Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 23 юни 2022 година

Снимка: Радио ВИДИН

Във Видин стартира проект за обновяване на 13 многофамилни жилищни сгради и осигуряване на по-високо качество на жизнената среда за над 380 жители на града. Общата стойност на санирането е 3,3 млн. лева европейско и национално финансиране.


225 безработни, от областите Монтана, Видин и Враца, от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през май.


Подмяната на отоплителните уреди на сключилите договори с Община Видин домакинства ще започне по-рано от предвиденото. Над 2000 видинчани са сключили договори по проекта и ще заменят старите си отоплителни уреди с нови проекта "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин".

Пожарите в масивите с житни култури в област Видин тази година са започнали по-рано от обикновено. Най-честата причина остава небрежност при боравене с открит огън. Гл. инспектор Георги Георгиев призова за бдителност в пожароопасния сезон и напомни, че не бива да се пали огън дори и за битови нужди във ветровито време. Абсолютно забранено е почистването на земеделски земи чрез изгаряне. 

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в електроенергийната система на България. Вчера блокът бе спрян със сработване на аварийна защита.Мощността на пети блок плавно се повишава в съответствие с технологичния регламент и съгласувано с Електроенергийния системен оператор. Шести блок на атомната централа работи съгласно планирания график за електропроизводство, съобщават от АЕЦ "Козлодуй".


Над 75% от фирмите, регистрирани във Видинска област, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП, 8 дни преди настъпването на крайния срок. Техният брой е около 1600. Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, които вече са подали декларации за доходите в офис на НАП - Видин, надвишават 300. От НАП напомнят, че срокът за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за лицата, извършващи дейност като едноличен търговец, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, е 30 юни.

Неблагоприятните метеорологични условия не позволяват да се извърши планирането за днес и утре наземно и авиационно третиране за комари в град Козлодуй и селата от общината. Планът беше днес да се извърши последващо наземно третиране срещу комари, с препарат цитрол, а утре авиационно третиране, с препарат вектобак. Дъждът обаче отлага третирането и ще се изчака по-благоприятно време, съобщават от Община Козлодуй.


Служителите в държавната администрация отбелязват своя професионален празник днес. Държавните служители трябва да имат професионална подготовка, а назначаването им става след провеждане на конкурс.


На юнското заседание на ОбС Мездра ще се вземе решение за финансиране на шест проектни предложения по Програма "Местни инициативи 2022" на обща стойност от 17 128 лв. Комисията към общинска администрация е одобрила следните проекти: две зони за отдих в Мездра - в квартал 101 и в между блоковото пространство на ул. "Христо Ботев" №96 на стойност по 3000 лева; привлекателно място за отдих в Долна Кремена - 2 942 лв.; екоучилище в Руска Бела - 2 632 лв.; кът за отдих в Брусен - 2914 лв; кът за отдих в Люти дол - 3000 лв.


Старият басейн в парк Толбухин, който много видинчани свързват със сантиментални спомени от миналото, днес отваря отново врати.


Видин е домакин на национална среща на туристите ветерани от 17 клуба в страната. Днес групата от 70 души тръгна на еднодневна екскурзия в Румъния. След Турну Северин туристите ветерани ще посетят село Мегавит и близкия манастир, ще разгледат и забележителностите в румънския град Калафат.

Лом ще бъде домакин на Национален мотосъбор 2022-ра, който ще се проведе от 24 до 26 юни в местността "Стрелбището" край града. Домакин на събитието е мотоклуб "Ягула", а организаторите са предвидили стартови отсечки, стънт шоу, забавни игри и рок концерти за своите гости


Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино отбелязва 100 години от създаването си. Гимназията, която е единствената по рода си на Балканите, навърши кръглата годишнина през 2021 г., но заради пандемията  честванията ще се осъществят тази година в рамките на този и другия месец.


Сборен отбор от служители на радио Видин се представи достойно и спечели първото място в първия по рода си във Видин "POP CULTURE QUIZ" с водещ Васко Громков. 


