Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикант на круизен кораб

4
Снимка: Илка Антонова



Едно безкрайно пътешествие и забавление - така изглежда отстрани работата на един музикант на круизен кораб. В действителност обаче това занимание е истинско предизвикателство и изпитание, което не е за всеки. Освен натоварения всекидневен график, да работиш на кораб е трудно, без значение дали си музикант, барман или сервитьор, поради факта, че си отделен от света и живееш като в един малък подвижен "град". Това те кара да се чувстваш в една друга реалност, отделен от истинския свят. Губиш представа за времето. Липсата на близки и приятели, също не е за подценяване. Но със сигурност да работиш на круизен кораб е и интересно и обогатяващо. Срещаш се с хора от цял свят, печелиш добре и в същото време спестяваш, защото всичко там ти е подсигурено. 30-годишният Денис Славчев от Видин свири на китара от 6-годишен, когато китарата била по-голяма от самия него. Оттогава не е спирал да свири. 


Преди 7 години след негово участие в столичен ресторант, при него идва мениджър на круиз и директно му прави предложение да стане музикант на кораб. Без да се замисля много Дени, приема работата:


"Тук малко съдбата се намеси... Аз бях студент в Нов Български по това време и свирех в един ресторант, нали все пак нещо трябва да се работи. Обаче пак с музичка, с китарката, идва един господин и супер впечатлен, след края на вечерта: "Ти моето момче (никога няма да му забравя думите), искаш ли, ми кажи, да пътуваш на круизен кораб?". Аз тогава дори не бях и чувал за това нещо, това се случва 2015, даже 2014 - 8 години. И аз тогава, интересно ми е, млад съм, искам да ходя да свиря. Да ходиш да свириш навън - това е страшна работа, много готино... Та казах "да". Направи ми едно демо и буквално за 2 седмици аз вече имах договор."


Откакто тръгва по корабите първите 3 години Денис е необвързан:


"Аз си пътувам сам на корабите - ерген човек. Парти цяла нощ, след работа, разбира се... Навсякъде излизаш, тогава въртяхме много из Европа - Испания, Италия, Франция и т.н. Много гот - плажове, много хора от различни националности."


След това той намира и своята любов. В момента Денис свири с неговата приятелка, която е певица. Те са дуо и се откриват на кораб, преди 4 години.

 

"Ние се срещнахме на кораба, на една тераса. Аз си свирех. Тя беше част от група. И така се влюбихме. После аз станах част от тая група, отидох да свиря в тяхната група."


Първият договор на круизен кораб е най-тежък. Влиза се в много строг режим на работа, който се спазва по часовник. Започва се с двуседмичен секюрити тест.


"Той се води "basic safеty test" (тест за базова безопасност) - запознаване с безопасността на кораба. Евентуално при буря, ако има ситуация, трябва да се реагира. Всички си имат своите места, не трябва да се получава, като преди години се е случи на "Costa Concordia" - това е един такъв доста показателен случай. И от тогава всичко е леко понатегнато. Две седмици някъде трае тази цялата подготовка - запознаването с кораба, с т. нар. "master station" (главна станция) - това са местата, на които се събират пасажерите, за да могат да се евакуират евентуално, не дай си Боже нещо се случи. Иначе, да, всичко е по часовник, всичко се случва на време. Всичките неща както на сушата "clocking","clockout"."


В първоначалния курс на обучение всеки член от екипажа трябва да се  запознае и със самия кораб.


"Те са огромни пасажерските кораби, поне на тези, на които аз съм бил. От началото, първите три години, корабът беше много нов - "Costa Diadema" - това са италианска компания, нискобюджетни круизи, но много готини - за млади хора, страхотни... беше парти, супер яко. 5 хил. човека беше капацитета, много дълго, около 320 метра - огромно."


За разлика от останалите членове на екипажа - сервитьори, бармани, камериери, с различно предимство на круиза са музикантите. Те имат право да ходят по всички етажи на кораба и да излизат от него.  


"Абсолютно, ние все пак сме  в забавлението. Нали забавляваме пасажерите. Има хора, които не могат да слизат, защото са на работа примерно или не могат да се движат по някакви места. Ние нямаме такива... Ние работим много малко, печелим добре и имаме всичкото свободно време на света. Доволен съм, но все пак мисля, че 8 години са ми достатъчни. Ти си продаваш живота. Това е като тираджиите, същата работа. Аз имам късмета да срещна любовта на живота си. И да съм заедно с нея, което е много рядко." 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00