Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 5 август 2022 година

Снимка: Радио Видин

В навечерието сме на седмото издание на най - мащабното културно събитие за Белоградчик - летния фестивал „Опера на върховете - Белоградчишки скали“В 20:00 часа днес фестивалът ще бъде открит с операта „Набуко“ от Джузепе Верди.

Областният управител Огнян Асенов официално встъпи в длъжност. За трети път след 2017 и 2021 година ще изпълнява длъжността.

На 42-годишна възраст е починал Стоян Николов-Торлака. Талантливият и колоритен писател, публицист и журналист е роден през 1979 година в Монтана. 

Имало е предложение за изграждането на два тунела под прохода "Петрохан”, с жп линия. Фирми с гръцко и българско участие са готови да направят съоръжението срещу концесия.

Бащите и осиновителите на дете до 8-годишна възраст вече имат право на нов платен отпуск от два месеца, за който ще получават обезщетение от 710 лева на месец - това предвиждат промени в Кодекса на труда, които са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. За да може този отпуск да се ползва обаче, е необходимо правителството да приеме наредба, с която да се регламентира начинът на ползването му.

Враца е домакин на връчването на наградите в конкурса за зелена журналистика "Див кестен" 2022, организиран от "Зелени Балкани". Сред класираните на финален етап в категория РАДИО е и журналистът от РАДИО ВИДИН Йорданка Петрова. 

Нов конкурс за управител на общинското предприятие "Спорт и туризъм" ще има във Враца. Дотам се стигна, след като единственият кандидат за поста - Кирил Кирков, който е и настоящ шеф на предприятието, не беше допуснат до интервю.

За девета поредна година Видин ще е домакин на Национален мотосъбор 2022 година. Организатори са членовете на мотоклуб "Нордуестмоторс", с подкрепата на Община Видин. Събитието ще се проведе от днес до неделя, 7-ми август, в бившето поделение до крепостта "Баба Вида" в крайдунавския град.

Обновената Дневна детска ясла № 4 "Веселушки" откри днес кметът на Община Монтана Златко Живков. След ремонта е подменена дограмата в помещенията, отоплителната инсталация, подовата настилка и осветителните тела.

Фолклорни състави от селата Зверино, Царевец и Лик са част от врачанските представители на XII Национален събор на народното творчество в Копривщица. Най-многобройни са самодейците от читалището в село Зверино - два състава и двама индивидуални изпълнители.

56 са новозаразените за денонощие в Северозападна България. 39 в област Враца, 10 във Видин и 7 в Монтана.

Разнообразни събития за деца се провеждат във видинското Ново село през цялото лято. Видинската симфониета представи пред малчуганите своята постановка "Петя и вълкът".

На 7 август от 19:00 ч. популярните групи „Дел Падре“ (фламенко-фюжън), „Танго Кетс“ (аржентинско танго) и „Аутентик“ (етно-джаз) ще изнесат концерт на живо. Те ще забавляват жителите и гостите на Видин от сцената при Художествената галерия „Н. Петров“ в Крайдунавския парк. Входът е свободен.


Вижте още

С буферни паркинги ще облекчават трафика към Дунав мост 2

Заради опашките от тежкотоварни автомобили, по разпореждане на вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев зам.-министър Николай Найденов направи проверка на организацията на работа на граничния контролно пропускателен пункт по Дунав мост при Видин.   През последните месеци колоните от тирове, чакащи на излизане от..

публикувано на 09.08.22 в 19:10

Снимката на 9 август 2022 година

Служебният заместник-министър на транспорта и съобщенията  Николай Найденов  посети Дунав мост 2 днес. Визитата му е във връзка със зачестилите километрични опашки от ТИР-ове, чакащи да преминат през Дунав мост 2. Заместник-министърът на транспорта Николай Найденов обяви, че е подготвен рамков документ между България и Румъния за облекчаване на..

публикувано на 09.08.22 в 19:15

Трима са пострадали при масов бой в Лом

Масов бой между жители от два ломски квартала е вдигнал на крак полицаи от РУ - Лом на 9 август около 00:40 часа, съобщиха в късния следобед от полицията в Монтана. Дежурният автопатрул, който установява трима жители на квартала – баща и син, съответно на 68 г. и 47 г., и мъж на 42 г. от съседен адрес. По техни данни, минути по-рано същата нощ в..

публикувано на 09.08.22 в 17:46

Нови прокурори в Районна прокуратура - Монтана

Първан Видов и Никола Костов,  прокурори и съдебни служители,  встъпиха в длъжност "прокурор" в Районна прокуратура - Монтана, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Двамата магистрати са назначени с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от 25.05.2022 г. Административният ръководител на Районната..

публикувано на 09.08.22 в 17:17

Обновиха панорамна площадка в Белоградчик

Община Белоградчик обнови панорамната площадка в началото на "Алея на здравето". От нея се открива гледка към централната група на природния феномен Белоградчишки скали. Мястото е любимо за срещи, наблюдение и снимки на фона на скалите за граждани и гости на града. Досегашната дървена конструкция на съоръжението, изградено през 2005..

публикувано на 09.08.22 в 16:51

Служебният зам. министър на транспорта и съобщенията пътува към Дунав мост 2

Очаква се служебният заместник министър на транспорта и съобщенията Николай Найденов да посети Видин днес. Визитата му е във връзка със зачестилите километрични опашки от ТИР-ове, чакащи да преминат през Дунав мост 2.  Николай Найденов ще проведе среща с ръководството на моста, след което ще даде брифинг за медиите.  Проблемът не е нов и за..

публикувано на 09.08.22 в 16:30

Балетът "Хиляда и една нощ" за първи път на Белоградчишките скали

Балетен уикенд предстои на откритата сцена над Белоградчик в рамките на Фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали". П очитателите на класическия танц ще могат да видят балета  " Хиляда и една нощ"   от 12 до 14 август  включително . Спектакълът е от сезон  2021 – 2022.  Хореографията е на Елдар Алиев, който определя работата си като..

публикувано на 09.08.22 в 15:53