Шестото издание на Фестивала и конкурс за местен кулинарен специалитет "Кулско мяшано" ще се проведе на 24 юни в Кула. Събитието е създадено по идея на  Майсторителница "Убавило" и се е утвърдило като традиционно и обичано в града. 


Над 350 фолклорни изпълнители от страната ще участват в петото издание на Националния фолклорен събор "Леденика“, който ще се проведе в предстоящите почивни дни (25 и 26 юни).


В петък и събота, на 24 и 25 юни, във видинското село Чупрене ще се проведе четвъртото издание на номадския рок фестивал на Северозапада "Чупрене Оупън Еър". 


Първи фолклорен събор "Делейняна" ще се проведе в бреговското село Делейна тази събота. Във фоайето на читалището ще бъде подредена етнографска изложба "По следите на времето", в която са показани носии и елементи от бита на хората в Делейна. Над 150 самодейци от региона ще участват във фолклорната проява. Преди началото на фестивала на фасадата на читалището ще бъде официално открита паметна плоча на Васил Левски, по инициатива на Общински комитет "Васил Левски" и Община Брегово.


Вижте още

Ритмично е изпълнението на бюджета на община Монтана

Изпълнението на бюджета на община Монтана върви ритмично. Кметът Златко Живков очаква приходите от данъци и такси да са както миналата година: "Неслучайна е тази рекордна реализация на обекти, които имаме в момента. За кметствата- над 92 процента изпълнение на всичко което е заложено в бюджета за годината. Това беше основната ни цел преди..

публикувано на 01.07.22 в 12:50
Снимката е илюстративна

Водачи, употребили дрога и алкохол са задържани във Врачанско

Двама шофьори, употребили канабис и алкохол бяха установени от служителите на реда във Врачанско през изминалата нощ, съобщават от полицията.  На 30.06.2022г., в  23:45ч. в областния град  е спрян лек автомобил управляван от 20-годишен жител на града. Проверката  с техническо средство е показала положителен резултат за употреба на канабис...

публикувано на 01.07.22 в 11:42

Назначават младежи в общинската администрация в Ружинци

14 младежи започват работа от днес към общинската администрация в Ружинци. Те ще бъдат назначени по програма "Нова възможност за младежка заетост", обясни кметът Александър Александров. "Те са от четири населени места- Ружинци, Черно поле, Бело поле, Плешивец. Всички лица, които не са работили при мен като работодател през последните 12 месеца,..

публикувано на 01.07.22 в 11:13

Задържаха водач и спътника му за грубо отношение към монтански полицаи

Шофьор и пътуващия с него са задържани, след като са  се държали грубо и непристойно към полицейските служители, които са ги спрели за проверка в Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е от тази нощ около 00:30 ч. на ул. "Петър Димитров - Пената", в района на спортна зала "Младост" в областния град, служители на сектор "Пътна полиция“ при..

публикувано на 01.07.22 в 09:50

Увеличават се пенсиите

Увеличава се размерът на пенсиите, след като депутатите приеха актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Законът предстои да бъде публикуван в Държавен вестник. Очаква се Националният осигурителен институт да обяви размерът на сумите, които възрастните хора ще получат от 7 юли. С тях ще се изплаща и добавка от 60 лева.

публикувано на 01.07.22 в 08:20

Започва приемът на заявления за целева помощ за отопление

От днес започва приемът на заявления за отпускане на целевата помощ за отопление за предстоящия зимен сезон. Пред дирекциите "Социално подпомагане" може да се кандидатства до края на октомври, включително и по електронен път или попълнените заявления да се изпращат чрез пощенски оператор. Държавата ще подкрепя хората от уязвимите групи в периода от..

публикувано на 01.07.22 в 07:55

Джулай морнинг отбелязаха във Видин

Стотици посрещнаха първото юлско утро на брега на Дунав във Видин. В отбелязването на неформалния празник, символизиращ новото начало и очакването за по-добро бъдеще, се включиха видинчани на различна възраст.  "Това е първият юлски изгрев, който посрещам. Решихме, че годините ни минават и решихме да не изпуснем нещо. Предполагам, че ще бъде..

публикувано на 01.07.22 в 07:25