Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Необходима ли е нова актуализация на бюджета- за какво настояват синдикатите?

Снимка: Радио Видин

Миналата седмица, в ситуация на разгорещени страсти в НС, депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. В сметката е заложено да харчим малко повече отколкото изкарваме. Точните разчети показват, че до края на годината е планирано да изхарчим с близо 2 млрд. лева повече. Ръст ще има и при приходите- с близо 1 млрд. 650 млн. лева. До увеличаване на дупката в бюджета обаче няма да се стигне, показва крайната сметка. Така заложеният дефицит остава 4,1 %. Оказва се, че освен приходите и разходите, цените също ще се увеличават. Предвидената инфлация е близо 12 %, а икономическият растеж е 2,9 %. Финансовият министър Асен Василев обясни, че в момента икономическите условия са драстично променени спрямо началото на годината, когато бе приет Бюджет 2022. Актуализацията отчита тези промени и затова се предлага по- нисък растеж на БВП. Предложен бе и пакет антикризисни мерки, които предвиждат повече пари да останат в домакинствата и фирмите. Предвидено е намаляване на акциза на някои стоки. Увеличава се данъчният кредит за млади семейства, който ще се изплаща на всеки три месеца. Асен Василев добави, че в проекта за актуализация на държавния бюджет се предлага и увеличаване на държавния дълг, но не се налагат допълнителни разходи. За финансирането на предстоящи плащания по дълга от 2,3 млрд. лева през март 2023 г. правителството предлага през това лято да се вземе нов заем, тъй като по думите на Василев условията за момента са по-добри за това. 

Новата актуализация на бюджета за 2022 година трябва да влезе в сила от 1 юли. Представителите на работодателските организации, и синдикатите излязоха с остри критики още в началото на месеца, след проведения Национален съвет за тристранно сътрудничество. Основното недоволство на бизнеса бе, че в актуализацията не е предвидено продължаване на компенсациите за ток за фирмите. От Асоциацията на индустриалния капитал в България съзряха като основен проблем готвеното увеличение на пенсиите без оглед, според тях, на стабилността на пенсионната система. За 760 лева минимална работна заплата пък настояха от най- голямата синдикална организация у нас- КНСБ. Такъв ръст обаче не се предвижда, заяви нееднократно вицепремиерът Асен Василев. От КНСБ не изключиха протести в обозримо бъдеще. Каква е днешната ситуация, предвид динамиката на събитията през последните дни- това попитахме Виолета Иванова, научен секретар в Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ:

"Ние трябва да изчакаме да видим как ще се развият събитията в парламента и след това да вземем категорично решение, но в крайна сметка продължаваме да настояваме, че трябва да се увеличи минималната работна заплата, защото в условия на висока инфлация загубата на покупателната способност на българските работещи е голяма. Единственият начин да възстановим тази покупателна способност е чрез увеличаване на работната заплата и то не само на минималната от 1-ви юли, а и на работещите в обществения сектор, при които в някои от тях изобщо не се вдигна работната заплата от началото на годината. Знаете, че вече имаме почти 16% инфлация. Тази инфлация у нас е почти водеща в сравнение с останалите страни- членки на ЕС. Средното ниво на инфлация в съюза е около 8%, така че ни е продължаваме да настояваме за увеличаване на МРЗ, а оттам и на увеличаването на работните заплати, както в обществения сектор, така и в частния. Синдикатите ще продължат да да бъдат изключително активни по този казус, независимо от развоя на политическата ситуация."- обясни Виолета Иванова от Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ.

За представителите на малкия и среден бизнес у нас, предвидимостта на случващото се остава един от най- големите проблеми към момента. Това няма как да бъде обвързано с настоящата актуализация на бюджета, обясни Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България:

"Тази актуализация има идеята частично да реши проблемите, които са се натрупали специално за бизнеса, защото пакетът, който е предложен всъщност дава някаква надежда, че ще могат да се компенсират определени категории граждани, иначе за бизнеса мерките са доста ограничени. Една от най- добрите, която не знам дали ще влезе е вдигане на прага на ДДС и съответно, ако се направят промените в закона за енергетиката и съответно да могат да се реализират компенсациите за енергоносителите. Другите мерки са по- скоро насочени към гражданите."- уточни Елеонора Негулова.

