Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щедри ли сме и умеем ли да правим щастливи околните?

Снимка: Радио Видин

Българите и като цяло хората по света, стават все по-щедри. Това показва Световният дарителски индекс, според който от 119 държави страната ни е на 54-о място. Нашият дарителски индекс за 2022 година е 41%. По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с времето преди пандемията. Около 200 милиона повече хора са дарили пари за благотворителност по света, като дарителите са се увеличили с 10% в икономиките с високи доходи. Световният дарителски индекс е едно от най-големите проучвания за дарителството, правени някога, като обхваща близо 2 милиона души. Тазгодишният индекс включва данни от 119 държави, представляващи повече от 90% от пълнолетното население в света. Какво провокира щедростта у хората и умеем ли да правим околните щастливи? Добротата и щедростта са свързани чрез умението да правим добро. Според позитивната психология, са известни 6 добродетели и 24 сили за щастие. Добротата и щедростта представляват една от тези сили и са част от добродетелта "Човечност", свързана със способността на човека да поддържа отношения на уважение и любов с хората, които го заобикалят. Според дефиницията, щедростта е желанието да даваме или подкрепяме повече от нужното или очакваното. Даването е част от живота. Понякога даваме с надеждата да получим, или пък даваме част от онова, което сме получили. Днес много специалисти по социална психология констатират, че оцеляването ни като вид е резултат по-скоро от солидарността и взаимопомощта, от проявата на доброта, великодушие и щедрост един към друг. Потърсихме за коментар Крум Крумов, психолог от Видин с практика в София:

"Не се изненадвам от резултатите, показани от този индекс. Последните три години живеем във времена на изпитания, стрес, дистрес. Българинът по начало има опит и вътрешни съпротивителни сили за справяне с кризите, но сега се откриват нови стимули и ситуации, които предразполагат по- голяма маса от хора да реагират по съответния за тяхната натура начин. Има много голям брой хора с поведение, ориентирано към другите- това са хора, които дават, които притежават качества като емпатия, състрадателност, жертвоготовност, всеотдайност и щедрост. Това са добри хора. Добрината си е една вродена, чисто човешка способност."- Крум Крумов.

Понякога сме склонни да смятаме, че добротата може да ни навреди, тъй като прави от нас наивници, които лесно могат да бъдат използвани и употребени. Но ако е придружена от самоуважение, добротата е положително качество, с помощта на което изграждаме здрави взаимоотношения с околните, което е пряко свързано и със способността ни да даряваме. Щедри ли са видинчани и умеят ли да правят околните щастливи?

"Струва ми се, че не сме много щедри. Нямаме го това нещо и ми се струва, че сме много затворени ... Всичко си зависи от семейството, от домашното възпитание, от средата, в която се живее ... Не мога да отговоря, може би има и такива хора. Щедростта се проявява в нужда, лично аз да ви кажа оставям ресто ... щедростта идва и от енергията на даден човек. От действията се определя, но на някои им личи, когато го правят само за да се покажат."- коментираха видинчани.

Много фондации у нас, благодарение на своите кампании продължават да помагат на хора в нужда. Една от тях е фондация "За доброто", чиято кауза е да вдъхновяват доброволци и дарители, които да участват със сърце, труд и финансова подкрепа или с дарения в натура в техните кампании. Щедри ли са българите- това попитахме Надежда Рангелова, съосновател на Фондация "За доброто".

"Това, което наблюдаваме от създаването на самата фондация е, че първо много бързо се развива гражданското общество в България, което е страхотно и това някак си дава добрия пример, при който хората един вид отключват сърцата си затова да правят добро и да помагат на другите хора ... Голяма част от неправителствения сектор се е фокусирал върху различни каузи, подобряване на средата в болниците или обществената среда, а това нещо провокира хората да са по- съпричастни и по- добри, когато виждат пред себе си едни добри примери."- обясни Надежда Рангелова.

Колегата Виктория Топалска е инициатор на няколко благотворителни кампании в подкрепа на хора в нужда и други каузи. С нея разговаряхме по темата в "Посоките на делника":

"Преди няколко дни бе последното ми участие в една такава кампания за 8-годишния Ники и искам да кажа, че доброто, поне от моя гледна точка е заразно. Колкото повече добри хора има около теб, толкова повече ти се иска да правиш добро. За мен това е като един добър порок." 

Добротата и щедростта са една от основните сили, които трябва да развием, за да живеем по- пълноценно и щастливо. Ако човек е чувствителен към околните и проявява малки жестове на човечност и щедрост, ако е благодарен на това, което получава от другите, той ще може да изгради здрави взаимоотношения с хората около себе си и да се чувства наистина щастлив.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00