Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За дните и живота в село Безденица

20
Снимка: Радио Видин

Село Безденица се в община Монтана, а интересното му име идва от легендата, че в дълбока древност тук е имало бездънно езеро. Тук човек има чувството, че попада в друго паралелно измерение, където властват спокойствието и безгрижния живот. Но, това е само първото впечатление. Днес за живота в село от Северозапада и то в условия на двойна криза, безгрижния живот е само мираж.

Това потвърдиха и местните жители в анкета на Кирил Кирилов:

"Парите тук на никого не стигат. Магазин имаме, но работи само до обяд... Нямаме доктор. Ако ни се наложи, ходим в Монтана. Преди имахме един и бяхме много добре, защото беше в полза на хората, но вече не идва. Не знам защо... За децата има детска градина, но не и училище. Учениците ходят в Габровница и Монтана... Аз уча в спортното училище в Монтана. Транспорт има - идва автобус и ни взима... Само един магазин работи- ето този наркооп и то до обяд. А в това малко магазинче продават само вафли, безалкохолно и кафе, и е мъртва работа... Има работа - тук имаме едно лозе, но малко пари се дават. Хората не искат да работят... Не виждаш ли, че в центъра няма пейки, няма нищо. Ние сме млади хора, а няма къде да се събираме. Какво трябва да се промени ли? Ами, много работи. Така като гледаш, не виждаш ли какво чудо е... Този магазин работи 4 часа, а ние сме 200- 300 души. Ходим да пазаруваме в Габровница и в Монтана. Тук няма нищо, няма живот... Много от младите хора се занимават с дърводобив и ходят да продават в града. Иначе тук няма никаква работа... Селото ни е хубаво, но не се пази чисто. И хората ми харесват, нищо че повечето са от малцинството. Разбираме се добре, помагаме си, въобще нямам проблеми... Тук има фирма, която отглежда лозя, има и фирма, която отглежда череши. Има къде да се работи, стига да го искаш... Тук повечето сме възрастни хора и ни е трудно за всичко да ходим до Монтана, а е и скъпо. Хубаво е тук да имаме отново лекар... Западнало село. Трудно ни е и за пазар, и за живот. Мъка е. Онзи ден съм ходила до Монтана да търся доктор. Големи разправии, а и като тръгнеш на чуждо място нали знаеш - мъка. Хората измряха, няма ги вече. Никой ме му е зор за Безденица... Искаме кметът да сложи някоя пързалка и люлки. Искаме да имаме и клуб, където младите хора да се събират. А искаме и работа..."  

Селото е хубаво и спокойно, но има и доста неща, които ни се иска да променим. Проблемът е в липсата на средства, обясни ситуацията накратко кметският наместник на Безденица, Сергей Ангелов, който е втори мандат на тази длъжност. Що се отнася до младите хора в селото, той също има претенции към тях:

"Трябва да се обърне малко по-сериозно внимание на младежите. Те трябва да бъдат заставени да ходят на училище. Малко по-строго трябва да се подходи към тези, които не влизат в час. Ние постоянно с директорката на училището в Габровница издирваме деца, защото не ходят на училище. Ако родителите не искат да ги водят, то да намерят някакъв друг начин да ги задържат в клас. Така е и със здравната система. Имахме доктор тук, идваше по веднъж седмично и хората бяха доволни. Колко му е да се измисли начин да имаме лекар поне веднъж в седмицата. Кой е виновен ли? Ами държавата е виновна за тази ситуация. Ние тук се борим колкото са ни възможностите, но всичко опира до финанси, а знаете какви са те в едно малко село. Нужно е малко повече внимание към по-малките населени места, защото навсякъде имат нужда от добро образование и добра здравна помощ..."

Впечатленията на кметския наместник за качеството на образованието и здравната помощ в малките населени места подкрепи и бившият уредник на библиотеката в селото към читалище "Пробуда", Мария Михайлова. В читалището тя е прекарала общо 14 години. Днес е пенсионер, а за читалището все още не може да бъде намерен човек, който да го поддържа:  

"Библиотеката ни разполага с повече от 3300 тома литература, но няма интерес към нея. Интересът е нулев. Децата уж ходят на училище, но май не могат и да четат. Сега се занимават повечето с компютри и литературата въобще ни ги интересува... Преди имахме състави и групи към читалището, но откакто децата тръгнаха да учат по Габровница и Монтана, всичко замря. Самодейността в селото си отива. Самодейците ни остаряха, а младите вече не се интересуват от подобни изяви. Такова бъдеще е жалко. Жалко е и за селото, и за България е жалко..."
 
