Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2023 година

Снимка: Георги Жиков

Библиотеката във Видин представи новия си библиобус. Мобилната библиотека ще доставя книги, списания, други печатни материали и аудио-визуални материали на хората, живеещи в отдалечени райони. 


Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и неговият екип разясниха във Враца възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите, управлявани от министерството. В срещата участваха областните управители на Враца, Монтана и Видин, кметове на общини в Северозападна България, представители на местния бизнес и на работодателски организации и държавни структури. 


Над 1000 са подадените заявления от началото на приема на документи по третата покана за подмяна на старите печки на твърдо гориво, съобщават от Общината. Нови екологични отоплителни уреди ще бъдат поставени в около 300 домакинства. При класирането предимство имат кандидати от жилищни квартали с повишено ниво на замърсяване, лица с увреждания, такива на възраст над 65 години, семейства с деца под 2-годишна възраст и домакинства, получили целева помощ за отопление съгласно Закона за социално подпомагане. Класирането по точки ще бъде обявено до четири месеца след приключване на срока по набиране на документи. Срокът изтича на 24 март. От Общината уточняват, че в момента се подготвят документи за кандидатстване в новия програмен период. Всички некласирани домакинства по настоящата процедура ще имат възможност да кандидатстват и да получат отоплителен уред през следващата година.


В област Враца са сключени 11 договора по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", това стана ясно от справка на Областния информационен център за средствата от Европейския съюз, които са получени през новия програмен период от 2021 до 2027 г. Безвъзмездната финансова помощ за сключените договори възлиза на 4 623 132 лв. По Програма „Храни и основно материално подпомагане“ договорите във Врачанско са 9 и са за 8 176 919 лв., показват данните на ОИЦ – Враца.


До края на месец април от "Информационно обслужване" ще бъдат готови с дигитализацията на експертизите в ТЕЛК. Това уверение е получил служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който изрази надежда, че от началото на месец май новата система ще започне да функционира. Меджидиев призна, че системата на ТЕЛК не работи добре и затова има нужда от реформиране и заяви, че с обединяването на процентите от различните заболявания на един човек предстоят много преосвидетелствания. С реформата на комисиите ще бъде поставян срок от 7 до 10 дни, в които ще се извършва едно освидетелстване.


Във Враца събират предложения за почетните награди, които се връчват на 1 юни. Крайният срок за предложенията за званието „Почетен гражданин" и „Наградата на Враца" е до края на месеца, съобщиха от общинската управа. Предложенията от гражданите трябва да бъдат адресирани до Общинския съвет и входирани в Информационния център на местната администрация. 

Представители на местната власт във Видин и на посолството на Унгария у нас поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града. Поводът е 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода (1848-1849). 

Мездренските деца проведоха необичаен урок под мотото „Бъди добър, подай ръка на „слънчевите деца“. Учениците от 2. А клас при ОУ „Св.св. Кирил и Методий” разказаха приказка за децата със Синдром на Даун, вдъхновена от реалната история на 8-годишната Микаела от Варна, чиито родители основават Фондация „Живот със синдром на Даун“. Директната видеовръзка от Варна „доведе“ слънчевата Микаела в класната стая на второкласниците в Мездра. Микаела разказа за себе си, за трудностите, които преодолява и за успехите в плуването. Децата от Мездра закупиха шарени чорапи, за да помогнат на стотици различни деца да се обучават.


Спа терапевти ще се обучават във Вършец. В приема след седми клас в СУ "Иван Вазов" във Вършец се предвижда разкриване на паралелка  "Изпълнител на термални процедури".  


Националният конкурс "Рецептите на баба" отличи участници от Северозапада. Големият победител в надпреварата е рисунката на Цветомир Петров Маринов, на 8 години, от ОУ „Васил Левски“ в Плевен, с ръководител Катя Дочева, съобщават организаторите от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите”. Творбата на момчето ще бъде плакат на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град – 2023 г.“. Конкурсът отличи участници и от областите Видин, Враца и Монтана.


В  Мездра представиха новата книга на доц.д-р Йорданка Манкова- "Цер и лек да намериш", посветена на народните лечители от Врачанска област. 


Община Монтана организира кампания за събиране на пластмасови бутилки по повод Световния ден на рециклирането - 18 март. Началото е в 10.00 часа, в парк „Монтанензиум“.


