Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Психолог: Домашният любимец носи много ползи на детето

Преди да вземете животно у дома, направете си алергенни изследвания, съветва специалист

Снимка: Ани Петрова


Темата за домашните любимци винаги е актуална, но сега, в предколедните седмици, нашумява още повече. Много деца и родители, в стремежа си да изберат най-желания подарък, се спират именно на домашен любимец. 

Всеки, отглеждащ животно у дома, съжителства с него в особено близък контакт и не е тайна, че едни от най-честите алергени са отделяни именно от четириноги приятели. Някои хора смятат, че децата са по-уязвимата и податлива на алергии възрастова група, но това не е точно така, обясни за Радио ВИДИН алергологът Албена Бъчварова:

"Голям процент от децата и възрастните имат алергии към домашните любимци-това включва котките, кучетата, хамстерите, морските свинчета, декоративните зайчета. Алергенът от котката специално е доста агресивен и най-често се среща това, хората да имат алергии именно към него. Съществува една заблуда, че има породи и котки, и кучета, които са с по-малък алергенен потенциал и даже някои хора смятат, че не предизвикват алергии, но пак казвам, това е една заблуда, защото алергенът от тези домашни любимци не се съдържа толкова в козината. Много родители казват, че са избрали куче, което като козина, като косъм е много близък до човешкия, но тук не е въпрос на структура и състав на косъма, а проблемът е, че козината се явява един резервоар на алергените, които се отделят със слюнката най-често, с урината или пък се образуват едни люспички върху кожата на домашните любимци, наподобяващи пърхота при човека и те действат алергизиращо."
 
Надали има някой, който да не е чувал за този мит, че ако си вземем домашен любимец докато детето ни е малко, това значи, че когато порасне ще бъде много по-устойчиво на алергии. Всъщност се оказа, че това не е мит, а самата реалност, каза още д-р Бъчварова. И все пак тя съветва всеки, който иска да вземе животно у дома си, предварително да си направи нужните алергенни изследвания. По този начин ще разбере има ли алергии към дадено животно и ако да-към какво. В случай на положителен резултат има процедура, която може да се направи с цел имуностимулиране и притъпяване на дадената алергия.

"Съвременното лечение на алергичните болести, включително и за домашните любимци е провеждането на така наречената специфична имунотерапия. Тя представлява разтвор на алерген, може да бъде сублингвална, т.е. с накапване под езика на капчици, съдържащи разтвор на алергена, може да бъде и инжекционна. И подавайки на имунната система от алергена в минимално количество, дозирано, но дълго време, по този начин караме имунната система да свикне с този дразнител. Терапията се провежда дълго време-минимумът, който се провежда е 3 години, максимумът- 5 години. За съжаление, може да провеждаме само за котка и за куче. Засега това има разработено"-обясни алергологът.

Без страх от алергии, през месец юни тази година семейството на малката Рая се сдобива с още един член. Това е малкият Ръсти, който е куче от породата джак ръсел териер. Днес Ръсти е вече на 6 месеца и доста от грижите за него полага 9-годишното момиче.

"За него трябва да се полагат много грижи и да се извежда постоянно. Най-редовните бели, които прави, са да гризе разни неща и да си обръща купичката с вода. Пожелах си куче, защото рибките, например, просто си седят в аквариума, а и не харесвам много котки. Не мога изцяло да се грижа за него, трябва да се полагат грижи и от родителите ми, но бих казала на всички, които искат домашен любимец, да си вземат. По-забавно е с още един член на семейството, особено, ако нямаш брат или сестра и ти е скучно."


Много от възрастните се двоумят дали да вземат така мечтания от детето домашен любимец, като предимно обръщат внимание на минусите в отглеждането на животно у дома. Трябва обаче да се имат предвид ползите за детето, за неговото емоционално и психично здраве и благополучие, каза детският психолог Ирина Дамянова.

"Отглеждането на домашен любимец в семейството е източник на много позитивни емоции за всяко дете, дава поводи за много игра, за много смях, наред с това спомага за развитието на редица качества и способности у детето, като например една положителна самооценка, също така има много благотворно влияние и върху повишаване на емоционалната интелигентност на едно дете. Отношенията на детето с домашния любимец могат да помогнат детето да развие отношения на доверие, да развие способностите си за вербална, за невербална комуникация, да развива способности да чувства и да изразява състрадание, емпатия, обич, грижа. Много често домашните любимци са едни от най-доверените приятели на детето. Тук трябва да се отбележи, че родителите са тези, които следва да зададат модела на грижа и на отговорност към домашния любимец и посредством своя личен пример да придадат този модел на детето. Това трябва да е съобразено с възрастовите възможности на конкретното дете. Не на последно място искам да спомена, че в световен мащаб, в последните години, използването на животни за подпомагането на терапевтични процеси на деца с разстройства в развитието, на деца с различни заболявания-физически или ментални, при деца с поведенчески проблеми, при деца, които преминават съдебни процедури, при деца, които са преживели тежки травматични събития все повече се използват животни, които или в съответните терапевтични институции помагат за това, или тези животни са в семействата на децата."