В Безденица има красив православен храм "Възнесение Господне", където всяка година се дава курбан за празника му. Съборът на селото е всяка последна неделя от месец октомври, а през септември тук се събират и за прочутия в околността  ловен празник. На него за жителите и гостите е готвил дори Ути Бъчваров. И не само той, разказва още Мария Михайлова, която е и една от дейните участнички в празника. Оказва се, че заедно с още една жена от селото, са представяли местната кухня и пред Иван Звездев, който също е бил гост на селото.

"Когато тук беше Иван Зведев, аз готвих пълнени чушки с боб и дроб сарма, а една друга жена прави торта. Хубаво беше", спомня си Мария Михайлова.


"На празника на лова пък, който го правим в една местност извън селото, идва Ути. Правихме курбан от телешко и шилешко месо. Нямаше глиган, но пък едно момче донесе пернат дивеч. От Видин пък бяха докарали едни много хубави кебапчета. Имаше и музика, и много хора. Това ще остане едно незабравимо събитие за селото..."


Още за ловния празник в Безденица и живота тук от разказите на местните хора, кметския наместник Сергей Ангелов и читалищния деятел Мария Михайлова - в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на Гъмзово мечтаят младите да се завърнат на село

Днес гостуваме на  село Гъмзово в о бщина Брегово . Намира се по средата на второкласния път, свързващ областния център Видин с Брегово и сръбския град Неготин . Има връзка с Дунав мост 2 и ГКПП пункт „Брегово“. В миналото селото е било съставено от две махали -  българска и влашка . Жителите били работници при турски..

публикувано на 09.08.24 в 16:38
Яница Петкова

Яница Петкова: Предстоящите избори дават възможност да бъде взета поука от допуснатите грешки

За втори път през тази година и за седми от 2021-ва досега ще избираме парламент.  Кои са реалните фактори, продължаващи да задълбочават партийната и политическата криза в страната?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все по-ниска?  Има ли основания да се очаква, че вотът наесен ще приключи изборната спирала?  Действащото..

публикувано на 08.08.24 в 10:00

Остава ли предпочитан ИT секторът у нас?

Българският ИT сектор продължава да расте и няма изгледи това да се промени. Ръстът в индустрията е факт и той ще се запази през следващите години. Това е напълно нормално, предвид факта, че светът ще става все по-дигитален и в ежедневието си ще ползваме все повече и повече дигитални продукти и услуги. До 2025 г. новонаетите специалисти..

публикувано на 07.08.24 в 10:45

Ще има ли нормални пътища в Северозапада?

"Едва ли има по-отвратителен и неподдържан път в Европа от Е79 между Враца и Видин. Това не е път, а мъчение. Държавата е тотално абдикирала." Това написа в социалните мрежи Диана Русинова , председател на Европейския център за транспортни политики.  "Никога през живота си не бях пътувала с тежкотоварен автомобил с полуремарке. Така се случи,..

публикувано на 06.08.24 в 12:18

Тома Ушев: Политиката ни е цирково шоу, а трябва да бъде арена на идеите

Гражданите одобряват предсрочните избори през есента според последните социологически проучвания.  Продължилите през уикенда преговори за съставяне на експертен кабинет, водени от мандатоносителя "Има такъв народ", завършиха с неуспех.  Какъв ще бъде следващият парламент?  Ще продължи ли тенденцията активността на гражданите да бъде все..

публикувано на 05.08.24 в 10:00

Жителите на Паволче мечтаят училищният двор отново да се напълни с деца

Паволче е едно от онези красиви български села, които така омагьосват гостите си, че след това не им се тръгва. Врачанският Балкан, в чието подножие е разположено, богатото минало, свързано с Ботевата чета, и гостоприемството на местните допринасят за това. Хората от Паволче посрещат всеки с радост. Разказват, че живеят в хубаво село, споделят и..

публикувано на 02.08.24 в 14:37
Ивайло Илиев

Ивайло Илиев: Третият мандат се използва маркетингово

Минималните шансове за съставяне на редовен кабинет в 50тото Народно събрание намаляха още в първия ден от преговорите.  Разговорите за приоритети и конкретни политики между формациите обаче продължават.  Ще успее ли "Има такъв народ" да сглоби експертен кабинет?  Съдбата на третия мандат и приближаващите поредни предсрочни избори дискутираме с..

публикувано на 01.08.24 в 10:00