Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Необходима ли е нова актуализация на бюджета- за какво настояват синдикатите?

Снимка: Радио Видин

Миналата седмица, в ситуация на разгорещени страсти в НС, депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. В сметката е заложено да харчим малко повече отколкото изкарваме. Точните разчети показват, че до края на годината е планирано да изхарчим с близо 2 млрд. лева повече. Ръст ще има и при приходите- с близо 1 млрд. 650 млн. лева. До увеличаване на дупката в бюджета обаче няма да се стигне, показва крайната сметка. Така заложеният дефицит остава 4,1 %. Оказва се, че освен приходите и разходите, цените също ще се увеличават. Предвидената инфлация е близо 12 %, а икономическият растеж е 2,9 %. Финансовият министър Асен Василев обясни, че в момента икономическите условия са драстично променени спрямо началото на годината, когато бе приет Бюджет 2022. Актуализацията отчита тези промени и затова се предлага по- нисък растеж на БВП. Предложен бе и пакет антикризисни мерки, които предвиждат повече пари да останат в домакинствата и фирмите. Предвидено е намаляване на акциза на някои стоки. Увеличава се данъчният кредит за млади семейства, който ще се изплаща на всеки три месеца. Асен Василев добави, че в проекта за актуализация на държавния бюджет се предлага и увеличаване на държавния дълг, но не се налагат допълнителни разходи. За финансирането на предстоящи плащания по дълга от 2,3 млрд. лева през март 2023 г. правителството предлага през това лято да се вземе нов заем, тъй като по думите на Василев условията за момента са по-добри за това. 

Новата актуализация на бюджета за 2022 година трябва да влезе в сила от 1 юли. Представителите на работодателските организации, и синдикатите излязоха с остри критики още в началото на месеца, след проведения Национален съвет за тристранно сътрудничество. Основното недоволство на бизнеса бе, че в актуализацията не е предвидено продължаване на компенсациите за ток за фирмите. От Асоциацията на индустриалния капитал в България съзряха като основен проблем готвеното увеличение на пенсиите без оглед, според тях, на стабилността на пенсионната система. За 760 лева минимална работна заплата пък настояха от най- голямата синдикална организация у нас- КНСБ. Такъв ръст обаче не се предвижда, заяви нееднократно вицепремиерът Асен Василев. От КНСБ не изключиха протести в обозримо бъдеще. Каква е днешната ситуация, предвид динамиката на събитията през последните дни- това попитахме Виолета Иванова, научен секретар в Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ:

"Ние трябва да изчакаме да видим как ще се развият събитията в парламента и след това да вземем категорично решение, но в крайна сметка продължаваме да настояваме, че трябва да се увеличи минималната работна заплата, защото в условия на висока инфлация загубата на покупателната способност на българските работещи е голяма. Единственият начин да възстановим тази покупателна способност е чрез увеличаване на работната заплата и то не само на минималната от 1-ви юли, а и на работещите в обществения сектор, при които в някои от тях изобщо не се вдигна работната заплата от началото на годината. Знаете, че вече имаме почти 16% инфлация. Тази инфлация у нас е почти водеща в сравнение с останалите страни- членки на ЕС. Средното ниво на инфлация в съюза е около 8%, така че ни е продължаваме да настояваме за увеличаване на МРЗ, а оттам и на увеличаването на работните заплати, както в обществения сектор, така и в частния. Синдикатите ще продължат да да бъдат изключително активни по този казус, независимо от развоя на политическата ситуация."- обясни Виолета Иванова от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За представителите на малкия и среден бизнес у нас, предвидимостта на случващото се остава един от най- големите проблеми към момента. Това няма как да бъде обвързано с настоящата актуализация на бюджета, обясни Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Тази актуализация има идеята частично да реши проблемите, които са се натрупали специално за бизнеса, защото пакетът, който е предложен всъщност дава някаква надежда, че ще могат да се компенсират определени категории граждани, иначе за бизнеса мерките са доста ограничени. Една от най- добрите, която не знам дали ще влезе е вдигане на прага на ДДС и съответно, ако се направят промените в закона за енергетиката и съответно да могат да се реализират компенсациите за енергоносителите. Другите мерки са по- скоро насочени към гражданите."- уточни Елеонора Негулова.

