Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 март 2023 година

Снимка: Георги Жиков

Библиотеката във Видин представи новия си библиобус. Мобилната библиотека ще доставя книги, списания, други печатни материали и аудио-визуални материали на хората, живеещи в отдалечени райони. 


Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и неговият екип разясниха във Враца възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост и европрограмите, управлявани от министерството. В срещата участваха областните управители на Враца, Монтана и Видин, кметове на общини в Северозападна България, представители на местния бизнес и на работодателски организации и държавни структури. 


Над 1000 са подадените заявления от началото на приема на документи по третата покана за подмяна на старите печки на твърдо гориво, съобщават от Общината. Нови екологични отоплителни уреди ще бъдат поставени в около 300 домакинства. При класирането предимство имат кандидати от жилищни квартали с повишено ниво на замърсяване, лица с увреждания, такива на възраст над 65 години, семейства с деца под 2-годишна възраст и домакинства, получили целева помощ за отопление съгласно Закона за социално подпомагане. Класирането по точки ще бъде обявено до четири месеца след приключване на срока по набиране на документи. Срокът изтича на 24 март. От Общината уточняват, че в момента се подготвят документи за кандидатстване в новия програмен период. Всички некласирани домакинства по настоящата процедура ще имат възможност да кандидатстват и да получат отоплителен уред през следващата година.


В област Враца са сключени 11 договора по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", това стана ясно от справка на Областния информационен център за средствата от Европейския съюз, които са получени през новия програмен период от 2021 до 2027 г. Безвъзмездната финансова помощ за сключените договори възлиза на 4 623 132 лв. По Програма „Храни и основно материално подпомагане“ договорите във Врачанско са 9 и са за 8 176 919 лв., показват данните на ОИЦ – Враца.


До края на месец април от "Информационно обслужване" ще бъдат готови с дигитализацията на експертизите в ТЕЛК. Това уверение е получил служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който изрази надежда, че от началото на месец май новата система ще започне да функционира. Меджидиев призна, че системата на ТЕЛК не работи добре и затова има нужда от реформиране и заяви, че с обединяването на процентите от различните заболявания на един човек предстоят много преосвидетелствания. С реформата на комисиите ще бъде поставян срок от 7 до 10 дни, в които ще се извършва едно освидетелстване.


Във Враца събират предложения за почетните награди, които се връчват на 1 юни. Крайният срок за предложенията за званието „Почетен гражданин" и „Наградата на Враца" е до края на месеца, съобщиха от общинската управа. Предложенията от гражданите трябва да бъдат адресирани до Общинския съвет и входирани в Информационния център на местната администрация. 

Представители на местната власт във Видин и на посолството на Унгария у нас поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на унгарския революционер Лайош Кошут в града. Поводът е 175-годишнината от Унгарската революция и борбата за свобода (1848-1849). 

Мездренските деца проведоха необичаен урок под мотото „Бъди добър, подай ръка на „слънчевите деца“. Учениците от 2. А клас при ОУ „Св.св. Кирил и Методий” разказаха приказка за децата със Синдром на Даун, вдъхновена от реалната история на 8-годишната Микаела от Варна, чиито родители основават Фондация „Живот със синдром на Даун“. Директната видеовръзка от Варна „доведе“ слънчевата Микаела в класната стая на второкласниците в Мездра. Микаела разказа за себе си, за трудностите, които преодолява и за успехите в плуването. Децата от Мездра закупиха шарени чорапи, за да помогнат на стотици различни деца да се обучават.


Спа терапевти ще се обучават във Вършец. В приема след седми клас в СУ "Иван Вазов" във Вършец се предвижда разкриване на паралелка  "Изпълнител на термални процедури".  


Националният конкурс "Рецептите на баба" отличи участници от Северозапада. Големият победител в надпреварата е рисунката на Цветомир Петров Маринов, на 8 години, от ОУ „Васил Левски“ в Плевен, с ръководител Катя Дочева, съобщават организаторите от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите”. Творбата на момчето ще бъде плакат на Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град – 2023 г.“. Конкурсът отличи участници и от областите Видин, Враца и Монтана.


В  Мездра представиха новата книга на доц.д-р Йорданка Манкова- "Цер и лек да намериш", посветена на народните лечители от Врачанска област. 


Община Монтана организира кампания за събиране на пластмасови бутилки по повод Световния ден на рециклирането - 18 март. Началото е в 10.00 часа, в парк „Монтанензиум“.


Семинар с благотворителна кауза ще се проведе в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Проявата се организира от родовия терапевт Росица Гергова и ще се състои на 18 март, събота. Посетителите на семинара ще научат за силата на рода и ще получат съвети за справяне с различни родствени проблеми, съобщава организаторът. На следващия ден, в неделя, ще има и среща с възрастните от Дома за стари хора в Кула, на които ще бъдат направени дарения


Традиционни конни надбягвания по повод Тодоровден ще отбележат по стар стил в Дунавци. Организатори на събитието са кметството и местното читалището „Феникс“. Програмата включва надбягвания с впрегатни и елитни коне и конкурс за най-красив кон. Началото на събитието е в 10:00 часа и ще се проведе на стадиона в квартал Гурково. 


Благотворителна инициатива ще събира средства за ремонт на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина във Видинската болница. Инициатори са дамите от видинската секция на Демократичен съюз на жените, които организират хоротека "Да помогнем с танц". Благотворителната хоротека ще е на 18 март, събота, от 19 часа. 

Видинският поет Ненчо Славчев ще представи новата си стихосбирка „Повикани от светлината“ на юбилейна вечер по случай 75-годишнината му. Поетите Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, Петър Андасаров, Атанас Звездинов ще присъстват на представянето. Новата стихосбирка ще бъде представена на 21 март, вторник , от 17:30 часа, в читалище „Цвят“ във Видин. 


Мездренското село Царевец ще проведе за втора поредна година Фестивал на сапуна. Инициативата ще се състои на 29 април, събота. 


Как да използваме водата - в ежедневието и градинарството, за да не се пилее този ресурс? Това ще се опитат да научат в читалище „Селска пробуда“ във врачанското село Горно Пещене. Планираните дейности с местните хора ще бъдат през август и ще започнат с прожекции на кратки филми с добри практики.

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започва международният детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки"

След четиригодишно прекъсване днес започва 28-то издание на културната проява. Тя ще се проведе в два фестивални дни и с богата съпътстваща програма.  Малките таланти ще меря сили в три раздела: "Музика", "Модерни танци" и "Изобразително изкуство". Близо 500 деца ще разходят лачените си обувки на берковска сцена. В раздел "Музика" ще се..

публикувано на 26.04.24 в 08:36

Увеличиха финансовата помощ за първо и второ новородено дете в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание. Увеличението е със 100 лева. Промените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и осиновени деца...

публикувано на 26.04.24 в 08:05

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30