Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долна и Горна Бела речка - кътчета от рая

Проблем е автобусният транспорт, има автобус само до Вършец два дни в седмицата.

16
Снимка: радио Видин

Днес ще ви отведем в две прекрасни планински селца, които носят едно и също име, това са Долна Бела речка и Горна Бела речка.  Намират се на километър разстояние едно от друго в северозападната част на Стара планина, на 500 м надморска височина, по пътя между Вършец и гара Лакатник. 
Районът е планински, реката, която тече тук също е планинска, буйна и пенлива, в летните дни разпръсква прохлада и чистота. Пътят ни минава по красивия каменен мост "Бърдара". Този път води до София през Лакатник, само на 70 км е столицата. 
Имената на двете села идват от река Бела речка (по цвета на водата), приток на река Ботуня. Част от прилежащата територия на Долна Бела речка попада в защитената територия Врачански Балкан на "Натура 2000“.

Долна Бела речка е родното място на известния писател и фолклорист Димитър Осинин, един от инициаторите за организирането на популярния през 70-те год. на ХХ в. събор на народното творчество в Северозападна България "От Тимок до Искър”, провеждан в Белоградчик. 
 Днес в двете села са останали общо 130 жители, 80 в Долна, 50 в Горна Бела речка, предимно възрастни хора. 
Валери Тодоров е кметски наместник вече 12 години на двете села, той е роден тук, живее тук и е основният помощник на местните хора и основният организатор на всички празници, които се отбелязват от населението. 
"Летният сезон са повече хората, идват си от градовете...Сред Чипровското въстание са се преселили тук хората...Реката ни е планинска, не е опасна, няма наводнения даже, коритата се почистват...Хората тук са над 65 години...Работа се намира в София, във Враца...Поддържаме гробищния парк, църквата, косим...Вторник и петък идва автобус, който кара хората до Вършец..."


Храмовият празник на село Долна Бела речка е на 26 декември, на Димитровден, църквата "Свети Димитър" е строена преди 100 години, през 1863 г., красива, каменна и днес на храмовия празник събира хората от селото. Всяка година се прави курбан на Димитровден. 


Хората тук не могат и да си мечтаят за истинско здравеопазване, защото достъп до болница и поликлиника нямат, все пак идва 2 пъти в седмицата фелдшер, има и медицинска сестра, това е Ванчето, която се отзовава, когато имат нужда от нея, хората тук имат късмет с нея:
 "Няма къща, в която да не съм влезла, за превръзка, за инжекция, рани превръзвам..Няма кой да дойде, няма кой. Който ме помоли , не съм отказала на никого...Въпросът е, че няма кой да помага на хората, мен , ако ме няма ,на тия хора кой ще помага?"
В близкото минало в селата е кипял живот, имало е 500 -600 жители, и затова през 80-те години се строят големи сгради -  кметството, голям универсален магазин, имало е и училище, селото е било общински център. Хората са работили в кравеферми и овцеферми, в земеделието и горското стопанство, обяснява кметският наместник.
Основен проблем на селото са бездомните кучета, които са подхвърлени тук, а днес те се размножават и хората ги хранят. Община Вършец трябва да кастрира кучетата, смятат хората. 


 Купувачи на имоти не липсват,  цените варират от 20 до 40 хил. лв. в зависимост от състоянието на къщите. Селото е чисто и спокойно. 
Хората от Долна Бела речка  ни чакаха пред малкото магазинче, от което те редовно се снабдяват с продукти. Срещаме се със  семейство сравнително млади хора, които гледат внуците си тук, жена, която работи като пощаджийка и кака Ванче, медицинската сестра, която помага на хората при здравни проблеми. Ето какво споделят те:
" Четвърта година сме си тука на Бела речка, не е добре, защото пенсиите са малки, вересии имаме ...Животът е спокоен, работим, внуци гледаме, имаме магазинче ...Автобусът ни е проблем...С коли или такси ходим до Монтана, до Враца...Леля Ванче ни помага, ако някой закъса ...Децата ни помагат, само с пенсиите не става ...Аз съм пощальон, на мен животът ми е минал в Бела речка, тъжно ми е, защото знам какъв е бил животът тогава и какъв е сега...Тъжно ми е...Запада ни селото..."

Посетихме и Горна Бела речка, още по-нависоко, още по-диво, още по-зелено и с още по-буйна  река. Тук е и вторият офис на кметския  наместник, в бившето училище- сграда красива и достолепна, запазила спомените от миналото хубаво време. 
Срещаме се с Красимира, възрастна жена, родена в това село, дълги години живяла в София. Цяло лято тя си е на село, направила е всички удобства за една селска къща, убедена е, че това е "кътче от рая" . В което се убедихме и ние. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59