Необходима ли е нова актуализация на бюджета тази година, предвид създалата се политическа обстановка? Потърсихме за коментар Адриан Николов, икономист от ИПИ:

"Днес се чу дори искане за ударно повишаване на максималния осигурителен доход до 5000 лева, на фона на настоящите 3500 лева. Тези искания се опитват до голяма степен да коригират инфлацията, тъй като говорим за едно много високо увеличение на потребителските цени и то стигна вече над 15% този месец. Дали е необходима нова актуализация на актуализацията е прекалено рано да се каже, тъй като знаете каква е в момента ситуацията в парламента. Трябва да видим първо дали наистина ще се случи актуализацията, която е предложил финансовият министър."- уточни Адриян Николов.

Попитахме видинчани необходима ли е нова актуализация на бюджета и възможно ли е това да се случи в така създалата се политическа обстановка.

"Минималната работна заплата ще остане около 700 лева, плюс- минус 10 лева, но интересното е другото- как управляващите ще удовлетворят нуждите на бедния народ, които са пенсионери- бедни, работещ- беден и да не ги изреждам всички останали ... Синдикатите да ме извинят, но в последния момент винаги завъртат така нещата, че се съгласяват ... Според мен бюджетът трябва да се преразгледа, но аз съм малко песимист- дали ще има избори или няма да има, като че ли нещата никога не се оправят. Голяма част от хората вече смятат, че няма никаква надежда, не вярват на нито едно правителство, на нито една партия, обезверени са, а трусовете са постоянно в Народното събрание."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Резултатите от външното оценяване - червена лампа за образованието у нас

"Учи, за да не работиш"  е фразата, която някога родителите казваха на децата си, за да ги насърчат да ходят редовно на училище и да си пишат домашните. Днес положението е обърнато има много хора, които са учили и не работят, защото няма къде. В същото време често чуваме ученици и студенти да се оплакват защо трябва да учат нещо, което никога..

публикувано на 30.06.22 в 10:05

Остават ли народните занаяти символ на трудолюбието?

През годините българските традиционни занаяти са успели да създадат предмети и произведения, чиято стойност и днес е устойчива на силата на времето. За направата на различните изделия родните занаятчии са използвали местни суровини и материали, а здравината и качеството на сътвореното от неуморните ръце на майсторите не спира да радва и удивлява...

публикувано на 29.06.22 в 11:17

Андрей Вълчев: Време е за управление, което мисли за хората, бизнеса и общините

Приключиха консултациите при президента Румен Радев за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. Дотук се стигна след като правителството на Кирил Петков подаде оставка в резултат на първия успешен вот на недоверие в новата ни история. Защо отново сме в политическа криза и на хоризонта все по-ясно се очертават предсрочни..

публикувано на 28.06.22 в 12:52

Политическата криза и отражението й върху живота ни

Оставката на правителството на Кирил Петков беше депозирана в деловодството на Народното събрание. Народното събрание продължава работа и трябва да приеме актуализацията на държавния бюджет, за да бъде гарантирана подкрепата за хората и бизнеса. Ще се отразят ли политическите сътресения на живота на хората- това коментираме в "Посоките на делника"...

публикувано на 27.06.22 в 14:05

Горна Бешовица - село с интернет, малко пенсионери и англичани

Китното село  Горна Бешовица, община Мездра  се намира на 30 км източно от Враца. Характеризира се с пресечено-хълмист терен, а  надморската височина е 400 м. Селото е възникнало епохата на неолита, съществувало е и  през българското средновековие.  Пред красивата  сграда на общинската администрация ни посреща кметският наместник Палома Христова  -..

публикувано на 24.06.22 в 14:00

И пак цъфтят липи... пак се режат клони и се мете липов цвят...

В сезона на липите, няма сила, която да спре вандализма при брането на липов цвят. За поредна година, за определени групи от хора, цъфтежът на липите не е просто усещане за приятен аромат, а просто бизнес. Берат липовия цвят, продават го, изкупуват го и най-лошото - унищожава липите. Те чупят клони и секат цели дървета, само и само да оберат нужната им..

публикувано на 23.06.22 в 11:30

Белоградчик се готви за своя празник

Празникът на Белоградчик води своето начало от 1906 г., когато за първи път - на Петровден - 29 юни, е проведен Белоградчишкия панаир. Този християнски празник сякаш е предопределен да бъде празник на Белоградчик. Петър произхожда от гръцката дума за камък. Ето защо нашите предци свързват Петровден със скалите. Тази година честванията ще започнат със..

публикувано на 23.06.22 в 08:45