Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институциите във Видинско са готови за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Готовността за предстоящи зимен сезон обсъдиха представители на организации, учреждения, фирми и на общините от област Видин на редовно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия. Областното пътно управление във Видин е готово за работа при зимни условия, каза Пламка Радославова- директор на Областна пътно управление- Видин:

"От всичко, което е изпълнено мога да кажа, че всичко е готово." 

ОПУ- Видин има сключен договор със сдружение ДЗЗД Видин от 6 октомври за поддържане на републиканската пътна мрежа. Налични са 5 хиляди тона пясък, при необходимост от 13 хиляди тона, мата разполага със 750 тона сол, необходими са 3 300. 


Район Видин експлоатира 7 електрически подстанции на територията на областта. Всичките са с приключили дейности по отношение на профилактиката, каза Петър Крумов от отдела  на Електроенергийния системен оператор във Видин.

От представен доклад на "Електроразпределителни мрежи Запад"- Регион Монтана-Видин стана ясно, че се поддържа денонощно дежурство, както и резерв от материали в четири централни склада и 37 аварийни склада на територията на всяко регионално звено. Разпределени са аварийни групи по райони с наличната техника. Констатацията е, че са в състояние да обезпечат нормално електрозахранване при по- тежък зимен сезон. 

Управителят на ВиК - Видин Илко Илиев представи информация за готовността на дружеството за работа при зимни условия. От доклада стана ясно, че ведомството е изпълнило 95% от предвидените подготвителни действия, като в момента се уточнява снегопочистването на пътищата до помпените станции и съоръженията съвместно с общинските администрации. Извършен е обход, аварии и течове се отстраняват своевременно.

"В град Видин и град Белоградчик са доставени липсващите капаци по ревизионните шахти по улиците с интензивно движение на автомобили", каза Илко Илиев.

Директорът на РЗИ- Видин е изготвил указания към лечебните заведения, каза на заседанието Ангел Тосев от РЗИ- Видин:

"Комисия от РЗИ е извършила проверка относно готовността на диализния център "Омега", МБАЛ "Света Петка"- Видин, МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски"- Белоградчик, както и ЦСМП- Видин. В хода на проверката е установено, че визираните лечебни здравни заведения са актуализирали плановете си за работа."

Актуализираните списъци на хората на диализно лечение са изпратени на директорите на Областно пътно управление и пожарната служба за приоритетно почистване на маршрутите при усложнена зимна обстановка.



Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Стилиян Пешев съобщи, че в оперативния център на дирекцията има актуални телефонни номера на членовете на оперативния щаб на дирекцията, на областния щаб за защита при бедствия, дежурните при общинските съвети за сигурност, както и списък с рисковите участъци от републиканската пътна мрежа, където най- често стават катастрофи.

"Към настоящия момент се извършва подготовка на пожарната и спасителната техника за работа при есенно-зимни условия. Трите районни служби в областта разполагат с по два автомобила с висока проходимост."

"Във всички училища и детски градини на територията на област Видин са приети актуализации на училищните планове за защита при бедствия", заяви Цветанка Червенкова- старши експерт в РУО-Видин.

От Регионалното управление на образованието във Видин представиха информация за докладваните проблеми през предходния зимен сезон, включително и за предприетите действия за разрешаването им. 

"Ще се следи стриктно за почистването на пътя. При констатиране на неизпълнение на задълженията от страна на стопаните и ангажираните лица и фирмите ще бъдат взети мерки", заяви на заседанието на щаба Владимир Герасимов- началник сектор "Пътна полиция" към ОД на МВР - Видин. 

Владимир Герасимов информира присъстващите, че очакваните затруднения на пътя са свързани предимно с тежкотоварния трафик, но от страна на ОДМВР- Видин се предприемат необходимите мерки.

Директорът на Областен отдел "Автомобилна администрация"- Видин Иван Иванов докладва, че отделът има готовност за дежурства и реагиране при зимни условия и попита:

"Сещам се за нещо, за което не стана дума тук. Когато има колона и непредвидени обстоятелства, колите отиват в паркинги. Има ли готовност и знае ли се кой ще почиства тези паркинги, които са около града?"

Областният управител Огнян Асенов отговори, че паркингите са частна собственост и ангажимент за почистването им има собственикът.

"Призовавам всеки един от вас за по-голяма ангажираност към този проблем свързан със зимното почистване и с подготовката за зимния период", каза Огнян Асенов.

Някои от общините в областта имат сключени договори за извършване на зимното поддържане на пътищата от общинската пътна мрежа, а други използват собствена техника. Представителите на общините не докладваха за трудности при планирането на зимната поддръжка и изразиха мнение, че са в готовност за предстоящия зимен сезон.

До 4 ноември ще бъде докладвано на Министерския съвет за изпълнението на задачите във връзка с подготовката на зимния период.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румен Гълъбинов: Ползите от еврото са дългосрочни

С гласовете на 114 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 10 независими на първо четене в парламента беше подкрепен внесеният от Министерския съвет законопроект за въвеждане на еврото в България . Преди това мнозинството в Народното събрание подкрепи и проект на решение, внесено от ГЕРБ, с което се изисква от Министерството на финансите, в координация с..

публикувано на 30.07.24 в 12:50
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическият ни елит не може да управлява

Последната възможност за съставяне на редовен кабинет разделя страната от поредните предсрочни избори.  Къде обаче е генезисът на превърналата се в перманентна криза, започнала от партиите и обхванала целия политически живот?  Има ли път напред за демократичния процес?  Статуквото дискутираме  със Светлин Тачев , политолог от "Галъп", асистент в..

публикувано на 29.07.24 в 10:00

Златко Живков: За мен Монтана е мисия, аз вярвам в това, което правя!

Отправяме се към Монтана- дни след празника на града Свети дух и за да видим новия център на града край Огоста.  От пръв поглед прави впечатление  елегантността на фонтаните, чистотата край тях и свежите ландшафтни решения около водните пространства. Край алеите висящи петунии в различни окраски радват очите на минаващите, а..

публикувано на 26.07.24 в 12:55
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45