Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Щедри ли сме и умеем ли да правим щастливи околните?

Снимка: Радио Видин

Българите и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място. Нашият дарителски индекс за 2022 година е 41%. По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с времето преди пандемията. Около 200 милиона повече хора са дарили пари за благотворителност по света, като дарителите са се увеличили с 10% в икономиките с високи доходи. Световният дарителски индекс е едно от най-големите проучвания за дарителството, правени някога, като обхваща близо 2 милиона души. Тазгодишният индекс включва данни от 119 държави, представляващи повече от 90% от пълнолетното население в света. Какво провокира щедростта у хората и умеем ли да правим околните щастливи? Добротата и щедростта са свързани чрез умението да правим добро. Според позитивната психология, са известни 6 добродетели и 24 сили за щастие. Добротата и щедростта представляват една от тези сили и са част от добродетелта "Човечност", свързана със способността на човека да поддържа отношения на уважение и любов с хората, които го заобикалят. Според дефиницията, щедростта е желанието да даваме или подкрепяме повече от нужното или очакваното. Даването е част от живота. Понякога даваме с надеждата да получим, или пък даваме част от онова, което сме получили. Днес много специалисти по социална психология констатират, че оцеляването ни като вид е резултат по-скоро от солидарността и взаимопомощта, от проявата на доброта, великодушие и щедрост един към друг. Потърсихме за коментар Крум Крумов, психолог от Видин с практика в София:

"Не се изненадвам от резултатите, показани от този индекс. Последните три години живеем във времена на изпитания, стрес, дистрес. Българинът по начало има опит и вътрешни съпротивителни сили за справяне с кризите, но сега се откриват нови стимули и ситуации, които предразполагат по- голяма маса от хора да реагират по съответния за тяхната натура начин. Има много голям брой хора с поведение, ориентирано към другите- това са хора, които дават, които притежават качества като емпатия, състрадателност, жертвоготовност, всеотдайност и щедрост. Това са добри хора. Добрината си е една вродена, чисто човешка способност."- Крум Крумов.

Понякога сме склонни да смятаме, че добротата може да ни навреди, тъй като прави от нас наивници, които лесно могат да бъдат използвани и употребени. Но ако е придружена от самоуважение, добротата е положително качество, с помощта на което изграждаме здрави взаимоотношения с околните, което е пряко свързано и със способността ни да даряваме. Щедри ли са видинчани и умеят ли да правят околните щастливи?

"Струва ми се, че не сме много щедри. Нямаме го това нещо и ми се струва, че сме много затворени ... Всичко си зависи от семейството, от домашното възпитание, от средата, в която се живее ... Не мога да отговоря, може би има и такива хора. Щедростта се проявява в нужда, лично аз да ви кажа оставям ресто ... щедростта идва и от енергията на даден човек. От действията се определя, но на някои им личи, когато го правят само за да се покажат."- коментираха видинчани.

Много фондации у нас, благодарение на своите кампании продължават да помагат на хора в нужда. Една от тях е фондация "За доброто", чиято кауза е да вдъхновяват доброволци и дарители, които да участват със сърце, труд и финансова подкрепа или с дарения в натура в техните кампании. Щедри ли са българите- това попитахме Надежда Рангелова, съосновател на Фондация "За доброто".

"Това, което наблюдаваме от създаването на самата фондация е, че първо много бързо се развива гражданското общество в България, което е страхотно и това някак си дава добрия пример, при който хората един вид отключват сърцата си затова да правят добро и да помагат на другите хора ... Голяма част от неправителствения сектор се е фокусирал върху различни каузи, подобряване на средата в болниците или обществената среда, а това нещо провокира хората да са по- съпричастни и по- добри, когато виждат пред себе си едни добри примери."- обясни Надежда Рангелова.

Колегата Виктория Топалска е инициатор на няколко благотворителни кампании в подкрепа на хора в нужда и други каузи. С нея разговаряхме по темата в "Посоките на делника":

"Преди няколко дни бе последното ми участие в една такава кампания за 8-годишния Ники и искам да кажа, че доброто, поне от моя гледна точка е заразно. Колкото повече добри хора има около теб, толкова повече ти се иска да правиш добро. За мен това е като един добър порок." 

Добротата и щедростта са една от основните сили, които трябва да развием, за да живеем по- пълноценно и щастливо. Ако човек е чувствителен към околните и проявява малки жестове на човечност и щедрост, ако е благодарен на това, което получава от другите, той ще може да изгради здрави взаимоотношения с хората около себе си и да се чувства наистина щастлив.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още
Кметът на село Бързия Атанас Алексов

Кметът на Бързия: Ние сме още живо село

Само на 6 км от Берковица и на 20 км от Монтана е разположено старопланинското село Бързия . То се намира на пътя, който минава през прохода "Петрохан" и е в състава на община Берковица. В центъра на селото са разположени сградите на кметството, читалището, голям супермаркет, магазинчета, пекарна, тото пункт и паметник, посветен на..

публикувано на 25.11.22 в 14:15
Филиалът на Русенския университет във Видин

Реализират ли се успешно българските студенти на пазара на труда?

Безработицата сред завършилите през последните 5 години висшисти спада до рекордно ниско равнище от 2% при нива от 3,5% през миналата година, показва новото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено в Министерството на образованието и науката. За първи път през 2020 и 2021 година е преодоляна..

публикувано на 24.11.22 в 10:45

Ще остане ли 9% ДДС за заведенията?

Данък добавена стойност (ДДС) за заведенията да остане 9% и през следващата година, настояват представители на бранша. Според тях ставката за ресторантьори и фитнеси трябва да остане същата, защото това бяха най-засегнатите браншове от пандемията. От пролетта е ползвана тази мярка без ограничение. Искането е с удължаването на параметрите на..

публикувано на 23.11.22 в 10:45

Промяна за чист въздух

Около 1/4 от хроничните заболявания- белодробни, сърдечносъдови, метаболитни, онкологични, се дължат на въздушно заболяване. Това каза във Видин д-р Александър Симидчиев - пулмолог, народен представител, председател на сдружение "Въздух за здраве". Проблемът с мръсния въздух и последиците за здравето може да бъде решен с колективни усилия...

публикувано на 22.11.22 в 15:14

"Демократична България": Ползите от приемането на еврото са стотици пъти повече от рисковете

Депутатите от 48-ото Народно събрание възложиха на правителството да ускори процеса за приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. Решението беше прието със 157 гласа „за”, 28 „против” и 23 „въздържали се”. Това решение на парламента провокира множество обществени дискусии. "Демократична България" заяви, че има последователна политика за..

публикувано на 21.11.22 в 14:27

Деян Николов, "Възраждане": Приемането на еврото сега е чиста проба самоубийство

Народното събрание възложи на правителството да ускори процеса за приемането на еврото с целева дата 1 януари 2024 г. От партия "Възраждане" обаче заявиха, че ще инициират референдум за влизането ни в еврозоната. "Ние няма да оставим страната ни да приеме еврото", категоричен е лидерът на партията Костадин Костадинов.   "Позицията на "Възраждане"..

публикувано на 21.11.22 в 13:09

Село Арчар е с нов площад, очаква пречиствателна станция

Село Арчар е възникнало още по времето на римската империя под името Рациария. Намира се на важен кръстопът. От античния град започвал важен път, който минавал през Ниш за Адриатика. По времето на император Аврелиан Рациария станала главен град на провинция Крайбрежна Дакия. Градът процъфтявал. Видинското село се намира в прекрасна местност, на..

публикувано на 18.11.22 в 13:00