Семинар с благотворителна кауза ще се проведе в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Проявата се организира от родовия терапевт Росица Гергова и ще се състои на 18 март, събота. Посетителите на семинара ще научат за силата на рода и ще получат съвети за справяне с различни родствени проблеми, съобщава организаторът. На следващия ден, в неделя, ще има и среща с възрастните от Дома за стари хора в Кула, на които ще бъдат направени дарения


Традиционни конни надбягвания по повод Тодоровден ще отбележат по стар стил в Дунавци. Организатори на събитието са кметството и местното читалището „Феникс“. Програмата включва надбягвания с впрегатни и елитни коне и конкурс за най-красив кон. Началото на събитието е в 10:00 часа и ще се проведе на стадиона в квартал Гурково. 


Благотворителна инициатива ще събира средства за ремонт на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина във Видинската болница. Инициатори са дамите от видинската секция на Демократичен съюз на жените, които организират хоротека "Да помогнем с танц". Благотворителната хоротека ще е на 18 март, събота, от 19 часа. 

Видинският поет Ненчо Славчев ще представи новата си стихосбирка „Повикани от светлината“ на юбилейна вечер по случай 75-годишнината му. Поетите Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Петър Андасаров, Атанас Звездинов ще присъстват на представянето. Новата стихосбирка ще бъде представена на 21 март, вторник , от 17:30 часа, в читалище „Цвят“ във Видин. 


Мездренското село Царевец ще проведе за втора поредна година Фестивал на сапуна. Инициативата ще се състои на 29 април, събота. 


Как да използваме водата - в ежедневието и градинарството, за да не се пилее този ресурс? Това ще се опитат да научат в читалище „Селска пробуда“ във врачанското село Горно Пещене. Планираните дейности с местните хора ще бъдат през август и ще започнат с прожекции на кратки филми с добри практики.

По публикацията работи: Йорданка Герасимова
Вижте още

Разследват масов бой между таксиджии

Полицията във Враца разследва обстоятелствата, предизвикали масов бой между таксиметрови шофьори снощи. За инцидента властите получили сигнал минути след 22 часа в петък на тел. 112. Пристигналите на място униформени служители установили сбиване в ж.к. „Дъбника". Конфликтът бил между шофьорите на две таксиметрови фирми. При разправията са нанесени..

публикувано на 01.04.23 в 15:20

Най-евтините храни в магазините ще бъдат със стикер

През настоящия месец април трябва да се усети спад в цените на магазините, съобщи днес Никола Стоянов.  Министърът на икономиката добави, че се подготвят и съответните законови промени, които да постигнат траен ефект в укротяването на цените.  Евентуален Закон за таван на надценките ще цели минимална държавна намеса в регулирането, разясни..

публикувано на 01.04.23 в 13:02

Ден за размисъл преди парламентарните изборите

Днешната събота е ден за размисъл преди предсрочния парламентарен вот утре.  Предизборната агитация не се допуска.  Съгласно Изборния кодекс, не е позволено да се публикуват данни от социологически проучвания, от допитвания до общественото мнение, както и от екзит пол за резултатите и нагласите на избирателите за подкрепа на определена партия или..

публикувано на 01.04.23 в 07:09

Снимката на 31 март 2023 година

Земеделски производители  блокираха международния път Е-79 край бившия химически комбинат във Видин.  Движението по пътя, водещ към граничния пункт при Дунав мост 2 с Румъния беше блокирано за час.  На седми април производители от Видин ще са в Румъния, за да подкрепят протеста на колегите си там.  Международната агенция за атомна..

публикувано на 31.03.23 в 18:10
Доц. Християн Атанасов (вляво) и проф. Орлин Събев

Във Видин представиха нова платформа за споделяне на архивни документи

Електронен портал за споделяне на  архивни документи  от и за периода на Българското възраждане бе представен във Видин . Той ще събере документи за периода, които се пазят от културните институции, и ще се превърне в посредник между тях и потребителите. Това обясни ръководителят на научния проект доц. Християн Атанасов от Университета по..

публикувано на 31.03.23 в 16:31

Моноспектакълът "Вкусът на живота" на видинска сцена

Моноспектакълът на Наталия Цекова "Вкусът на живота" ще бъде представен тази вечер във видинския драматичен театър . Наталия Цекова е първата ромка, завършила Националната академия за театрално и филмово изкуство и гостува за първи път във Видин. Моноспектакълът е създаден миналата година, разказа актрисата: "С моноспектакъла ще..

публикувано на 31.03.23 в 15:18

Здравната инспекция във Враца с напомняне към хората с ТЕЛК

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Враца напомниха на всички, подлежащи на редовно освидетелстване от Териториална експертна лекарска комисия ( ТЕЛК ), че трябва да подготвят и подадат документите си най-малко 3 месеца преди изтичане срока на последното експертно решение. Необходими документи са: направление за ТЕЛК, въведено в..

публикувано на 31.03.23 в 14:54