Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 юли 2022 година

Снимка: Виктория Топалска

В България опасност от засушаване няма, въпреки намаляването нивата на реките и пресъхващите на места извори. Това коментира проф. Емил Бурназки от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН. Само за 22 години засушаването е нараснало с близо 29% и това засяга 55 млн. души всяка година в световен мащаб. 


Представители на БСП върнаха днес на президента Румен Радев неизпълнен третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, с което бе изчерпана и последната възможност за съставяне на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.


За около час движението по международния път Е-79 към Дунав мост 2 след разклона за селата Арчар и Синаговци беше затруднено от протеста на пътните фирми във Видинско. 


Временни противоепидемични мерки са въведени на територията на Област Видин. Te влизат в сила от днес 28.07.2022 г. и са валидни до 26.08.2022 г. включително. 

41 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Монтана новозаразените са 20, а 11 са в област Видин.


22-ма жители на област Монтана с коронавирус са настанени в болници. Един се лекува в болницата в Лом, петима в Берковица, 14 в държавната  в Монтана, и по един в МВР-болница и "Света Анна" София. 


В Министерството на околната среда и водите няма постъпили проекти за разработване находищата на минерална вода "Градец", "Сланотрън" и "Видин". Това са отговорили от екоминистерството на запитване на областния управител на област Видин Любен Иванов. 

Изготвени са проекти за изграждане на проучвателно-експлоатационни кладенци за добив на термоминерална сяроводородна вода в находищата "Видин", "Сланотрън" и "Градец". Изворите се намират в имоти публична общинска собственост и те са в компетенциите на Общината, а не на Министерството на околната среда и водите. Това посочват от пресслужбата на Община Видин в отговор на изпратеното по-рано днес прессъобщение от Областна администрация, че в екоминистерството не са постъпвали проекти за минералните извори във Видинско. 

Мнозинството в Народното събрание върна бившия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов на ръководния пост в регулатора до встъпване в длъжност на нов ръководител.

Общинският съвет в Мездра прие информация за текущото изпълнение на бюджета за първите шест месеца на 2022 г. Приходът и разходът са в размер на 13 930 670 лв.

Вече има масово търсене на дърва за огрев. Тази година на пазара ще бъдат предложени повече дърва от предишните години. На места 20-30% ще бъдат завишени продажбите спрямо миналата година. В момента на временен горски склад добити дърва са на крайна цена с ДДС между 70 и 80 лева в различните стопанства на СЗДП. С транспортиране до домовете в зависимост от разстоянието цената е 100-130 лева. По-скъпи ще са дървата в складовете на горските стопанства, заради разходите за транспорт - ако на временен склад дървата струват 70 лева, в централния ще струват 90, а доставени вкъщи 110-115 лева. Това каза в "Еко свят" Веселин Нинов - директор на СЗДП- Враца. 

188 семейства, чийто деца ще бъдат записани за първи път в осми клас през учебната 2022/2023 година, са подали заявление за еднократна помощ в област Видин до момента. Това каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов.

Продукти и дрехи раздаде Българския червен кръст в Кула. Дарението бе разпределено в Дома за стари хора и Съюза на инвалидите в града. Даренията на Български червен кръст-Видин продължават в Белоградчик, Ружинци, Грамада, Чупрене и Брегово. 

Електрически библиобус е най-новата възможност, която видинската библиотека ще предостави на своите потребители. С него културната институция ще достига до читателите от града и ще им предоставя библиотечни услуги.

Няма нито един регистриран случай на болен от хепатит "А" от началото на годината в инфекциозното отделение на МБАЛ "Свети Николай Чудотворец" в Лом.

Безплатно и анонимно ще изследват хората в Монтана за хепатит. Инициативата е във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с хепатита - 28 юли.


Три местности от областите Видин и Монтана стават защитени зони. Вчера министърът на околната среда и водите Борислав Сандов е подписал заповеди за обявяване на пет нови защитени територии.


Високите температури в разгара на лятото са причина да има голямо търсене на климатици. Въпреки горещините, някои видинчани не използват климатици, нямат и не биха си закупили, а за справяне с жегите намират алтернативи. Други пък се възползват от прохладата, която носят тези електроуреди. 


