Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тополовец - село без кражби

12
Снимка: радио Видин

Тополовец е малко, но красиво село, с прекрасни природни дадености, което се намира в община Ружинци. Разположено е на река Лом и в миналото тя е използвана за всякакви дейности - поливане, риболов, отдих. Климатът е умереноконтинентален, с изобилие от подпочвени води и възможност за отглеждане на селскостопанска продукция. Преди години е била изградена напоителна система, която днес е разрушена.

Общинският център Ружинци е на  17 км, а град Лом е на 23 км. В близост е село Дреновец, с което преди години са били обединени в едно населено място. Днес двете селища са самостоятелни, но празнуват традиционния си събор на една и съща дата - 1  май.

В Тополовец живеят около 100 души, предимно възрастни. Младите хора са заминали по чужбина да търсят работа. Има и възрастни хора, които след пенсионирането си се връщат на село и ремонтират родните си домове.

В центъра на Тополовец се намира сградата на кметството и наскоро изграденият параклис "Свети Илия". Има и две магазинчета. 

Животът в селото е спокоен, няма кражби. Единственият проблем за хората е липсата на работа и ниските доходи. 


От 20 години кмет на село Тополовец е Сашо Здравков. Заварваме го да коси избуялата трева по улицата в близост до кметството. Няма кой друг да върши тази работа, затова кметският наместник трябва да извършва редица дейности, свързани с почистването на селото и организацията на всички събития.

 Асфалтирането на главната улица е това, с което се гордее. Проблемът, който се появява след асфалтирането на главния път, е високата скорост на преминаващите автомобили, казва Сашо Здравков:
"В селото няма побоища, кражби няма... Лошото е, че нямаме хора, които да работят, няма кой да работи, аз кося, аз всичко правя. Трудно е, но какво да правим... Всичко съм изчистил... Съборът ни започва на 1 май и свършва на другия ден. Населението е възрастно. Каквото можем - правим. Даваме храна и в ковид също раздавахме храна... Много хора заминаха по чужбина, за да изкарат пари... Гледаме парламента, всичко ни е объркано... На хората им плащаме 70 лева на месец за 4 часа. Те метат, почистват в селото... Това са безработни хора.

Гордея се най-много с асфалтирането на пътя. Направи се още една допълнителна лента на пътя над моста, това с помощта на АПИ (Агенция "Пътна инфраструктура" - бел.ред.). Тук се движат със 100 км, опасно е... Необходим е "легнал полицай"..."

 
Днес кметският наместник Сашо Здравков помага на своите съселяни най-вече със закупуването на лекарства. По време на ковид пандемията взима инициативата в свои ръце и по домовете носи хранителни продукти и лекарства и така успява да запази живота на хората и да не допусне заразяване с вируса. В селото разчитат на социални програми и се надяват по този начин да осигурят работа на хората в трудоспособна възраст. 

"Хората ме търсят най-често за купуване на лекарства. Отивам, взимам, раздавам, което мога... Имаме няколко магазинчета, има и пазар в събота и неделя, пазаруват си... Идва и лекарка да преглежда хората..."

Разговаряхме с местни жители как оцеляват в тези времена:
"Селото има само стари хора и няма средства за възрастните хора. Управия няма в България, няма и да има, защото хората сме виновни... Поддържам си къщата. Аз съм пенсионер и работя, защото не стигат парите ... Придвижвам се с мотор на батерии, но няма хубава улица, асфалтирана, по която да се движа. Казвам на кмета, ама не ми обръщат внимание... За нас е добре, тук сме се родили и си живеем тук, но хората избягаха...  От тук съм и тук си живея, пенсионерка съм... Закъсах с краката, работех по градината, но сега не мога... Децата ми поддържат къщата. Винаги тук сме били, а пък в парламента това е цирк... Тежък живот е сега, по-добре сме били... Имам деца, но всеки гледа него си. Боря се сама, пенсията ми е 240 лева. Лишавам се от лекарства. Добре е, че ни дават храна, взимаме хлеб и така..."

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00