Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 юни 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Язовирите на територията на област Враца и Монтана се изпускат контролирано, няма опасност за населението. Техническото състояние на съоръженията е добро, обясни ситуацията след последните поройни дъждове управителят на "Напоителни системи" ЕАД, клон "Мизия", Людмила Тошева. 


Язовирите в област Монтана понижават нивата си и няма опасност от преливане, обясни Игор Репкин, началник на Хидротехнически район - Монтана към "Напоителни системи" - клон "Мизия". 


Отводнителните помпени станции работят непрекъснато трети месец, за да изпомпват високите подпочвени води, заради нивото на река Дунав. Това обясни Игор Репкин, ръководител звено Хидротехнически район - Монтана към "Напоителни системи" ЕАД - клон "Мизия"


Нивото на Дунав е нормално за сезона и идеално за корабоплаването по реката. Това каза капитан Тони Тодоров,  директор на дирекция “Речен надзор - Лом” към агенция “Морска администрация”


Ситуацията в Студено буче е овладяна, според кмета на монтанското село Петър Петров. Щетите се оценяват и отстраняват. Населеното място е едно от най-засегнатите в община Монтана от силния дъжд на 24-ти срещу 25-и юни.


В град Дунавци, където река Войнишка преля и наводни дворове и къщи, ще са нужни месеци на хората, за да се справят с пораженията. От бедствието са засегнати двойно повече от обявените в началото над 60 имота. Ще получат помощи от държавата и Общината, но те не са достатъчни, казват хората.


Социалната пенсия за старост се увеличава от 247 лв. на 276,64 лв. Решението бе взето на днешното правителствено заседание и бе обявено на брифинг в Министерския съвет от министъра на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т. нар. Швейцарско правило, считано от 1 юли тази година, припомни тя. От същата дата , минималният размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, също ще се повишат от 467 лв. на 523,04 лв.


Правителството одобри финансиране в размер до 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за осъществяване на дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.


Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 29 юни /четвъртък/ от 16.00 часа при проект за дневен ред, включващ 18 точки.

В Девене готвят протест срещу движението на тировете през населеното място. Инициативен комитет е изпратил уведомление до кмета на врачанското село Николай Мицов за протест на 1 юли (събота). Хората недоволстват от това, че през населеното място преминават стотици тежкотоварни камиони, които заради ремонта на път Е-79 между Мездра и Ботевград и след спирането на движението през прохода „Петрохан", са започнали да минават по направлението Криводол – Бяла Слатина.


Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до социалния министър Иванка Шалапатова, в която настоява да отпадне бюрократичната тежест, задължаваща родителите на ученици от II, III и IV клас да предоставят удостоверение за записването им в съответното училище през новата 2023-2024 година, срещу което да получат еднократната държавна помощ от 300 лева. Поводът за препоръката са постъпващите десетки жалби до омбудсмана на родители, които подчертават, че искат да се възползват от тази социална подкрепа, но Агенцията изисква от тях удостоверение при положение, че обучението в тези класове е задължително и децата не подлежат на отделно записване, каквото е за учениците в I и VIII клас.

Темата за демографската катастрофа в България и едно от нейните най-явни проявления - закриването на училища в малките населени места, разглежда проектът, представящ страната ни на Архитектурното биенале във Венеция. Той е озаглавен „Образованието е придвижването от тъмнина към светлина“ и включва фотографска експозиция на изоставени училища.


Отбор от видинската Профилирана природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ спечели безапелационно купата и златните медали в "School Esports League" - първата българска междуучилищна лига по електронни спортове (еспортове) в играта "League of Legends". 

Дванадесетокласничката Наталия Дамянова Викторова, която е ученичка от Професионалната гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“ във Видин, се класира на първо място в конкурса за превод на песни от френски на български език. Организатор на съревнованието е Министерството на външните работи на България, съвместно с Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Катедра „Романистика“ към Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в партньорство с Френския институт в България, Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа.
По публикацията работи: Теодора Макавеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42