отчайва, защото ако всички се откажем да положим усилия, нищо няма да се промени. Чакам по някакъв начин разум, който да ни обедини. Разум между онези, които трябва да си говорят в парламента и на всяко едно друго място, където има публични институции. Прекаленото делене на партии, партийки, леви, десни, фракции и т.н. в един момент ни доведе до състояние, в което омразата стана водещият двигател в правенето на политиката, а не трябва да е омразата, а съзиданието. Българите са изключително уморени от поредицата избори, които не произведоха нищо различно и които през последната една година ни дадоха изключително пагубно за държавата управление", това каза в "Посоките на делника" заместник-председателят на Народното събрание и депутат от Видин Росица Кирова и добави:

"Попаднахме в ситуация, в която много хора дойдоха да се учат в парламента на каквото и да е. Би било много жалко, ако ви разкажа как се редят на опашка в столовата и какво правят едни млади хора, които ни управляват, защото е срамно. Това е управлението на държавата. Политическият живот в страната и това, което се случва в момента, не ме радва. Хората не живеят по-добре. Ако има нещо порочно и неставащо в модела, то трябва да се смени и да се изкорени, но не по този начин. Това, което се случва е тревожно, това е положението в политиката в момента. Всички формации в Народното събрание представляват някого, представляват група граждани, които са ги избрали и изпратили там. Няма как да им кажеш напуснете, махнете се, защото те имат своето основание да са там. Би трябвало с тях да се опиташ да разговаряш, би трябвало да се опиташ да ги убедиш в правотата си, да ги приобщиш към към някакви общи цели. Аз това не видях в това Народно събрание. Предстои ни една много тежка, трудна, турбулентна седмица. Не зная какво ще се случи, ще разберем. Изключително уважение изпитвам към Никола Минчев. Като колега и председател на Народното събрание работихме с него чудесно. Той обаче стана жертва на собствения си премиер и на инструкциите, които получаваше от парламентарната си група."

Народният представител от гражданската квота на ГЕРБ-СДС даде своята прогноза и за развитието на политическата криза:

"Искрено се надявам едни нови предсрочни парламентарни избори да произведат нещо различно. Това, че имам надежда обаче не означава, че така ще се случи, за голямо съжаление. Не мисля, че едни нови избори ще произведат нещо различно в българския парламент. Политическите формации ще бъдат почти същите, ще се разменят част от процентите. Политическата формация, от която аз съм кандидат от Видин, коалиция ГЕРБ-СДС, ще запази лидерската си позиция и в следващия парламент. Ще увеличим депутатите, които имаме, но това няма да ни даде възможност да управляваме самостоятелно, ако не намерим начин, път, мост и общи цели да се обединим с част от формациите в парламента. Данните сочат, че вотът на недоверие ще успее, но въпросът е какво правим оттук нататък, какво ще се случи при парламентарната рулетка, когато започнат отново да се връчват мандатите, около какви цели бихме се обединили всички заедно, бихме ли го направили като общество."

Мръсна игра ли се оказа българската политика?

"Аз все се надявам, че не е игра, надявам се, че е сериозно занимание за хора, които са направили нещо в живота, реализирали са нещо и биха искали да дадат нещо на обществото. Ако въпросът е по друг начин формулиран- има ли много мръсотия в политиката, да, има. Често пъти хора, като мен, които там попадат поради някаква кауза, която ги е водила през последните години, си задават въпроса "какво правя тук?". Най-лесно е обаче да се откажеш. Не приемам политиката като игра, в момента я приемам като едно тежко занимание и ангажимент към обществото, който не зная докъде ще ме отведе. Искрено се надявам обаче да видя резултат от това, което правя."

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Резултатите от външното оценяване - червена лампа за образованието у нас

"Учи, за да не работиш"  е фразата, която някога родителите казваха на децата си, за да ги насърчат да ходят редовно на училище и да си пишат домашните. Днес положението е обърнато има много хора, които са учили и не работят, защото няма къде. В същото време често чуваме ученици и студенти да се оплакват защо трябва да учат нещо, което никога..

публикувано на 30.06.22 в 10:05

Остават ли народните занаяти символ на трудолюбието?

През годините българските традиционни занаяти са успели да създадат предмети и произведения, чиято стойност и днес е устойчива на силата на времето. За направата на различните изделия родните занаятчии са използвали местни суровини и материали, а здравината и качеството на сътвореното от неуморните ръце на майсторите не спира да радва и удивлява...

публикувано на 29.06.22 в 11:17

Андрей Вълчев: Време е за управление, което мисли за хората, бизнеса и общините

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Дотук се стигна след като правителството на Кирил Петков подаде оставка в резултат на първия успешен вот на недоверие в новата ни история. Защо отново сме в политическа криза и на хоризонта все по-ясно се очертават предсрочни..

публикувано на 28.06.22 в 12:52

Политическата криза и отражението й върху живота ни

Оставката на правителството на Кирил Петков беше депозирана в деловодството на Народното събрание. Народното събрание продължава работа и трябва да приеме актуализацията на държавния бюджет, за да бъде гарантирана подкрепата за хората и бизнеса. Ще се отразят ли политическите сътресения на живота на хората- това коментираме в "Посоките на делника"...

публикувано на 27.06.22 в 14:05

Горна Бешовица - село с интернет, малко пенсионери и англичани

Китното село  Горна Бешовица, община Мездра  се намира на 30 км източно от Враца. Характеризира се с пресечено-хълмист терен, а  надморската височина е 400 м. Селото е възникнало епохата на неолита, съществувало е и  през българското средновековие.  Пред красивата  сграда на общинската администрация ни посреща кметският наместник Палома Христова  -..

публикувано на 24.06.22 в 14:00

И пак цъфтят липи... пак се режат клони и се мете липов цвят...

В сезона на липите, няма сила, която да спре вандализма при брането на липов цвят. За поредна година, за определени групи от хора, цъфтежът на липите не е просто усещане за приятен аромат, а просто бизнес. Берат липовия цвят, продават го, изкупуват го и най-лошото - унищожава липите. Те чупят клони и секат цели дървета, само и само да оберат нужната им..

публикувано на 23.06.22 в 11:30

Белоградчик се готви за своя празник

Празникът на Белоградчик води своето начало от 1906 г., когато за първи път - на Петровден - 29 юни, е проведен Белоградчишкия панаир. Този християнски празник сякаш е предопределен да бъде празник на Белоградчик. Петър произхожда от гръцката дума за камък. Ето защо нашите предци свързват Петровден със скалите. Тази година честванията ще започнат със..

публикувано на 23.06.22 в 08:45