Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 юни 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин стартира проект за обновяване на 13 многофамилни жилищни сгради и осигуряване на по-високо качество на жизнената среда за над 380 жители на града. Общата стойност на санирането е 3,3 млн. лева европейско и национално финансиране.


225 безработни, от областите Монтана, Видин и Враца, от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през май.


Подмяната на отоплителните уреди на сключилите договори с Община Видин домакинства ще започне по-рано от предвиденото. Над 2000 видинчани са сключили договори по проекта и ще заменят старите си отоплителни уреди с нови проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин".

Пожарите в масивите с житни култури в област Видин тази година са започнали по-рано от обикновено. Най-честата причина остава небрежност при боравене с открит огън. Гл. инспектор Георги Георгиев призова за бдителност в пожароопасния сезон и напомни, че не бива да се пали огън дори и за битови нужди във ветровито време. Абсолютно забранено е почистването на земеделски земи чрез изгаряне. 

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в електроенергийната система на България. Вчера блокът бе спрян със сработване на аварийна защита.Мощността на пети блок плавно се повишава в съответствие с технологичния регламент и съгласувано с Електроенергийния системен оператор. Шести блок на атомната централа работи съгласно планирания график за електропроизводство, съобщават от АЕЦ "Козлодуй".


Над 75% от фирмите, регистрирани във Видинска област, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП, 8 дни преди настъпването на крайния срок. Техният брой е около 1600. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите в офис на НАП - Видин, надвишават 300. От НАП напомнят, че срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, е 30 юни.

Неблагоприятните метеорологични условия не позволяват да се извърши планирането за днес и утре наземно и авиационно третиране за комари в град Козлодуй и селата от общината. Планът беше днес да се извърши последващо наземно третиране срещу комари, с препарат цитрол, а утре авиационно третиране, с препарат вектобак. Дъждът обаче отлага третирането и ще се изчака по-благоприятно време, съобщават от Община Козлодуй.


Служителите в държавната администрация отбелязват своя професионален празник днес. Държавните служители трябва да имат професионална подготовка, а назначаването им става след провеждане на конкурс.


На юнското заседание на ОбС Мездра ще се вземе решение за финансиране на шест проектни предложения по Програма "Местни инициативи 2022" на обща стойност от 17 128 лв. Комисията към общинска администрация е одобрила следните проекти: две зони за отдих в Мездра - в квартал 101 и в между блоковото пространство на ул. "Христо Ботев" №96 на стойност по 3000 лева; привлекателно място за отдих в Долна Кремена - 2 942 лв.; екоучилище в Руска Бела - 2 632 лв.; кът за отдих в Брусен - 2914 лв; кът за отдих в Люти дол - 3000 лв.


Старият басейн в парк Толбухин, който много видинчани свързват със сантиментални спомени от миналото, днес отваря отново врати.


Видин е домакин на национална среща на туристите ветерани от 17 клуба в страната. Днес групата от 70 души тръгна на еднодневна екскурзия в Румъния. След Турну Северин туристите ветерани ще посетят село Мегавит и близкия манастир, ще разгледат и забележителностите в румънския град Калафат.

Лом ще бъде домакин на Национален мотосъбор 2022-ра, който ще се проведе от 24 до 26 юни в местността "Стрелбището" край града. Домакин на събитието е мотоклуб "Ягула", а организаторите са предвидили стартови отсечки, стънт шоу, забавни игри и рок концерти за своите гости


Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино отбелязва 100 години от създаването си. Гимназията, която е единствената по рода си на Балканите, навърши кръглата годишнина през 2021 г., но заради пандемията  честванията ще се осъществят тази година в рамките на този и другия месец.


Сборен отбор от служители на радио Видин се представи достойно и спечели първото място в първия по рода си във Видин "POP CULTURE QUIZ" с водещ Васко Громков. 


Шестото издание на Фестивала и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано" ще се проведе на 24 юни в Кула. Събитието е създадено по идея на  Майсторителница "Убавило" и се е утвърдило като традиционно и обичано в града. 


Над 350 фолклорни изпълнители от страната ще участват в петото издание на Националния фолклорен събор "Леденика“, който ще се проведе в предстоящите почивни дни (25 и 26 юни).


В петък и събота, на 24 и 25 юни, във видинското село Чупрене ще се проведе четвъртото издание на номадския рок фестивал на Северозапада "Чупрене Оупън Еър". 


Първи фолклорен събор "Делейняна" ще се проведе в бреговското село Делейна тази събота. Във фоайето на читалището ще бъде подредена етнографска изложба "По следите на времето", в която са показани носии и елементи от бита на хората в Делейна. Над 150 самодейци от региона ще участват във фолклорната проява. Преди началото на фестивала на фасадата на читалището ще бъде официално открита паметна плоча на Васил Левски, по инициатива на Общински комитет "Васил Левски" и Община Брегово.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17