Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 май 2023 година

Снимка: Генади Вельов

Ученици от девети и десети клас на Професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" във Видин се запознаха с организацията и работата на Районния съд в града.


Като явна атака за саботиране съставянето на правителство определи действията на Радостин Василев съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков в кулоарите на парламента. По-рано днес Радостин Василев напусна парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" в знак на несъгласие от преговорите за общо управление между "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Василев разкри пред медиите запис от Националния съвет на "Продължаваме промяната". От записа става ясно и че е имало договорка за смяна на шефовете на службите, като се казва, че това е съгласувано с посолствата. 

Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за изменение на Закона за електронното управление. С промените се въвеждат общи правила за водене на регистри в електронна форма. Друга част от измененията е насочена към улесняване на гражданите и бизнеса при използването на електронните административни услуги. 

Мирен протест се готви за съботния ден край международния път Е-79 между Враца и Монтана. Недоволни от зачестилите катастрофи ще излязат край разклона за криводолското село Краводер, където на 24 май загина 18-годишна шофьорка


Искат разрешението на общинските съветници във Враца за изграждането на бетонов фундамент и монтаж на резервоар за съхранение на течен кислород в Тубдиспансера. 


Кръгла маса на тема „Преодоляването на женската бедност и дискриминацията на пазара на труда в контекста на обществения и политически дебат“ се проведе във Видин. Форумът се организира от Института за социална интеграция и Фондация "Фридрих Еберт".

Монтана ремонтира 22 общински жилища в жилищните комплекси "Младост" 1 и 2. Това стана възможно с финансиране по проект "Осигуряване на съвременни социални жилища за настаняване на уязвими групи от населението на територията на жилищен комплекс "Младост".


Откриват Ботевите дни днес във Враца. В празничната програма е предвиден концерт на „Легендите" на откритата сцена пред местната администрация. Началото е в 20:00 часа, в музикалния спектакъл участие ще вземат Йордан Караджов /Сигнал/, Димитър Кърнев /Д2/, Константин Цеков /ФСБ/ и Стенли. На площад "Христо Ботев" ще бъде запален вечният огън, ще бъде издигнато националното знаме, както и знамената на Враца и Европейския съюз. Дните на Ботев продължават до 2 юни с концерти, литературни четения и възпоменателни тържества. 


Националната изложба"Земята на Ботев" - 2023 ще бъде открита утре, 27 май, в  Художествена галерия „Иван Фунев“ във Враца. 


Трима заслужили дейци на здравеопазването, изобразителното и театралното изкуства - д-р Венцислав Анков, Евгени Кучков и Юли Пухалски, които наскоро бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на община Мездра”, получиха своите отличия.


В Лом започна поставянето на цветни кашпи по улица "Дунавска". Подбрани са цветя, които да издържат на горещините през лятото, каза Мирослава Петрова от Община Лом. Кашпите са 58. Служители на отдел "Озеленяване "към общинското предприятие "Чистота" ще полагат грижи за цветята.

Симфониета-Враца кани почитателите на оперна класика на „Оперна гала“, която ще се състои на 27 май (събота), от 19.00ч., в градската концертна зала.


Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града.


Денят на село Моравица ще бъде отбелязан утре, 27 май. Организаторите от кметството и читалището в мездренското село са подготвили богата програма.


Утре, на 27 май, от 17.00 часа в Читалището на село Градец ще гостува Държавен куклен театър Видин с постановката "Хубавата мелничарка". Представлението е подарък за нашите деца, каза секретарят на читалище "Просвета" в село Градец Пролет Борисова. Входът е свободен.

По публикацията работи: Стефка Павлова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34