Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма изграден буферен паркинг от Враца до Видин, твърдят от Съюза на международните превозвачи

По три дни чакат шофьорите на тирове за да преминат по Дунав мост 2

4
Снимка: Радио Видин

Колоните от тирове, чакащи да преминат по Дунав мост 2 на излизане от страната, са на километри от граничния пункт с Румъния. Трафикът е рекорден. Чакащите от своя страна затрудняват движението на входа на Видин. През последните седмици тапите на пътя между Видин и Дунавци са почти ежедневие. 


"То на две, три места има колони. Задръстването е голямо и в двете посоки. Не е нормално това“, коментираха шофьори.

В дните се интензивен трафик се налага движението да се регулира като поетапно се пропускат  автомобили в едната и другата посока, каза началникът на сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР-Видин главен инспектор Владимир Герасимов:

"Тук е трасето за Дунав мост. То съвпада с входа на град Видин и нашата цел е тук на място да организираме така автомобилите, които са на територията на града и на областта, че да могат гражданите да преминават, макар и с малки затруднения да влизат и излизат от града."


"Няма и 12-13 километра, не можем да ги минем три дена", казаха шофьори на товарни автомобили от колоната на входа на Видин.


Заради опашките на Дунав мост 2 транспортният бранш търпи сериозни загуби, коментира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи и определи ситуацията на границата с Румъния при Видин като "ужасяваща":


"Нашите шофьори изчакват около три дни, за да преминат през България за Румъния. Имам предвид, че една част от тежкотоварните автомобили спират на Враца, други на Монтана и най-накрая се придвижват до Видин. На всяко едно от местата се чака около ден, т.е. около три дни са необходими за да премине един автомобил през граничния пункт Дунав мост 2. Това в никакъв случа не удовлетворява транспортния бранш, тъй като е свързано със сериозни загуби, които търпят превозвачите."


Според Йордан Арабаджиев в кратки срокове държавните институции трябва да намерят решение, за да може изчакването на граничния пункт да е в рамките на няколко часа. От бранша предлагат на граничния пункт да са само контролните органи на гранична полиция и Агенция "Митници":


"Останалите нямат място там. Освен това тези кантари или везни, както искате ги наречете, да не бъдат в самия граничен пункт, а да бъдат изнесени малко по-напред, като има заплащане, някой, който е претоварен, да не спира опашката. Също така разделянето на потока на Европейски съюз и други държави би могло да помогне."


Йордан Арабаджиев заяви, че от Съюза на международните превозвачи не считат, че има изграден буферен паркинг в зоната между Враца и Видин:


"Самото понятие буферен паркинг означава, че този паркинг би следвало да бъде на място удобно, в близост до граничния пункт. Мога да дам пример с такъв буферен паркинг, какъвто има изграден на Капитан Андреево-Капъкуле. Там шофьорите могат да почиват. Могат да ползват баня, тоалетна. Дават им се пейджъри, те знаят кога им идва редът. Няма пререждане. За какви буферни паркинги говорим, когато има определени някакви си паркинги, които нямат елементарни условия  и освен това по какъв начин ще се спазва редът на пристигане и реда на заминаване. Това никак не е ясно."


През последните две седмици трафикът по Дунав мост 2 е рекорден за деветте години, откакто е построен, каза Людмил Любенов, изпълнителен директор на смесеното българо- румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат". Допълни, че на пункта се работи със свръх максимални усилия:


"Близо 1 100 тира напускат страната, а влизат 1 400. Забелязва се многократно повишаване на лекотоварния трафик, който  за денонощие е два до три пъти повече от обичайния."


Всички платна на граничния пункт са отворени за преминаване. С предимство са леките автомобили, каза Силвио Лазаров, началник на Гранично полицейско управление – Видин. Заради увеличения трафик, се налага да се освобождава и второ платно за тях, което пък допълнително затруднява преминаването на тировете:


"Инфраструктурата на КППТ-о е така устроена, че не позволява примерно голяма опашка от леки автомобили, които пък ще затруднят придвижването и на товарните. Ние за това сме принудени понякога да пускаме и второ платно за леките автомобили, за да може да се освободи и лентата за движение на товарните, да не възпрепятстват товарните, които спират по платното да почиват, разминават се и от тук идва и проблемът."


При увеличаване на опашките от Областната дирекция на МВР търсят съдействие от колегите си в Монтана и Враца, за да се отклоняват тировете за изчакване още там. Използват се и допълнителни сили, за да не се допускат инциденти, каза директорът на Областната дирекция старши комисар Петър Коцин:


"Ангажираме колеги от съседни дирекции да съдействат, за да може така да се редуцира движението към града. Иначе, когато опашката стане прекалено голяма използваме и допълнителни сили, за да можем  да регулираме движението, да не допуснем инциденти и напрежение."


Подготвен е рамков документ между България и Румъния за облекчаване на процедурите за преминаване на граничния пункт, каза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов, преди дни във Видин. Предвиждат едновременни гранични проверки, разделяне на потока от тежкотоварни автомобили с регистрация в Европейския съюз от тези, които са от други държави и увеличаване на броя на автомобилните везни за претегляне:

"Трябва максимално бързо да бъде ангажирана румънската страна по отношение на това да се осъществяват съвместни проверки. След тяхната реакция, надявам се, че ще създадем работна група, която и към настоящия момент не е заработила, за да се помогне в посока реализирането на тези съвместни проверки, които според нас ще дадат трайно решение по отношение облекчаване на тежкотоварния трафик. Категорично в споразумението сме заложили и възможности за разделяне на лекотоварния от тежкотоварния трафик по отношение на увеличаването на броя на везните за претоварване във връзка с това, че има възможност да се увеличи по този начин капацитетът."

Все още се очаква се официално становище на румънската страна по документа. Друга мярка за облекчаване на трафика са буферните паркинги. Според заместник-министър Найденов такива има, но не се използват достатъчно:

"Имаме конкретни локации, които сме разпространили навсякъде до целия транспортен бранш. Надявам се все повече да могат да се използват, защото това е начинът, по който няма колите да застават на самото платно."



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00