Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Снимката на 16 август 2022 година

жътва комбаин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Заради липсата на сняг и почвена влага са по-ниските добиви в Монтанско. От 300 до 500 килограма на декар пшеница са добили земеделците в община Монтана. Това каза в "Земята, която ни храни" председателят на монтанския съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева. По- добри са добивите при ечемика, но заради засушаването през юли проблем има и при посевите със слънчоглед, на места той е изгорял. По думите на Веселка Василева безмитният внос на зърно от Украйна допълнително утежнява ситуацията, проблем са и високите цени на семена, торове и препарати. За земеделците се очертават несигурни години- и заради промяната в климата, посочи Василева. 


Гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта, напомнят от Централната избирателна комисия. Ако избирател има регистриран настоящ адрес в друго населено място и желае на втори октомври да гласува на него, трябва да подаде заявление в срок до 17-ти септември включително.13 мерки за противодействие на войната на пътя разпореди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Като основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т.нар. „линеен подход“.


За пореден ден колони от тирове затрудняват и забавят движението от и за Видин. Над 15 км е опашката за Дунав мост 2. 


Въвежда се временна организация на движението по време на Видински панаир 2022 година. Издадена заповед на кмета на Община Видин, която важи за периода 19-27 август (включително).


Нивото на река Дунав продължава да е критично ниско и в първия български участък на реката, съобщават от "Пристанище Видин". По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото днес край Ново село на километър 833-ти е минус 26 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да продължи да се понижава.


Шишман Чаушев е назначен за заместник областен управител на област Видин. Магистърът по икономика вече е заемал тази длъжност в периода май 2021 година-януари 2022.


Регулярните срещи на открито между местната власт и граждани се възобновяват в Мизия.


Много ниско политическо ниво. Така бившият председател на БСП Михаил Миков определи обвиненията от сегашното ръководство на левицата, че работи за разцепление на партията.Здравното ни министерство налага нови мерки заради разпространението на корнавирусната инфекция у нас. Пред медиите главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че карантината за болните се смъква от 10 на 7 дни, за контактните лица - от 7 на 5 дни.


59 са новорегистрираните с коронавирусна инфекция в община Враца за изминалото денонощие. За последните 24 часа новите случаи в община Монтана са 32, докато броят на заразените във Видинско е 28. 1864 са новите случаи на COVID-19 в страната.


Конкурс за насърчаване на предприемаческия дух сред младите във Враца обяви евродепутатът Андрей Новаков. Спечелилите ще имат възможност да посетят Брюксел. https://bnr.bg/vidin/post/101691394/konkurs-nasarchava-predpriemacheskia-duh-sred-mladite-v-oblast-vraca


В Лом пръскат срещу кърлежи и комари.

"Лятно кино под звездите“ ще представи в Кула най-доброто от българско и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Движение "Северозапазване".  Лятното кино пристига в Кула на 17 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от 21:00 часа.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още
село Боденец

В село Боденец избират нов кмет

Четирима кандидати влизат в битката за кмет на кметство Боденец, съобщават от общинската администрация в Мездра. Кметските избори в третото по население село в общината бяха насрочени с Указ от 7 септември на Президента на Република България, след като през месец август тази година дългогодишният кмет на населеното място Емил Иванчев подаде оставка...

публикувано на 07.10.22 в 08:05

Снимката на 6 октомври 2022 година

Община Видин получава целево 3,5 млн. лв., с които ще започне основният ремонт на бул. „Панония“ . Ще ремонтират основно две улици в град Козлодуй, съобщават от местната управа. В края на месец септември Министерски съвет одобри Списък на инвестиционни проекти на общините за целево финансиране. Община Козлодуй ще получи средства в размер на над 5..

публикувано на 06.10.22 в 18:05

Започва основен ремонт на булевард "Панония" във Видин

Община Видин ще получи целево 3,5 млн. лв., с които ще започне основният ремонт на бул. "Панония".  Средствата са предоставени с решение на Министерски съвет от 30 септември 2022 г. и ще дадат възможност да се започне изпълнението на проекта поетапно, съобщават от пресслужбата на общинската администрация. Предвидено е цялостно..

публикувано на 06.10.22 в 15:58

Пет мездренски училища с финансиране за изкуство и спорт

Пет мездренски училища ще получат финансиране по Националната програма "Заедно в изкуството и в спорта" с обща стойност 135 414 лева. Това са 50% от утвърдените суми и те са за сценични костюми, инструменти, озвучителна техника, декори, екипировка, спортни уреди и пособия.  Останалата сума ще бъде преведена след предаване на справка за разходите в..

публикувано на 06.10.22 в 15:09

Представители на организацията на инвалидите в Кула се обучаваха за работа по проекти

От общинската организация на инвалидите в Кула, представиха област Видин на обучение за изграждане на капацитет за работа по проекти на хора с увреждания.  Обучението е по Проект "Възход", изпълняван от Националния съвет на хората с увреждания в България, финансиран от Европейския форум на хората с увреждания - ЕФХУ и фондация СИТИ. "За..

публикувано на 06.10.22 в 14:57

Работилница по грънчарство организират в Монтана

Работилница по грънчарство организират в Младежки дом - Монтана. Всеки, който желае, може да се   запознае с древната техника за изработване на съдове на ръка.    Грънчарското студио ще бъде разположено във фоайето на институцията на  12 октомври от 10.00 до 12.00 ч. и следобед от 14.00 до 16.00 часа, каза  директорът Мариета Христова и покани..

публикувано на 06.10.22 в 13:11

Подготвят книга за Белоградчик и Белоградчишките скали

Книга със стихотворения, посветени на Белоградчик и Белоградчишките скали, подготвя Литературен клуб "Георги Савчев" към читалище "Развитие" - Белоградчик. Отправена е покана и към съвременните  автори, каза  Наташа Младенова-  ръководител на клуба: "На ежегодната творческа среща на нашия клуб бе направено предложение за издаване на книга за..

публикувано на 06.10.22 в 11:42