Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шофьори с увреждания искат да паркират безплатно в Синя зона във Видин

| обновено на 25.08.22 в 17:04
Снимка: Радио ВИДИН

Водачите на МПС със стикер за хора в неравностойно положение да могат да спират и на останалите паркоместа в синята зона във Видин, когато обозначените са заети. Този предлага Роми Гергова, която е глобена при подобна ситуация. В социалните мрежи тя написа: "Някой може да счита, че те са достатъчно, но такъв гражданин идва да си свърши работата в центъра, а де факто си тръгва с 20 лв. по-беден."

Роми Гергова отправи питане в социалните мрежи към всички шофьори, които са с намалена работоспособност, но и към всички останали, с идея да започнат подписка. 300 души застават зад каузата, като са харесали и споделили публикацията ѝ:  

"Провокирана съм от законите, наредбите и другите нормативни документи, които съществуват към момента за хората с увреждания... Въвеждането на синята зона във Видин може да има своите положителни черти, но за нас като уязвима група от обществото, не беше особено благоприятна, не беше особено правдиво според мен... Започна се още от началото с проблемите. Обозначените паркоместа за хора с увреждания бяха изключително малко, съвсем недостатъчни. Да не говорим и за хора, които ги използваха, без да имат и правата за тях".

Преди няколко месеца и членовете на Клуб на инвалида в Кула настояха да бъдат определени повече паркоместа за хората с увреждания във Видин. Искането си те отправиха на своето отчетно-изборно събрание. 740 души членуват в Съюза на инвалида във Видин. Паркоместата за тях не стигат, като проблемът е за цялата страна, това обясни председателят на регионалната организация на Съюза на инвалидите във Видин Ваньо Диков:

"Бройката на паркоместата ги определя Общинският съвет. Той може да взима решение дали да ги увеличава, или да ги намалява. Има специална наредба, с която процент от всички паркоместа се определя за хора с увреждания- тези хора, които могат да спрат автомобила си на това място, без да се плаща. Знаем, че са  недостатъчни, защото от тези 6 млн. в България едно 700 000 - 800 000 са хора с увреждания. Ако ги сложим процент, на всеки 6 свободни паркоместа трябва да има 1 за инвалиди. В последно време видях във Видин, че са открити още толкова паркоместа, които също са недостатъчни. Благодарих на ръководството на нашата община, пожелах им да разкриват още, но ефектът е това. Последният пример, който беше с човек от Ружинци, дошъл във Видин, няма паркоместа и го глобяват. Ние в случая сме безсилни да задължим едно общинско ръководство да разкрива повече паркоместа или да спираме на всички места, без да плащаме".

Въпреки, че бяха добавени още 15 места за хора с увреждания, все още има недостиг, каза наскоро ръководителят на "Синя зона" за Видин Петър Петров:

"Местата за инвалиди винаги са проблем за всяка зона, аз контактувам и с другите ръководители на зони в България... При застаряващо население като Видин, винаги ще има недостиг на инвалидни места. За областта са над 6000 инвалиди, за Видин са над 1300, така че винаги ще има недостиг на инвалидни места". 

Въпреки увеличаването броя на паркоместата за хора с увреждания, според Роми Гергова трябва отново да се преразгледат и увеличат още:

"Явно в Общината разбраха, че местата са недостатъчни и обозначиха нови, но проблемът е такъв, че наистина и тези места не достигат. Да не говорим и за това, което съм упоменала - за една кола срещу един мобилен оператор, която е от 4 месеца там. За която получих информация, че общината са предприели съответните мерки, но ако тази кола не беше на това място и мястото беше свободно, аз щях да паркирам там, за да сляза и да свърша работата си в ден понеделник, когато се случи случката. Бях до аптеката, съпругът ми беше до друг магазин, за да може да съчетаем по-бързото прибиране, тъй като аз в момента основно имам проблеми и когато се върнах, вече всичко беше факт - колата беше "закопчана" и разбрах какво се случва в ситуацията и защо сме спрели там". 

Този проблем е дискутиран дълго време между хората с увреждане и те подкрепят идеята на Роми Гергова: 
 
"Да се постъпи така, че хората с увреждания да могат да спират и на другите паркоместа. Защото това място, на което бях спряла, вярно е, напред има още, но се е случвало до три пъти да обикалям центъра и да търся вариант да спра някъде... Така че, смятам, че този въпрос подлежи на обсъждане. За мен това е единственият вариант хората със стикер... а и тук сега и другия проблем - да видим за какви стикери говорим, защото моят стикер е издаден от Община Видин със снимка, с таксата съответно. Докато виждам коли, които имат лепнати една лепенка със синята инвалидна количка на синия фон. Не съм убедена, че всичките тези коли са собственост на хора с увреждания".

 Идентичен е и случаят на Лариса Цветкова:

"Отидох до пазара да си напазарувам и там на пазара има само две места - пред Медицинския център и зад Медицинския център. Аз съм с двустранна коксартроза, трудно подвижна и понеже трябваше да пазарувам, да нося торби, на мен ми е противопоказано да нося тежко, и спрях на първото свободно място, но не за инвалиди. Сложих си инвалидния стикер, свърших си работата и след това като тръгнах към колата, видях, че е заключена със скоба. През това време се появиха някаква група, исках да ми свалят скобата, те казаха, че трябва да се обадя в някакъв кол център и по този начин аз продължавам да стоя права и да дойде групата, и срещу 20 лева ми я свалиха. И ги попитах: "Защо, при наличието, че са заети другите места, защо са ми сложили, като съм инвалид и съм си сложила стикер за инвалидност, плащала съм си стикера към Общината... Те казаха, че такова е решението на Общинския съвет, на Общината, че трябва да се спира на инвалидно място".

Искането на двете жени е или да се увеличат паркоместата за инвалиди или да се издаде заповед, която да позволява при липсата на свободни места за инвалиди, те да могат да паркират на другите места, представяйки стикера за хора в неравностойно положение. 

Изпратихме въпроси до Община Видин, откъдето ни отговориха: 

"По повод направеното запитване във връзка с инвалидните места в "Зона за платено паркиране", Община Видин отново напомня, че синята зона в гр. Видин има 650 паркоместа, от които по закон 4 % трябва да са инвалидни. Въпреки че това изискване бе спазено, наскоро Община Видин направи нови 15 бр. инвалидни паркоместа, с което общият им брой в зоната за платено паркиране става 45. Съгласно Наредбата за организация на движението на територията на община Видин и на препоръка 98/376/ЕО на Европейския съюз, гражданите, притежаващи талон за инвалиди, могат да спират само и единствено на местата, маркирани и обозначени със съответния знак. Ако тези места са заети, те могат да спират в останалите места в обхвата на синята зона, но като заплатят съответната такса".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20

Камъчета с послания ни вдъхновяват да правим добрини

Кампания насърчава хората от Видин, Враца и още 15 от областните градове и три по-малки да правят добри дела. Инициативата е на фондация "Щастъчета", която  призовава за това по нестандартен и забавен начин.  Организацията разпространи цветни камъчета - щастъчета, с изписани върху тях послания за правене на добрини. Броят на камъчетата е..

публикувано на 26.07.24 в 16:54

Нова еко дестинация ще привлича туристи по Искърското дефиле

 „Еко дестинация Искърско дефиле“ е новата инициатива, около която се обединяват Природен парк „Врачански Балкан“, Община Мездра, Народно читалище “Факел“ 1926 с. Зверино и Сдружение “Клуб Еделвайс”.  Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка..

публикувано на 26.07.24 в 16:05

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23