Тази година Общинският съвет и Община Кула осигуряват безплатен достъп за търговците на традиционния панаир в Кула. Програмата на 105-ят традиционен Кулски панаир ще бъде обявена в началото на другата седмица.


Многобройни отпадъци са се събрали по бреговете на язовир Огоста. Затова местни доброволци правят организация да съберат отпадъците. Акцията ще е тази и идната събота и неделя, както и следващата, в краен случай и на 13 август, каза Валери Спасов- един от организаторите и инспектор в сектор "Рибарство и контрол" в ИАРА Монтана:


Археологическият комплекс "Калето" в Мездра има нов управител. От скоро длъжността се заема от Павел Петров. Новият ръководител на уникалната туристическа дестинация ще се стреми да разшири услугите, които се предлагат в комплекса. 


Кораб - реплика на римска лусория, ще актостира през октомври на дунавския бряг при Видин. Лодката с името "Живият Дунав" е построена за 2 години. Сега тя плава на територията на Австрия, управлявана от специално подбрани гребци. 


По публикацията работи: Виктория Топалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Откриват изложбата "Футболът в Чипровци"

Изложбата "Футболът в Чипровци" ще бъде открита в 17:00 часа в Катеринината къща.  "Исторически музей- Чипровци в Катеринината къща, това е нашата етнографска сбирка, ремонтира две помещения и решихме да продължим там, където показваме бита на местното турлашко население, с периода от втората половина на 20 век. Защото всеки уважаващ себе си..

публикувано на 06.07.24 в 16:05

В Кула се проведе концерт, посветен на хумора, песните и танците

Самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула представиха празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Тази година концертът се проведе под наслова "Кулски закачки", разказа за Радио Видин Силвия Христова от НЧ "Просвета 1882":  "Самият спектакъл-концерт, който ние правим е с наши абсолютно оригинални..

публикувано на 06.07.24 в 15:03

Пръскат срещу комари, кърлежи и бълхи в община Лом

От 8 до 10 юли 2024 г. , при подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до приключване, но не по-късно от 06:00 ч., ще се проведе наземно третиране срещу комари чрез комбиниран метод на студен и топъл аерозол в града и селата на територията на община Лом. Ще се използват препаратите: "Ротрин 100“, в..

публикувано на 06.07.24 в 14:25

Предстои аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Предстои аварийно укрепване в средновековната крепост "Баба Вида". С Министерството на културата е подписан договор за 213 хиляди лева и се очаква да бъдат преведени 70 % от сумата, за да започнат строителните дейности, съобщи началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  "Издадено е разрешение за строеж за..

публикувано на 06.07.24 в 12:05

Летни занимания за децата в Борован

Народно читалище "Цани Иванов 1907" във врачанското село Борован организира през летните месеци забавни дейности за най-малките жители на общинския център.  Всеки вторник от 10:00 часа ще има "Забавно лятно четене" в библиотеката.  Във всяка сряда от седмицата е времето за кино, като от 09:00 часа в салона на читалището ще бъдат излъчван филми..

публикувано на 06.07.24 в 08:37

ЦИК предлага на президента да насрочи нов избор за кмет на Габровница

Централната избирателна комисия предлага на президента на Република България да насрочи нов избор за кмет на монтанското село Габровница. Върховният административен съд обяви за недействителен избора на кмет на Габровница. До решението на ВАС се стигна след оспорването на резултатите от вота през октомври миналата година от страна на..

публикувано на 06.07.24 в 08:30
Град Видин

Снимката на 5 юли 2024 година

Уличното осветление във Видин, Белоградчик и Ружинци ще бъде модернизирано. Трите общини са с одобрени проекти за енергийно ефективни системи, съобщават от Областния информационен център в крайдунавския град. Проектът на Община Видин е на стойност почти 2 милиона лева, Община Ружинци ще реализира подобрения, възлизащи на над 1 милион лева, докато..

публикувано на 05.07.24 в 18:05