Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсите за директори на училища да не се политизират

Снимка: Радио Видин

Изборите на директори на училища да не се политизират, за това призовават граждански организации, синдикати, ръководители на учебни заведения и родители. Повод за дискусията е спряната Наредба за провеждане на конкурси, която блокира  назначенията в над 400 училища в страната. 

Наредбата е издадена на първи юли от предишния министър на образованието Николай Денков и определяше правилата, при които да става изборът, както и изискванията към кандидатите. Според нея в комисията, която извършва оценката трябва да има представители на Регионалните управления на образованието, Министерството на образованието и науката, общинската администрация, както и на Обществените съвети в училищата. Сред критериите за оценка на концепцията на кандидатите са нагласа за работа в екип и комуникационни умения. По Наредбата бяха проведени конкурси за директори на над 400 училища в страната. Тя е оспорвана от директора на училище в Пазарджик, затова Върховният административен съд спря изпълнението ѝ до приключването на съдебния спор. Съдиите посочват, че провеждането на стотици конкурси при незаконосъобразни норми би представлявало действително сериозно засягане на обществения интерес.

Образованието и конкурсите за директори на училища да не стават заложник на партийни битки и предстоящите избори, призоваха от фондация "Заедно в час".

"Според нас новите правила бяха стъпка в правилната посока. Те бяха положителна промяна според нас за системата на образованието, защото тези изисквания, които кандидатите трябваше да изпълняват - да притежават мотивация за работа, комуникационни умения, нагласи за работа в екип, са важни допълнения към формалните административни критерии, които вече съществуваха. Според нас това са умения и нагласи, без които един директор не може успешно да ръководи училището си. Друго ново правило, което спряната наредба въвеждаше, беше кандидатите да защитават концепция за развитие на училището. Това също щеше да допринесе начело на учебните заведения да застанат наистина мотивирани кандидати, които имат визия, които имат стратегическо мислене накъде да поеме училището"- каза Люба Йорданова, специалист "Стратегически партньорства" във фондацията.

В становището, което е подкрепено от още десет граждански организации, се изразява безпокойство от създалото се обществено напрежение около казуса.  

"Надяваме той да получи своето разрешение в най-кратки срокове, за да не поставя пред изпитание началото на учебната година във всички тези училища, в които конкурсите бяха замразени", посочват от фондация "Заедно в час."

Спирането на Наредбата няма да предизвика хаос в училищата, са категорични от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Те напомнят, че документът е изготвен  без участието на социалните партньори и без съобразяване с техните предложения, а това би могло да стимулира партийните намеси.

"Тази Наредба водеше към повече политизация в системата, защото първо по никакъв начин не даваше тази прозрачност в системата, която бихме искали да има с нашето участие в комисиите" - коментира за "Преди всички" по Българското национално радио Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование". 

Според него своевременно трябва да бъде изработена нова наредба с експертизата на представителните синдикати и на работодателски организации, с гарантирано участие на техните представители в комисиите, които избират директорите.

Със замразяването на Наредбата са спрени и конкурсите за директори на осем видински училища, сред тях и Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". 

"Публикуването на тази Наредба беше меко казано недомислие и непрецизиране докрай, тъй като точно в този летен период да се освободят толкова директори и да бъдат обявени конкурсите за толкова много работни места, като се има предвид голямата отговорност, която носи един директор, пак казвам, не искам да бъда груба, но беше голяма глупост"- коментира доскорошният директор на училището Румяна Петрова. Според нея изборите на директори не бива да се политизират, но субективизъм при назначенията винаги има. По мнението ѝ трябва да има приемственост в ръководствата на училищата.

В училището преди 15 септември подготвят документацията, а също и класните  стаи, за да посрещнат учениците. Според изпълняващият длъжността директор Ивайло Милушев, който е и сред допуснатите кандидати на конкурсите за директори, няма сериозни затруднения преди началото на новата учебна година. Признава, че колективът би бил по-спокоен, ако имаше постоянно назначен на длъжността, но няма пречка за нормалното протичане на учебно-възпитателния процес. По мнението му директорът трябва да познава добре нормативната база, но по-важното е да има качества като ръководител:

"Задължително трябва да има умения за работа в екип, въпреки че това се оспорва, че няма как да бъде измерено. В някаква степен трябва да име лидерски качества. Трябва да има усет към хората, да преценява в психологически аспект техните нагласи, техните проблеми, техните тревоги, техните желания, за да може да се намери някакъв баланс. Трябва задължително да е позната фигура, въпреки че има и много такива случаи, когато е външно лице. Тогава трябва да има един период за адаптация, за синхронизиране работата с учителския колектив."

Според председателя на Училищното настоятелство на ППМГ "Екзарх Антим I" Лиляна Цанова задължително при избора на директор трябва да се отчита мнението на родителите. Категорична е, че не трябва да се допускат партийни назначения:

"Мнението на родителите, ще добавя и на учителите, трябва да участва в избора на директор и да е решаващо. Категорично политическите назначения трябва да спрат, още повече в образованието. Когато един директор е назначен с участието на родителите, той съответно ще има тежест и авторитет. Това трябва обаче да се случва не само при директорите, а и при назначаването на учителите."

Според Лиляна Цанова трябва да се въведе мандатност за директорите на училища, каквато има за ръководителите на висшите учебни заведения.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Българската данъчна система се нуждае от модификация и модернизация

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Нашата бедност се дължи на закъснелия и грешно направен преход

Висок остава делът на българите, застрашени от бедност и социално изключване.  Неравенствата в доходите са значителни, показва работен документ на Европейската комисия след втория етап на анализ на социалната конвергенция на страните членки от Европейския съюз.  Свива се обаче ножицата между най-богатите и най-бедните.  Ще се покачи ли стандартът на..

публикувано на 13.05.24 в 10:00

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08