Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 август 2022 година

жътва комбаин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Заради липсата на сняг и почвена влага са по-ниските добиви в Монтанско. От 300 до 500 килограма на декар пшеница са добили земеделците в община Монтана. Това каза в "Земята, която ни храни" председателят на монтанския съюз на зърнопроизводителите Веселка Василева. По- добри са добивите при ечемика, но заради засушаването през юли проблем има и при посевите със слънчоглед, на места той е изгорял. По думите на Веселка Василева безмитният внос на зърно от Украйна допълнително утежнява ситуацията, проблем са и високите цени на семена, торове и препарати. За земеделците се очертават несигурни години- и заради промяната в климата, посочи Василева. 


Гласуването в страната се извършва по постоянен адрес, който е вписан в личната карта, напомнят от Централната избирателна комисия. Ако избирател има регистриран настоящ адрес в друго населено място и желае на втори октомври да гласува на него, трябва да подаде заявление в срок до 17-ти септември включително.



13 мерки за противодействие на войната на пътя разпореди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Като основен метод за превантивно въздействие и контрол се въвежда т.нар. „линеен подход“.


За пореден ден колони от тирове затрудняват и забавят движението от и за Видин. Над 15 км е опашката за Дунав мост 2. 


Въвежда се временна организация на движението по време на Видински панаир 2022 година. Издадена заповед на кмета на Община Видин, която важи за периода 19-27 август (включително).


Нивото на река Дунав продължава да е критично ниско и в първия български участък на реката, съобщават от "Пристанище Видин". По данни на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" нивото днес край Ново село на километър 833-ти е минус 26 см спрямо условната кота "нула". Прогнозата за идните два дни е то да продължи да се понижава.


Шишман Чаушев е назначен за заместник областен управител на област Видин. Магистърът по икономика вече е заемал тази длъжност в периода май 2021 година-януари 2022.


Регулярните срещи на открито между местната власт и граждани се възобновяват в Мизия.


Много ниско политическо ниво. Така бившият председател на БСП Михаил Миков определи обвиненията от сегашното ръководство на левицата, че работи за разцепление на партията.



Здравното ни министерство налага нови мерки заради разпространението на корнавирусната инфекция у нас. Пред медиите главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че карантината за болните се смъква от 10 на 7 дни, за контактните лица - от 7 на 5 дни.


59 са новорегистрираните с коронавирусна инфекция в община Враца за изминалото денонощие. За последните 24 часа новите случаи в община Монтана са 32, докато броят на заразените във Видинско е 28. 1864 са новите случаи на COVID-19 в страната.


Конкурс за насърчаване на предприемаческия дух сред младите във Враца обяви евродепутатът Андрей Новаков. Спечелилите ще имат възможност да посетят Брюксел. https://bnr.bg/vidin/post/101691394/konkurs-nasarchava-predpriemacheskia-duh-sred-mladite-v-oblast-vraca


В Лом пръскат срещу кърлежи и комари.

"Лятно кино под звездите“ ще представи в Кула най-доброто от българско и световно късометражно кино. Инициативата е част от седмицата на Фестивала на изкуствата "CastrArtis" и е по покана на Движение "Северозапазване".  Лятното кино пристига в Кула на 17 август и ще бъде разположено край крепостта "Кастра Мартис". Началото на прожекциите е от 21:00 часа.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30