Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 август 2022 година

Снимка: Радио Видин

В навечерието сме на седмото издание на най - мащабното културно събитие за Белоградчик - летния фестивал „Опера на върховете - Белоградчишки скали“В 20:00 часа днес фестивалът ще бъде открит с операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

Областният управител Огнян Асенов официално встъпи в длъжност. За трети път след 2017 и 2021 година ще изпълнява длъжността.

На 42-годишна възраст е починал Стоян Николов-Торлака. Талантливият и колоритен писател, публицист и журналист е роден през 1979 година в Монтана. 

Имало е предложение за изграждането на два тунела под прохода "Петрохан”, с жп линия. Фирми с гръцко и българско участие са готови да направят съоръжението срещу концесия.

Бащите и осиновителите на дете до 8-годишна възраст вече имат право на нов платен отпуск от два месеца, за който ще получават обезщетение от 710 лева на месец - това предвиждат промени в Кодекса на труда, които са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. За да може този отпуск да се ползва обаче, е необходимо правителството да приеме наредба, с която да се регламентира начинът на ползването му.

Враца е домакин на връчването на наградите в конкурса за зелена журналистика "Див кестен" 2022, организиран от "Зелени Балкани". Сред класираните на финален етап в категория РАДИО е и журналистът от РАДИО ВИДИН Йорданка Петрова. 

Нов конкурс за управител на общинското предприятие "Спорт и туризъм" ще има във Враца. Дотам се стигна, след като единственият кандидат за поста - Кирил Кирков, който е и настоящ шеф на предприятието, не беше допуснат до интервю.

За девета поредна година Видин ще е домакин на Национален мотосъбор 2022 година. Организатори са членовете на мотоклуб "Нордуестмоторс", с подкрепата на Община Видин. Събитието ще се проведе от днес до неделя, 7-ми август, в бившето поделение до крепостта "Баба Вида" в крайдунавския град.

Обновената Дневна детска ясла № 4 "Веселушки" откри днес кметът на Община Монтана Златко Живков. След ремонта е подменена дограмата в помещенията, отоплителната инсталация, подовата настилка и осветителните тела.

Фолклорни състави от селата Зверино, Царевец и Лик са част от врачанските представители на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица. Най-многобройни са самодейците от читалището в село Зверино - два състава и двама индивидуални изпълнители.

56 са новозаразените за денонощие в Северозападна България. 39 в област Враца, 10 във Видин и 7 в Монтана.

Разнообразни събития за деца се провеждат във видинското Ново село през цялото лято. Видинската симфониета представи пред малчуганите своята постановка "Петя и вълкът".

На 7 август от 19:00 ч. популярните групи „Дел Падре“ (фламенко-фюжън), „Танго Кетс“ (аржентинско танго) и „Аутентик“ (етно-джаз) ще изнесат концерт на живо. Те ще забавляват жителите и гостите на Видин от сцената при Художествената галерия „Н. Петров“ в Крайдунавския парк. Входът е свободен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
РЗИ-Враца

Бум на острите респираторни заболявания във Враца

Повишение на острите респираторни заболявания отчетоха от регионалната здравна инспекция във Враца.  15 подобни случая са били констатирани за изминалите 7 дни.  При всички тях става дума за леко протичащи инфекциозни заболявания, които имат характерните симптоми на възпаление на дихателните пътища. Причиняват от различни вируси: аденовируси,..

публикувано на 26.04.24 в 12:08

В Монтана представят книга за Димитър Гигов

Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана ще представи книгата  „Магията на музиката в живота на Димитър Гигов“ Автор на книгата е съпругата на меломана Лиля Гигова.  Димитър Гигов е роден на 20 февруари 1943 година в град Фердинанд/Монтана. Завършил e Първа политехническа гимназия “Христо Михайлов” през 1961 година. Дипломира се като..

публикувано на 26.04.24 в 11:33

Започва деветото издание на Фестивала на Чипровския килим

За девети път Община Чипровци организира превърналия се в традиция Фестивал на Чипровския килим. Тазгодишното издание ще се проведе от 26-и до 29 април , а събитията в рамките на фестивалната програма   ще бъдат на площад "Чипровско въстание" и в Историческия музей в града. Това обясни кметът на община Чипровци Пламен Петков : "Тази година..

публикувано на 26.04.24 в 10:55
Иво Атанасов

Областният управител на Видин не уважи жалбата за преместването на секциите от "Нов път"

Областният управител на Видин Иво Атанасов остави без уважение жалбата на жители на видинския квартал „Нов път“ срещу заповедта на кмета на общината, с която са определени секциите за гласуване на предстоящите на 9 юни избори.   Според издадената от кмета Цветан Ценков заповед, в училището в квартала няма да има избирателни секции, както до сега. В..

публикувано на 26.04.24 в 10:14

Болницата в Берковица ще има нов управител

Бивш заместник кмет на Берковица става управител на болницата в града.  Общинските съветници ще трябва да одобрят кандидатурата на спечелилия конкурса за поста.  Сесията е днес след обяд. Общинският съвет в Берковица ще трябва да вземе решение дали одобрява изборът за нов управител на болницата в града. Двама бяха кандидатите.  Заради пропуски с..

публикувано на 26.04.24 в 10:11

Изплащат великденските добавки

Националният осигурителен институт започва изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева от днес.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души. В област Монтана добавка..

публикувано на 26.04.24 в 10:04

Във Враца заплатите са сред най-високите в страната

Област Враца е в топ 3 по заплати в страната, показват данните за последното тримесечие на 2023 година на Националния статистически института.  От октомври до декември м.г. средното брутно възнаграждение в града под Околчица и областта е било 1 965 лева, което подрежда региона на трето място в България.   Най-много пари получават в столицата – 2 900..

публикувано на 26.04.24 в 10:02