Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Бързия: Ние сме още живо село

Автор:
12
Кметът на село Бързия Атанас Алексов
Снимка: Радио ВИДИН

Само на 6 км от Берковица и на 20 км от Монтана е разположено старопланинското село Бързия. То се намира на пътя, който минава през прохода "Петрохан" и е в състава на община Берковица. В центъра на селото са разположени сградите на кметството, читалището, голям супермаркет, магазинчета, пекарна, тото пункт и паметник, посветен на загиналите през войните петдесет и седем души. В населеното място има училище, детска градина, здравен пункт и аптека, но засега без аптекар. През селото тече река Бързия. Около 1460 са жителите му според последното преброяване, каза кметът Атанас Алексов и разказва как е устроен животът тук:

"Село Бързия е за сега запазено село, не е като по другия край - пътувам до Видин и виждам други села, които са вече мъртви. Ние сме още живо село - за радост, разбира се. Запазихме доста и от младите хора тук, защото може би ни е такова мястото - географското. София ни е на 1 час път, Берковица ни е на 5 минути, Вършец е на 15 минути, Монтана ни е на 25 минути и това има значение. Иначе нямаме кой знае какви заводи тук. Ние се занимаваме предимно с дърводобив, това е основният поминък на бързийчъните и другите хора пътуват до по-големите градове и работят в разни заводи. Все още имаме детска градина, все още имаме училище - борим се да ги запазим, въпреки че много от децата ни отидоха в големия град. Децата са ни около 70-80 ученици, но в момента в Бързия учат 34 само, защото другите са в Берковица. Населението на Бързия е около 1460 души при последното преброяване... Много къщи се търсят, дори не можем да смогнем да предлагаме на хората... Аптека имаме от 4-5 години, но е празна. Търси се фармацевт - аптеката е направена с помещения както пише по книгите."

Преди време кметът Атанас Алексов каза, че най-големият му приоритет е водата. Иска да я избистри и да стане чиста за пиене. Идеята му беше да се изгради утайник. Проектът за избистряне на питейната вода в село Бързия се развива и скоро ще има хубава и чиста вода, каза Атанас Алексов:

"Питейната вода в Бързия - в момента тече процедура, намерил съм място, отредено е, гласувани са ми пари от Общински съвет- Берковица и чакаме само да свърши проектът, нещата които трябва да се извършат по процедурите. Започваме да правим утаител за водата, защото специалисти инженери казаха, че за да пием по-чиста вода трябва да бъде извор, утайник, станция, водоем. Ние нямахме едната от тези съставки - нямахме утаител за водата и сега в момента е в процес на изграждане. Дори, може би всеки момент ще започнем и строеж, стига да позволи времето".

Нов асфалт се полага на улици в единия от кварталите на селото. 

"В момента разрешаваме един от най-важните проблеми. В момента правим долу, имаме фирма за над половин милион лева, долния квартал - Гръскята така наречен, те са 4 улици, се модифицира. Сега го асфалтират, преди асфалтирането сменихме ВиК инсталацията и правим чисто нов квартал. Той е на най-ниската част на селото и там ни гърмяха постоянно етернитовите тръби, старите. Сега всичко е заменено по модерен начин и мисля, че за в бъдеще няма да имаме такива проблеми. 


Асфалтираме улиците - аз съм асфалтирал до сега 7 улици и тези 3 - 10, и продължаваме. Две имаме с цимент изградени, имаме банкомат, в мандата си направих детска площадка към ПУДООС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда- бел. ред.) с малко помощ от Общината."


Бързия е най-голямото и най-живо село в община Берковица. Проблемът с питейната вода скоро ще бъде решен, но за съжаление не така стои въпросът с възстановяването на стенописите в средновековната църква "Св. Николай Чудотворец", т.нар. Латинска църква. Тя се белее в ската над центъра на селото - еднокорабна, без прозорци, вкопана е в скалата от южната страна. Изкачването до църквата става от площада пред кметството.

"Нямаме никакъв напредък за църквата. Половината от църквата е национален обект и не може всеки драскач да си рисува. Бяха дошли едни художници, но дойдоха от Министерството и казаха: "Това ще бъде с проект, ще се възстановят така както трябва, от специални хора, които могат да се занимават със стенописи, а не с обикновени художници", коментира Алексов. 

По тротоара на главната улица в Бързия местни жители продават малини, смокини, гъби, горски чай, кисело мляко и други. В петък и неделя трафикът през селото е засилен, но това е плюс както за тези хора, които предлагат продукцията си, така и за нас като село, в което преминаващите спират за почивка, за пазар, а дори и да преспят, коментира Атанас Алексов:

"Ние не казваме, че е лошо, че има такъв трафик, само че в петък е много натоварено от София към Лом и към Видин и обратното в неделя следобед - само тогава са ни проблемите. Иначе не е лошо, че има трафик, защото, нали знаете, че в едно село, когато няма такава главна улица, то запустява. Важното е че решихме с АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура"- бел. ред.) и Община Берковица да направим на две места "заспали полицаи", въпреки че нашият път не отговаря за това, за да може да се намали скоростта на превозните средства. За сега нямаме кой знае какви проблеми по пътя. Иначе пътят ни е горе-долу запазен засега - стараем се." 