Ана-Мария Ангелова е логопед, налага ѝ се ежедневно да работи индивидуално с деца от различни възрасти, със специални образователни потребности. Според нея идеята за домашен любимец в определени случаи е не само препоръчителна, но и належаща.

"Искам да наблегнем на една важна тема, а именно- на децата с аутизъм и каква е ползата за тях, ако у дома си вземат домашен любимец. Знаем, тези деца имат нужда от сензорна и тактилна стимулация, която доста често ги успокоява и ако вкъщи, например, имаме едно кученце, самите сетива на децата доста се успокояват."

Катрин Каменова е ресурсен учител към същия център и от опита си като специалист знае, че най-добрата терапия за децата със специални потребности е тази с животните. 

"Много добро и благотворно влияние върху децата с аутизъм и като цяло на тези със специални потребности има контактът с домашни любимци. Огромно влияние оказва взаимодействието с всякакви животни под формата на терапия. Имам предвид конкретно терапиите, които се провеждат с коне, конната езда. Също така много благоприятно въздействат и делфинотерапиите. По този начин децата успокояват сетивата си, изграждат едно чувство на привързаност, което е много важно за тях, особено при децата с аутизъм. Тези усещания, тези чувства на връзка и на споделяне са доста засегнати и животните наистина благоприятстват за развитието им."

Според специалистите децата, които израстват със семейни домашни любимци, обикновено имат по-голямо самочувствие, по-малко самота и повишени социални умения. Досегът с животните намалява самотата сред хора в домове за грижи, както и предоставя социална подкрепа след загуба на съпрузи. 


Всичко по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Психолог: Причината за бягство на дете се крие в семейството

Какво може да накара едно дете да избяга от вкъщи? Бягството може да бъде реакция срещу тормоз, насилие, търсене на внимание или като наказание на родителите. Така смятат млади хора от Видин. Те са категорични, че бягството не решава проблема. „Когато се чувстват провокирани по някакъв начин... Ако има караница вкъщи, може да избяга...От..

публикувано на 06.02.23 в 15:39

Плакудер - с надежда младите да се върнат отново в родното място

Село Плакудер е на 15 км от Видин. То е разположено в хълмиста местност, с дерета и много зеленина.  Селото е възникнало отдавна. Някога тук е минавал римски път край река, която вече отдавна е пресъхнала. В близкото минало тук са живеели около 350 души, а днес наброяват 60. Повечето са пенсионери, но има и такива, които работят във..

публикувано на 03.02.23 в 12:00
Владислав Панев

Владислав Панев: Липсата на Борисовото всевластие подобри политическото здраве на нацията

Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България?  Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от "Демократична България" Владислав Панев ...

публикувано на 02.02.23 в 10:00
Ирена Анастасова

Ирена Анастасова: Разумът, спокойствието и компетентността в българската политика са в остър дефицит

Успя ли 48-мото Народно събрание да реши важните за хората въпроси? Намериха ли своя отговор ключовите предизвикателства, които определят съдбата на България?  Равносметка на настоящия парламент един ден преди той да остане завинаги в историята: потърсихме за коментар народния представител от Монтана и зам. - председател на БСП Ирена..

публикувано на 02.02.23 в 10:00

Трябва ли да се легализират бакшишите в заведенията?

Преди дни в публичното пространство се появи информация за евентуалното легализиране на бакшишите в заведенията. Има подобни практики в някои чужди държави, където бакшишът на сервитьорите е добавян към сметката в ресторантите. Тогава тези пари могат да бъдат обложени. Това бе наложено от началото на годината и в съседна Румъния. У нас от..

публикувано на 01.02.23 в 10:40

Румен Гълъбинов: По-подготвени сме от Хърватия за еврото

Все още можем да се впишем в сроковете за приемане на еврото и да въведем валутата на 1 януари догодина. Очаква се през август да започне двойното изпизване на цените - в лева и евро. Вицепремиерът Атанас Пеканов обаче предупреждава, че има три законопроекта, които трябва да бъдат приети в парламента, както и да се намали още инфлацията...

публикувано на 31.01.23 в 10:10

Тодор Сапунаров, икономист: Еврозоната противоречи на идеята на ЕС за обединение на народите

Все още можем да се впишем в сроковете за приемане на еврото и да въведем валутата на 1 януари догодина. Очаква се през август да започне двойното изпизване на цените - в лева и евро. Вицепремиерът Атанас Пеканов обаче предупреждава, че има три законопроекта, които трябва да бъдат приети в парламента, както и да се намали още инфлацията. България..

публикувано на 31.01.23 в 10:05