Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умеем ли да избираме лидерите си?

Снимка: Радио Видин

През годините на прехода страната ни премина през редица изпитания, на които бяхме подложени- вътрешни и външни. Обществото се раздираше от противоречия и въпреки това, трябваше да следваме избрания от нас път. Защо, обаче толкова трудно се получаваше това? Сякаш прекалено недоверчиви, българите никога не успяха да повярват докрай на своите управляващи. До скоро, думата "лидер" сякаш се свързваше само с политиката, но лидери има навсякъде около нас- във фирмата, пред блока, във футболния отбор, дори и в детската градина. Ако не чувстваме и осъзнаваме, че сме лидери от самото ни раждане, дори и без сериозни постижения в кариерата и живота, никога няма да постигнем големи успехи. Не вярваме ли достатъчно в себе си, това спира и нашето развитие. Предизвикателството на лидерството е да бъдем силни, но не и груби. Да сме учтиви, но не и слаби. Да сме самоуверени, но не и грубияни- да се замисляме дълбоко, но да не мързелуваме. Да бъдем скромни, но не и стеснителни- да сме горди, но не и арогантни. Предвид всичките тези условности- умеем ли да избираме лидерите си?

Формирането и развитието на всяка личност и на всяка човешка общност са резултат от процесите на междуличностно общуване. Комуникацията е условие, необходимост и решаващ фактор за реализацията на съвместната дейност на хората. Благодарение на нея се извършва обмен на идеи, чувства, нагласи, оценки и пр. между участниците в процеса на общуване. Без да взаимодействат помежду си, хората не биха могли да оцелеят дори и чисто биологически. В тази връзка лидерът създава около себе си усещането за спокойствие, сигурност, радост, ентусиазъм и желание за покоряване на нови върхове. Нуждае ли се на всяка цена една общност от хора от лидер, за да просперира и да върви напред? Това попитахме психолога от Видин Катя Райчева:

"Трябва да има някой, който да обединява всичките идеи. Когато имаме един екип от хора, които са с различни специалности и различни интереси, възгледи, за да направят нещо заедно, трябва да има някой, който да ги обедини. Като народопсихология, българите сме малко единаци и може би историята ни е накарала да се научим да оцеляваме индивидуално. Затова ни е трудно да се доверим и на лидер ... За да се развива една общност, трябва да се работи в екип. Не е възможно само един човек да направи нещо велико- вече го правят екипи от хора."- коментира психологът Катя Райчева

Умеем ли, ние българите да избираме лидерите си- това попитахме видинчани:

"Не можем да си изберем просто правилния човек, който да ни води и това е. Много сме доверчиви и не можем да оценим правилно хората- затова не си избираме подходящите лидери. Така се излъгахме и в царя и много пъти се лъжем, защото вярваме и искаме, много искаме България да върви напред и да бъдем добре като другите европейски държави, но за съжаление народът вижда по джоба си, че не вървим на добре и затова се обезвери и не отива да гласува."- коментираха видинчани.

Според една дефиниция, която дава на думата "лидер" Робин Шарма- бестселър автор с докторска степен по право и статут на водещ експерт и съветник в областта на мотивацията, лидерството и развитието на личността, лидерът е човек, който кара другите да се чувстват ценни, разбрани, подкрепени и насърчени. Лидерът е автентична личност, в чието присъствие и другите, естествено и свободно, проявяват себе си. Лидерът е спойката, която прави частите едно цяло. Лидерът е магнит, едно харизматично поле, което поглъща в себе си всичко. Лидерът създава около себе си усещането за спокойствие, сигурност, радост, ентусиазъм и желание за покоряване на нови върхове. Лидерът е пример и вдъхновение. Такива ли са нашите лидери- това попитахме социалния антрополог Харалан Александров.

"Ние нямахме опит с автентично лидерство преди началото на прехода, тъй като решенията за управлението не бяха взимани в България. Ние имахме тоталитарна партия, която контролираше всички аспекти на политическия живот и чийто решения бяха субординирани с Кремъл, тоест българското управление функционираше в режим на колониална администрация. В този смисъл обществото ни наистина нямаше опит с автентично лидерство и се налагаше да се учим отначало. Разбира се минахме през всички грешки, но въпросът е дали по- скоро сме научили нещо. Впечатленията са, че повтаряме една и съща грешка и тя е, че не толкова не се доверяваме, а се свръх доверяваме и да инвестираме в лидерството и в кандидат лидерството- нереалистични очаквания, фантазии, мечти, които разбира се ни обричат на хронично разочарование."

Променя ли се образът на лидера през годините и какви са съвременните лидери- това попитахме още социалния антрополог Харалан Александров.

"В условията на много тежък конфликт се изисква понякога да се суспендират добрите практики на демокрацията. Това е точно така и в организациите и в мениджмънта. В никакъв случай не означава, че не е възможно едно добро демократично лидерство да преведе едно общество през много тежки кризи и има много примери за това в историята, при които хора, които са вярвали дълбоко в демокрацията, са се справяли по- добре отколкото тоталитарни лидери. Има ги обаче и обратните случаи, че тъкмо хора с диктаторски стил и нагласа в определени общества са успявали да влязат в ролята на трансформационни лидери и да изведат обществото си от много дълбока криза."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40