Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общината в Мездра търси варианти за индустриални инвестиции в града

Иван Аспарухов: "За всеки регион трябва да се определят приоритетите и да започне развитието им."

12
Снимка: радио Видин

 Мездра е известен център на металургията и на жп транспорта по време на социализма, а днес град, който се опитва да съживи част от икономиката си.

Днешното селище Мездра е основано, когато се построява железопътната линия София - Горна Оряховица в края на 19 век. Негови строители са главно пришълци от близките села Моравица, Боденец и Дърманци. Образува се гара Мездра и около нея започват да се заселват хора. Мездра, след построяването на линията Мездра - Видин, става втората по важност гара в Северна България след Горна Оряховица.

По време на социализма в града работят 2 завода за електроника, металургически комбинат "Елисейна"- за цветни метали, текстилен комбинат, много поделения на Български държавни железници.
В момента работят 14 кариери за добив на врачански варовик, предприятие за части за леки автомобили, на мястото на завода за електрокари.


Днес жителите на Мездра по данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) са 11 300.

Иван Аспарухов е кмет вече пети мандат, 20 години е в местното самоуправление и е добре запознат с административните и общински дейности. Член е на Управителния съвет на Сдружението на общините. Кабинетът му е отворен за граждани всеки ден:

"Проблемите са едни и същи и за малките, и за големите общини... Твърдя, че Мездра е със сериозен индустриален оттенък. Работил съм, когато икономическата  връзка на общината с индустриалните структури се измерваше през отчисленията от РЗ, имаше надлежна информация в какво състояние са икономическите структури. Но след НАП всички данъци влизат в държавата, ние, всички общини, сме със 7%  -9% собствени приходи и те са от данък сгради и такса битови отпадъци. Покриваме сектор, който струва скъпо, а едва 1/3 се покрива от населението и приходите на общините олекват."


Мездра е град, в който се залага на индустрията, но се обръща внимание и на селското стопанство, казва кметът Иван Аспарухов:

 
"Инвестиции се правят в оранжерийния сектор, в земеделския сектор. Трудно е един миньорски край да развива туризъм, но се оказа че може. Ето в Очин дол се изгради комплекс и хората видяха, че може от туризъм да се хранят. Сега, когато има туристи, никой не гледа животни и не преработва селскостопанска продукция.


Възстановихме крепостта "Калето", имаме Черепишки манастир. Западната дъга на Стара планина е за туризъм. Не съм песимист, но ако така продължаваме, след 10 години няма да има хора за кметове. Няма чуваемост."По данни на последното преброяване жителите са 7 000, казва кметът Аспарухов:


 
"Ние сме били 30 000, в същото време градът се запазва, по ГРАО - 11 300 жители, статистиката ги дава 7 200 жители, а домакинствата като излязат...


На територията на общината ние трябва да управляваме територия, защото територията е различна от човешкия фактор. Твърд защитник съм на регионалното развитие, по региони. Всеки регион има потенциал, а сме на дъното. На всеки регион трябва да се определят приоритетите и да почне развитието."


 Основният проблем в Мездра според Иван Аспарухов е променената психика у хората:

"Промяната в психиката след пандемията е основен проблем. След пандемията толкова жалби не съм виждал през годините Променихме народопсихологията на българина, той става асоциален, затворен, този проблем се оправя с много работа в психологично отношение. Трябва да научим младите на отношение към общественото, трябва да почнем от училище.

Имаме най-доброто сметище в страната, със затворен цикъл. Модерен пазар направихме. Ние имаме пълна газификация още 2003 година и това за бизнеса е икономия от хиляди левове за една година."

Община Мездра работи активно в социалната сфера, има много и разнообразни дейности, казва кметът:

"Имаме цялата палитра от социални заведения. Старчески дом имаме, той е с ограничени места, не са с увреждания, Център за обществена подкрепа... Това е трудоемка сфера и изисква много пари."


Моника Петкова е секретар на Народно читалище "Просвета 1925" в Мездра. Тя разказва за най-новата инициатива на културното средище, която е свързана със създаване на младежки клуб, в който млади хора ще обсъждат нови книги и заглавия.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Невъзможно е БСП да работи с ГЕРБ

На 2 април ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Инна Иванова, ПП: Бъдещето на Северозапада зависи от инвестицията в младите

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05
Петър Петров

Петър Петров, "Възраждане": Нашата цел е самостоятелно управление, защото сме единствената българофилска партия

На  2 април  ще дадем гласа си за пети път в последните две години. Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна на президента празна папката с третия мандат за съставяне на правителство, което бе и последният шанс за формиране на кабинет в рамките на 48-мото Народно събрание. Парламентът ще бъде бъде разпуснат на 3 февруари , стана ясно от изявлението..

публикувано на 26.01.23 в 10:05

Двудетният модел все още е идеал за българското семейство

Двудетният модел остава най-предпочитаният от хората в репродуктивна възраст у нас, сочи изследване на Националния статистически институт (НСИ). И през 2021 г. преобладаващата част от мъжете и жените смятат, че семейството трябва да има две деца- 63,3%. Този дял обаче е значително по-нисък в сравнение с 2011 г., когато процентът е..

публикувано на 25.01.23 в 11:07

А сега накъде?

За пети пореден път в последните две години ще гласуваме за състав на Народно събрание. 48-ият парламент не успя да състави редовно правителство и партиите отново са в предизборен режим . С какви амбиции и послания тръгват към предстоящите предсрочни избори основните политически сили?         Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи последен опит..

публикувано на 24.01.23 в 13:27

Ще се съобрази ли Община Видин с възражения на граждани за ж.к. "Васил Левски"

Проект за регулация и застрояване на ж.к. "Васил Левски" във Видин предизвика недоволство сред граждани. Като граници територията на квартала е заключена между следните улици:  бул. "Панония", ул. "Широка",  ул. "Цар Симеон Велики" и ул. "Акад. Стефан Младенов“. Точно до улица "Акад. Стефан Младенов" от години има обекти, които се..

публикувано на 23.01.23 в 16:11

Благово - селото без кражби и празни къщи

Село Благово се намира на 6 километра от Монтана. В близост е язовир „Огоста“, до който има асфалтов път. Селото е в състава на община Монтана. Първите заселници идват тук след разгрома на Чипровското въстание от 1688 г. Постепенно мястото се превръща в средище на бежанци от съседни села, потърсили избавление от турците. Първото му название е..

публикувано на 20.01.23 в 12:30