Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чемиш- селото с необичайно и запомнящо се име

9
Снимка: радио Видин


Екипът на Радио Видин е в село Чемиш, община Георги Дамяново. Името на селото е необичайно, но от Уикипедия разбираме, че "чемиш" е от турски произход и означава сладка круша, пъпеш, стафида, леблебия. Според съвременните турци означава "човек, който не познава градските навици" . С една дума- запомня се, защото е по-различно.


Село Чемиш се намира на 17 км от Монтана. Близостта до областния град е преимущество за хората. Най-често до Монтана пътува кметският наместник Иван Генов, който пазарува за своите съселяни и им прави други услуги, тъй като магазинът в селото работи само вторник, четвъртък и събота.


От турски документи от 17 век е видно, че по онова време в Чемиш е имало едва 28 къщи, но това не е попречило на жителите му да имат смел и буден дух и да участват в Чипровското въстание от 1688 година. Предполага се, че тук е съществувало антично селище или светилище.

Днес в  селото  живеят 40 човека, повечето са в пенсионна възраст.

Иван Генов е първи мандат кметски наместник на село Чемиш. Не е местен, но си е купил имот в селото. Има техническо образование,  идва с желанието да е в помощ на местните хора. боли го обаче че местните си завиждат и не си помагат:

"Цял живот съм се занимавал с метални конструкции... Купих си къща в това село, така ме задуха вятърът... Направих си къщата така, че да ми е хубаво... Свикнал съм на тишина и спокойствие... Всичко е хубаво, само че сред хората има завист и злоба... Имах желание да помагам на хората... Разширихме гробищния парк, улиците трябва  да се пооправят, водоснабдяването, мостовете са ни добри ... "


В село Чемиш спокойствието цари навсякъде, пред кметството има движение, когато хората идват, за да си вземат полагащия им се топъл обяд.

Иван Генов разказва и за проблемите: 


"С тока имаше проблеми, но от две години не ни е спирал тока. Вода има, може да има загуби, но не е спирала, стара ни е канализацията... Лекарят ни е общински и идва по график в петък. Много ни е добър докторът... По програми имаме личен асистент. Бяха трима човека... Имаме 4 малки деца, но от есента почва едното училище и през седмицата ще си бъдат в Монтана... Помагам на хората, купувам им каквото искат, защото често ходя до Монтана... Автобусните линии са винаги на загуба, няма сметка да идва за двама човека... Затова нямаме автобусна линия... Помагам на хората, приятно ми е, най-вече им пазарувам. Сега осигуряваме дърва за огрев...Има хора, които през лятото харчат повече дърва отколкото през зимата, за да си сготвят нещо... Към 65 лв излиза кубик дърва, а долу в Медковец - 120 лв... Плаща се и да се нарежат. .."


Предстои в Чемиш да се направи детска площадка за децата, които през лятото идват при баба и дядо. 

В селото никога не е имало църква, но хората са си изградили параклис. Постоянна работа няма, но има интерес към общински площи за поставяне на слънчеви панели. 


 
Активен живот е кипял някога в село Чемиш, имало е много деца, които са посещавали училището, хората са имали работа, намирали са препитание най-вече в селското стопанство, било е  развито животновъдството, овощарството, зеленчукопроизводството, казва  Иван Генов:


 "Хубаво е да има млади хора, иначе е пусто... Хората тук гледаха доскоро животни, но сега овце, прасета, кози няма... Сега арендаторите садят всичко, царевица, жито, слънчоглед... Гледат и пчели хората, те са си регистрирани пчелари... Пожелавам на своите съселяни да си помагат, да не злобеят, за да преодоляваме трудностите по-лесно."



 
Гостувахме на семейство Йорданови. Те са родени в Чемиш и след като се пенсионират, се преместват от  Монтана.  Илия Йорданов е работил като шофьор, а баща му Първан  Първанов е бил кмет на село Чемиш 25 години:

"Сега се установихме тук... Моят баща беше кмет на село Чемиш и всичко по негово време е правено- и асфалт, и овчарници... Беше доста находчив и се справяше с много неща, по негово време водопровода през 1962 е направен... Сега живеем нормално, всичко сме си подредили тук. Искам - на първо време да се направи магазин като хората, трябва и улиците да се поддържат... Ние сме откъснати от света..."


Срещнахме и хора, с които разговаряхме за селото и живота в него, за възможностите и нещата, които им липсват: 


"Горе-долу добре живеем, е колко хора имаше едно време... Има много добри хора, но има и зрънца... Добре се живее тук, правя ремонт на износени пръчки, сина ми се занимава със земеделие, животът и тук е скъп като навсякъде... Може би някакви подобрения - пътя, аз съм земеделски производител, но хора за работа няма, предимно са възрастни... Хората живеят на мъката... Кметът много ни помага..."


Още за живота в Чемиш може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47