Необходима ли е нова актуализация на бюджета тази година, предвид създалата се политическа обстановка? Потърсихме за коментар Адриан Николов, икономист от ИПИ:

"Днес се чу дори искане за ударно повишаване на максималния осигурителен доход до 5000 лева, на фона на настоящите 3500 лева. Тези искания се опитват до голяма степен да коригират инфлацията, тъй като говорим за едно много високо увеличение на потребителските цени и то стигна вече над 15% този месец. Дали е необходима нова актуализация на актуализацията е прекалено рано да се каже, тъй като знаете каква е в момента ситуацията в парламента. Трябва да видим първо дали наистина ще се случи актуализацията, която е предложил финансовият министър."- уточни Адриян Николов.

Попитахме видинчани необходима ли е нова актуализация на бюджета и възможно ли е това да се случи в така създалата се политическа обстановка.

"Минималната работна заплата ще остане около 700 лева, плюс- минус 10 лева, но интересното е другото- как управляващите ще удовлетворят нуждите на бедния народ, които са пенсионери- бедни, работещ- беден и да не ги изреждам всички останали ... Синдикатите да ме извинят, но в последния момент винаги завъртат така нещата, че се съгласяват ... Според мен бюджетът трябва да се преразгледа, но аз съм малко песимист- дали ще има избори или няма да има, като че ли нещата никога не се оправят. Голяма част от хората вече смятат, че няма никаква надежда, не вярват на нито едно правителство, на нито една партия, обезверени са, а трусовете са постоянно в Народното събрание."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Теодор Димокенчев: Моментът за фундаментални промени отмина

Увеличава се недоверието в кабинета Денков, сочи трето поредно социологическо проучване.  Близо 70 % е неодобрението за работата на правителството, което управлява официално от над 100 дни.  През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими, отчитат от изследователския център Тренд.  Вариант ли е по-ранната..

публикувано на 21.09.23 в 10:00

Да бъде ли повишена минималната работна заплата?

Дебатът за Бюджет 2024 вече е отворен, направени бяха и първите предложения за увеличение на минималната работна заплата на 933 лева. Нека припомним, че в последния ден на предишния парламент беше вкаран текст в Кодекса на труда, в който мотивът е да се пренесе една директива за минималната работна заплата в Европейския съюз. Според нея тя..

публикувано на 20.09.23 в 10:40

Измества ли електронната търговия пазаруването във физически магазини

През последните години онлайн търговията става все по-широко разпространена. По електронен път вече можем да закупим почти всичко, за което може да се сетим. Макар и да има тенденция за разширяване на електронната търговия не може да се каже, че тя измества пазаруването във физически магазини. По думите на Соня Спасова - директор на..

публикувано на 19.09.23 в 11:30

Ще има ли нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци" и кога

Националният статистически институт (НСИ) ще предоставя статистическа информация на Общините, а те ще я използват при разработването на нова методика за изчисляване на такса "битови отпадъци". На база на споразумението Общините ще получават официални данни за всички жилищни сгради, жилищата в тях, броят на домакинствата и членовете на..

публикувано на 18.09.23 в 14:47

Село Крушовица - будното село

Екипът на радио Видин е в село Крушовица - най-голямото село в община Мизия. Жителите са над 1300. Близките села до Крушовица са Войводово, Липница и Софрониево. През селото преминава красивата река Скът, днес обрасла с папрат, но подходяща за отдих и  риболов. Село Крушовица е будно село, дало е на България лекари, учени, професори.  4..

публикувано на 15.09.23 в 12:20

Продължава строителството на новия корпус на математическата гимназия във Враца

Строителството на новия корпус на Математическата гимназия във Враца, което започна преди два месеца, е единственият незавършен ремонт в учебните заведения от общината в навечерието на 15 септември. Очаква се обектът да влезе в експлоатация за следващата учебна година. Сградата ще разполага с 6 класни стаи, хранилища, STEM център и конферентна зала...

публикувано на 14.09.23 в 17:27

В училището в Брегово разчитат на новостите, които предлагат електронните платформи

В  училище "Св.св. Кирил и Методий" в Брегово през предстоящата учебна година ще разчитат на новостите, които предлагат  електронните платформи за обучение. Наблягат и на извънкласните форми в клубовете и  заниманията по интереси, обясни директорът Илияна Кръстева. 18 са първокласниците, записани през новата учебна година. "Тази учебна..

публикувано на 14.09.23 в 17:08