Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Петкова, "Галъп": Най-възможен е компромисен кабинет с втория мандат

Яница Петкова
Снимка: Личен архив

Започнаха лидерски разговори за приоритетите на 49-ото Народно събрание и съставяне на редовно правителство. Преди това президентът проведе бързи консултации с парламентарните сили, но обяви, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат. 

Ще стигнат ли до компромис политическите сили в парламента за съставяне на правителство или отново ни очакват предсрочни избори? Темата коментирахме с политолога от агенция "Галъп" Яница Петкова.

"Всеки един от политическите играчи в момента го е страх да не се окаже, че носи отговорност за провала на последното Народно събрание. Това се отнася и до президента. Миналия път процедурата доста се забави, което доведе до критики към президента, че пристъпва своите правомощия, злоупотребява с власт и му се "услажда" да управлява по-дълго време чрез служебно правителство. За да бъде презастрахован и да не бъде обвинен в такъв тим злоупотреба с власт, сега настояваше на бърза процедура, но виждаме, че има диалог между него и политическите партии, което в случая е положителното. Основната причина за този диалог и това съгласие, че малко ще се забавят отново процедурите, е страхът, че отново ще има някакъв неуспех в 49-ото Народно събрание и всеки гледа да избяга от възможността да носи отговорност за този неуспех."

По време на консултациите се видя ясно разграничение между Румен Радев и лидерите на Продължаваме промяната особено по отношение на бюджетната политика, каза още Яница Петкова.

"Що се отнася до диалога между партиите и президента, виждаме, че са взети поуки от провала на предишното Народно събрание и доста внимателно се подхожда. Виждаме, че някакъв диалог се осъществява и между двете основни политически сили, които се противопоставят на политическата сцена в момента. Виждам по-скоро положителни стъпки по отношение на диалогичност и консенсус от страна на президента и основните политически сили. Естествено, този баланс е много крехък и много бързо и лесно може да бъде нарушен. Но за момента изглежда сякаш поуки са били взети."

Възможно е бюджетът да е "препъни камък", но може и да се окаже, че е това, което изгражда мост и сплотява политическите партии около това да се направи правителство, макар и краткосрочно, смята политологът.

"Има различни гледни точки от страна на двете водещи сили. Продължаваме промяната-Демократична България имат своите виждания за бюджет. ГЕРБ искат бюджет да бъде приет след като имат гаранции, че ще бъде съставено правителство. Служебното правителство, което може би е визията на президента, има трета гледна точка по въпроса. Всички обаче са съгласни, че бюджет е необходимо да бъде приет и то в най-спешен порядък."

Ограниченото време преди връчването на мандатите, с което разполагат партиите, вероятно изнервя обстановката и води до изостряне на тона, добави Петкова.

"При ГЕРБ виждам две линии на послания. От една страна е лидерът им Бойко Борисов, който опитва да избяга от конфронтация, да смекчи посланията. От друга страна са основните говорители на ГЕРБ, т.нар. "остриета" на партията, които показват остър език и непримиримост с политическия опонент. В крайна сметка диалогът продължава, разговори има. Струва ми се, че тези разговори обаче няма да доведат до правителство между двете водещи сили в първия мандат. Има шанс това да се случи все пак във втория, стига да бъде постигнат компромис. Компромисът изглежда ще е в политическите фигури. Т.е. дали Продължаваме промяната при евентуален връчен втори мандат ще бъдат съгласни да излъчат правителство, което не е политическо, което не е с основните лидери, ами е по-скоро експертно, за да може да бъде подкрепено от ГЕРБ и останалите сили, или ще предпочетат да предложат някакъв ярък политически кабинет."

Има шанс ГЕРБ да "преглътнат" кабинет, предложен от ПП-ДБ.

"И двете сили трябва да направят компромис. Компромисът от страна на ГЕРБ ще бъде да подкрепят кабинет с мандат на Продължаваме промяната-Демократична България. Компромисът от страна на Продължаваме промяната-Демократична България трябва да е именно в личностите, т.е. да предложат експертен кабинет. Изглежда, че единствената възможност за кабинет, е, ако и двете основни сили направят компромис. Ако Продължаваме промяната-Демократична България не "преглътнат" и не предложат такъв кабинет, то и ГЕРБ не би подкрепила втория мандат."

От днешна гледна точка вероятността за съставяне на кабинет с третия мандат изглежда незначителна.

"Такъв кабинет би бил под формата на т.нар. "хартиена коалиция". Т.е. кабинет с мандат на БСП или на ДПС, който да бъде също експертен, с конкретна законодателна програма, с ясен времеви хоризонт и който да бъде подкрепен в Народното събрание от ГЕРБ и останалите по-малки политически формации. Но до трети мандат има още много време- трябва да видим дали ще има шанс за кабинет първите два мандата. Интересно е на кой ще предпочете да връчи мандата президентът, ако стигнем дотам. Традиционно предпочита БСП, но сега отношенията между БСП и президента Радев са доста изострени и продължават да бъдат изострени. През последните дни сякаш се чертаят и някакви разделителни линии между БСП и ГЕРБ, и Продължаваме промяната. Може би вариант ще бъде някаква партия, която да изиграе спасителна роля. Потенциален кандидат са Има такъв народ, които заявиха още по време на кампанията, че ще направят всичко възможно да има редовно правителство. Интересен ще бъде политическият дебат. Но аз се надявам, че ще се успее да се постигне политическа договорка, дори и с времеви хоризонт, без да се налага да се стига чак до третия кризисен мандат, за който досега нямаме успехи."

Последствията от липсата на редовно правителство все повече се задълбочават, каза още Яница Петкова.

"Задълбочава се политическата апатия, намалява избирателната активност, наблюдаваме възход на популистки партии. Партия "Възраждане" с всеки нови избори увеличава и е единствената партия, която увеличава своята електорална подкрепа. От друга гледна точка - международната изолация на България. Страната ни стои доста нестабилно на политическата карта на Европа, ние сме непредвидим партньор. Виждаме каква е ситуацията с бюджета. Няма как без Народно събрание да приемем всички закони, които са необходими, за да получим пари по Плана за възстановяване. Т.е. много са проблемите, известни са на цялото ни общество, като че ли има и консенсус у политическите партии, че по тези проблеми трябва да се работи и заради това мисля, че поне до местните избори ще успеят да намерят някакъв компромис и да направят дори и кратковременно правителство, а след местните избори очевидно политическата игра на властта ще продължи."

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45