За хората, продаващи продукцията си на главната улица в селото, кметът коментира:

"Лично аз и ръководството на Общината и Районното управление в Берковица се стремим да не ги гоним тези хора, защото в края на краищата те са с малки пенсии, бедни хора са и по този начин си помагат на семейния бюджет. Казано образно, леко ги закриляме. Тези хора се трудят, отгледали са тези малини, къпини, нека да ги продадат, да изкарат някой лев, да си оправят семейния бюджет. Аз лично одобрявам това нещо.


В Бързия има два пенсионерски клуба, оборудвани с телевизори, с климатици, с всичко. Имаме хора, които отговарят по програми за тях. Нашите пенсионери всяка неделя са на екскурзия, добре живеят и не се оплакваме", допълва още Атанас Алексов.
 

Наистина домашно произведените плодове, а в случая и горски, защото районът е такъв, са изключително вкусни. Като минавате от там, ако имате възможност, спрете и опитайте. Междувременно малко преди срещата ни с кмета от Агенция пътна инфраструктура са му изпратили писмо, с което го канят да даде становище за тунела под прохода "Петрохан".


"АПИ искат от кмета на Бързия, де факто от мен, становище за съгласие във връзка с построяването на тунела под прохода "Петрохан". Сега в момента разглеждам тези неща, разбира се, ще дам положително становище. Това ще бъде много хубаво, може би ще бъде в бъдеще, но нека нашите деца или внуци да се радват на този тунел, дано да стане."

Читалището в село Бързия е кръстено на патриарха на българската литература - "Иван Вазов". То съхранява културата и традициите на местното население и е център на културно-просветната дейност. Към него има танцов състав, който представя местни народни хора̀ - обяснява секретарят на читалището Галя Поплалова:

"Читалищната дейност в Бързия е създадена още в далечната 1911 година, когато будни и ентусиазирани клисурчани, със собствени средства и книги решават да основат читалище и тогава то е наречено "Пробуда", но след смъртта на поета го преименуват и така от 1921 година до днес достойно носи името на патриарха на българската литература Иван Вазов... Вече 110 години читалището разпространява култура и знание, популяризира и съхранява обичаи и традиции. През 2015 години, по Програма за развитие на селските райони, направихме ремонт на читалището. Подменена беше дограмата, изолацията и покривът на читалището се подмени. Днес читалищният дом вече е голяма сграда, на два етажа, с просторна библиотека. Библиотеката ни е с над 8000 тома литература, безплатен интернет, 4 броя компютри за потребителите, имаме ксерокс, имаме мултимедия, които много ни помагат в работата. Работим основно с училището... Имаме танцов състав "Дервент", а през лятото поддържаме и детски танцов състав. От 2012 година читалището е организатор на фолклорен събор "Богородица в Бързия", вече 10 години го организираме. Това се случва последната събота на месец август, когато е празникът на селото." 

Според преданията, в миналото селото е било в местността Белата вода и се е наричало Горна Клисура. По-късно селището се установява на днешното място, под името Дервент. Така е и включено в турските документи. След Освобождението променя името си на Клисура, а от 1950 г. е познато като Бързия.

В двата пенсионерски клуба членуват общо 120 души, разказа председателят им Бориска Гълъбова:

"Направихме 15 години откакто е основан клубът... Ръководството на Община Берковица ни даде две помещения, които ги обособихме за пенсионерски клубове. Като регистрация са клуб на хора с увреждания и диабетици и другият клуб- с възрастова група пенсионери... Ние се стараем да си разнообразяваме живота. С певческата група участваме в различни културно-масови мероприятия. Доста грамоти и награди имаме... Ние, въпреки че сме хора на село, обичаме живота и продължаваме да живеем така с младежки и борчески дух, като си позволяваме да събираме парички за море. Почти всяка година се ходи на море - пенсионерите в Китен, Приморско, а след морето си позволяваме и малко на Банско. Животът в клуба е пъстър, разнообразен."

Пенсионерите работят и с децата от местното училище за запазване и утвърждаване на българския бит и култура, каза още Бориска Гълъбова

Потърсихме и мнението на хората там за живота в селото:

"Има едни живеят и добре, има едни и зле - аз съм от средните. Имаме магазини. Тук има магазин, по-нагоре пак има магазин, тук долу, накрая пак има магазин, има магазини - има. Намират работа хората - в Горското работят. Пак казвам, има и богати, има и бедни, има и средни... Моето мнение за Бързия е много добро. Специално от кмета съм доволна, че всички улици ги асфалтира и никъде няма мръсно, и много се грижи за селото. Навсякъде всичко има, има тука мебелни магазини, фабрики, всички почти има... Какво да ти кажа, за младите хора няма работа, младежите избягаха по София. Имаме млади хора, но всички отидоха в София - там си намират във фирми най-различни и си работят. Иначе селото ни е хубаво, но безработицата гони младите хора... Правя си икономия на много неща, за да може да ми стига пенсията, иначе нещо произведем, но осакатях със здравето, та не мога много."

Всяка година правим събори и големи концерти - гледаме да веселим хората, за да можем да ги задържим в селото, казва кметът Атанас Алексов и кани всички желаещи да си купят къщи в Бързия, като отбелязва, че няма да съжаляват. 

Чуйте повече в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00