Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстичен ръст на регистрациите по настоящ адрес в страната преди местните избори

Може ли волята на местните хора да се обезсили заради "изборен туризъм"?

Снимка: Радио Видин

За драстично увеличение на регистрациите по настоящ адрес в страната месеци преди местните избори сигнализират от Института за развитие на публичната среда. От началото на годината до края на април, когато изтече шестмесечният срок за уседналост преди вота, регистрациите са 38 683. Увеличението е със 78% в сравнение със същия период на миналата година. В 13 общини нарастването е повече от десет пъти, съобщиха от Института за развитие на публичната среда (ИРПС). Сред тях са общините Ново село, Макреш, Бойница, Медковец и Роман от Северозапада. Регистрираните по настоящ адрес до шест месеца преди изборите, могат да гласуват в съответните населени места, ако подадат заявление за това, напомнят от ИРПС.


На фокус в анализа "Вътрешният изборен туризъм преди местните избори" е община Ново село. Населеното място с най-много регистрации по настоящ адрес е Винарово. При население от 508 души, по настоящ адрес през първите четири месеца на годината там са записани 146 души, съобщи експертът от Института за развитие на публичната среда Лилиан Никифорова.


"Тук много ясно се вижда, че ако всички тези новорегистрирани решат да гласуват, биха могли да окажат сериозно влияние на вота. За да илюстрирам, Общинският съвет в община Ново село, за който ще гласуват във всички населени места в общината, на миналите избори са били 1816, а 127 гласа са избирали общински съветник, т.е. всички тези 306 новорегистрирани в общината биха могли да си изберат двама общински съветника. На всички ни е ясно, че Общинският съвет е местният парламент. Определя правилата в следващите няколко години. Кметовете на кметства и кметът на общината пък са разпоредители, те управляват бюджета, управляват европейските проекти. Определят местните политики, които определят и местния живот. Този странен ръст както в цялата община, така и в самото село Винарово се наблюдава именно през месеците март и април, когато са направени най-много регистрации. Това със сигурност е странна тенденция, а ние даваме този сигнал толкова рано, за да привлечем общественото внимание и медийното внимание, тъй като все още има достатъчно време преди местния  вот да бъдат извършени проверки  и ако се открият нередности в определени случаи, тези регистрации да бъдат отменени и да сме сигурни, че на местните избори наесен вотът на местните жители ще бъде максимално коректен."  


Възможно е в конкретните градове и села сериозният ръст на население по настоящ адрес да има логично обяснение. Със сигурност не пречи да се провери дали няма места, в които тези регистрации са извършени без да са спазени законовите изисквания, отбелязват авторите на анализа.


Във видинската община Ново село, която е с по-малко от 2200 жители, с новорегистрираните от началото на годината по настоящ адрес населението се е увеличило с 14,4%. Според кмета Георги Стоенелов, многото регистрации не са заради предстоящите местните избори.


"Това са лица, които се регистрират не заради гласуването, а защото искат да се приобщят към това, което има в Ново село. Не са били жители, или по-точно са били жители, но не са живели в Ново село. Сега искат да се върнат в Ново село и искат да се регистрират. Това не са гласоподаватели, които биха могли да влияят евентуално на изборите."


В село Винарово, където регистрираните са най-много, е извършена проверка и нарушения не са установени. Кметът на населеното място Гинко Петров твърди, че всички, които са регистрирани по настоящ адрес живеят или работят в селото. 


"Всички, които са регистрирани по настоящ адрес в село Винарово, 99% от тях си живеят на територията на село Винарово, но до сега не са имали настоящ адрес. Нямаме, както се носят слухове, че има регистрирани от Гоцеделчевско, от Пазарджишко, нито един такъв гражданин не се е регистрирал. Всички адреси са реални и няма струпване на хора на един адрес."


Според местните хора причина за нарасналия брой новорегистрирани в общината са предстоящите наесен местни избори.


"Как ги регистрираха, когато има избори, за да гласуват за тях. Не ги виждам, тия хора, не ги знаем къде са... Нови хора, млади хора са тук-там по някой. Останалото е, ако сте тук, ето всеки ден бие камбаната... Това е борба за местната власт. Който има уседналост, той има право да гласува за кмет, за съветници. В едно малко населено място роднините повлияват. Малко са избирателите. Примерно на местните избори ще отидат 60-70%, обаче това са малко хора и като се съберат 10-15 човека да гласуват с предпочитания, ставаш общински съветник. И те могат да спечелят по този начин. Който има голяма фамилия, може да стане кмет, например, а който няма, той привлича пък корпоративен вот, както му казват някои. Които работят към някоя фирма, шефовете по фирми ги карат да правят регистрация тук. Ще видим резултата наесен, но има значение. Затова е тази борба да има повече регистрирани по настоящ адрес."


Съгласно Изборния кодекс, кметовете на общини и областните управители шест месеца преди местните избори извършват проверка на всички адресни регистрации от последните 12 месеца. Проверката приключва не по-малко от три месеца преди произвеждането на общите избори, съобщиха от главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". За извършване на проверката, кметът на общината със заповед определя комисия, в която се включват представители на съответната общинска администрация, на съответната областна администрация, както и на териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В случай, че кметът не издаде заповед за определяне на комисия, то същата се издава от областния управител. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00