Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 септември 2022 година

Снимка: Радио Видин

Новият библиобус на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин бе представен пред жителите на града. Събитието бе съпътствано от кратка културна програма.


Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), за увеличаването на капацитета на пристанището. Причината е повишения брой на круизни кораби, които спират във Видин през последните години.


На официална церемония бе открита новоизградената компостираща инсталация, която ще обработва зелените и биоразградими отпадъци на общините Враца и Мездра. Обектът се намира на площадка на депото за твърди битови отпадъци край село Костелево.


В края на октомври стартира монтажът на климатици по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин", съобщиха от местната управа. Кметът на Видин Цветан Ценков подписа договорите с определените след проведена обществена поръчка изпълнители, които ще извършат демонтаж на старите отоплителни уреди и монтаж на новите климатици в домакинствата, сключили договори по първата покана. Дейностите ще стартират поетапно първо в следните жилищни комплекси: "Гео Милев", "Вида", "Крум Бъчваров", "Васил Левски", "Христо Ботев", "Бонония" и в централната градска част.


Областният управител на Видин Огнян Асенов се срещна с кметовете на общините Брегово и Ново село Илиян Бърсанов и Георги Стоенелов. Общинските кметове запознаха областния управител с текущото състояние на организационно-техническата подготовка за предстоящите парламентарни избори, като отбелязаха, че от страна на общинските администрации са предприети всички необходими дейности по обезпечаване работата на секционните избирателни комисии. Областният управител обърна внимание, че е необходимо кметовете да не допускат предизборна агитация в общинските администрации. 


Комисия от Община Монтана описва нерегламентирано поставени рекламни табели в града. Част от собствениците им сами ги премахват, други не желаят да ги плащат, каза кметът Златко Живков.


Безработицата във Врачанско е двойно по-висока от средната за страната. Един на трима души в трудоспособна възраст от общините Хайредин и Борован е без постоянно занимание – това показват данните на бюрото по труда към края на август. 


Полицейска операция срещу престъпността и нарушаване на политическите права на гражданите се провежда в различни райони на страната. В област Враца акцията, в която участва и жандармерията, започна от Бяла Слатина. Там вече има образувано досъдебно производство за купуване на гласове. От началото на предизборната кампания полицията в област Монтана е задържала за по 24 часа трима души по подозрения, че купуват гласове, съобщиха от ОД на МВР. В домовете на тримата в град Лом и селата Бистрилица и Якимово са открити списъци с имена на хора и срещу тях - ЕГН-та и парични суми. Специализираната операция ще продължи в цялата страна до края на изборния ден в неделя.

Тази сутрин стартира мащабна специализирана полицейска операция на територията на Областната дирекция на МВР във Видин. В началните часове на акцията са задържани двама извършители на кражби. Образувани са три досъдебни производства и една предварителна проверка. Засилено е полицейското присъствие във видинския кв. "Нов път", както и в селата Арчар и Медовница. Там униформените извършват активни превантивни и контролни действия - проверка на моторни превозни средства, търговски обекти, криминален контингент. Операцията ще продължи 48 часа, териториалният обхват на полицейските действия ще се променя в зависимост от актуалната оперативна обстановка, съобщиха от Областната дирекция на МВР.


В края на октомври стартира монтажът на климатици по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин", съобщават от общинската пресслужба. 

Шестте парламентарно представени политически партии и коалиции ще разпределят 143 места в секционните избирателни комисии на територията на Община Белоградчик. За предстоящите избори за народни представители на 02 октомври 2022 г. в Община Белоградчик са обособени 19 секционни избирателни комисии. 

Близо 15 000 граждани на Видинска област вече имат активен персонален идентификационен код (ПИК) на НАП, като само през тази година са издадени над 2000 кода, което е с една четвърт повече от същия период на миналата година, съобщават от приходната агенция.


37 са новите регистрирани случаи с COVID-19 в Северозапада. 15 са в област Враца, 14 са в Монтана, 8 във Видин. 769 са новите случаи на коронавирус в страната, показват актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителни са 13,6 % от направените тестове. 



Популярни български писатели гостуват на четвърто издание на литературния фестивал "Враца – книжен град". В дните от днес, 29 септември, до събота, 1 октомври Регионална библиотека "Христо Ботев" – Враца събира на едно място издатели, творци, писатели и поети, за да поведе гостите към незабравимо преживяване в света на изкуството с любими български имена.


Една от звездите на българската художествена гимнастика посети Берковица. Боряна Калейн се срещна с кмета Димитранка Каменова в Градската художествена галерия.


Поредно дарение получи читалището в Долна Кремена. Фамилията Караиванови от Мездра отново дариха красиви плетива, тъкани и бродерии на Етнографската сбирка  в селското читалище. 


Народно читалище "Цвят" ще открие тържествено новата си учебна и творческа година във Видин. Талантливите видински деца отново ще имат възможност да развиват уменията си в традиционните школи и състави.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00

Местните структури на ДПС във Враца не са единни за кризата в партията

Кризата в ДПС раздели местните структури на партията в област Враца, където повече от десет години партията печели един от шестте мандата от избирателния район. В декларация, публикувана в социалната мрежа, от Областния съвет във Враца изразяват подкрепа за почетния председател Ахмед Доган, но призовават за единство на парламентарната група и..

публикувано на 13.07.24 в 08:55

Прокуратурата разследва смъртта на мъж в Монтана

Прокуратура започна разследване за смъртта на 41-годишен мъж в Монтана. Той е намерен на 1 юли в безпомощно състояние, а на 4 юли почива. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. След като е открит в безпомощно състояние, мъжът е настанен за лечение в болницата в Монтана с множество тежки травми. Не се изключва версията и за убийство, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 08:17

Оранжев код за опасни горещини, червен за пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса, в Северозападна България - около 39 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и през деня още малко ще се понижи. Щ е бъде слънчево и..

публикувано на 13.07.24 в 07:28

Снимката на 12 юли 2024 година

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във  Видин  е одобрен за финансиране, съобщават от Общината. Проектните дейности включват изграждане на малък физкултурен салон в дворното пространство на учебното заведение с обслужващи  помещения, в т.ч. и закупуване на оборудване и обзавеждане,..

публикувано на 12.07.24 в 18:05
Силвия Василева, директор на „Финансови и счетоводни дейности“ в Община Монтана

Много добро изпълнение на бюджета за 2023 година, отчете Община Монтана

На публично обсъждане директорът на „Финансови и счетоводни дейности“ Силвия Василева представи основните приходи и разходи в бюджета на община Монтана през миналата година, съобщават от местната администрация.  “Въпреки трудностите през годината заради обратите в държавното управление и забавеното приемане на Закона за държавния бюджет,..

публикувано на 12.07.24 в 16:58