Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Долна и Горна Бела речка - кътчета от рая

Проблем е автобусният транспорт, има автобус само до Вършец два дни в седмицата.

16
Снимка: радио Видин

Днес ще ви отведем в две прекрасни планински селца, които носят едно и също име, това са Долна Бела речка и Горна Бела речка.  Намират се на километър разстояние едно от друго в северозападната част на Стара планина, на 500 м надморска височина, по пътя между Вършец и гара Лакатник. 
Районът е планински, реката, която тече тук също е планинска, буйна и пенлива, в летните дни разпръсква прохлада и чистота. Пътят ни минава по красивия каменен мост "Бърдара". Този път води до София през Лакатник, само на 70 км е столицата. 
Имената на двете села идват от река Бела речка (по цвета на водата), приток на река Ботуня. Част от прилежащата територия на Долна Бела речка попада в защитената територия Врачански Балкан на "Натура 2000“.

Долна Бела речка е родното място на известния писател и фолклорист Димитър Осинин, един от инициаторите за организирането на популярния през 70-те год. на ХХ в. събор на народното творчество в Северозападна България "От Тимок до Искър”, провеждан в Белоградчик. 
 Днес в двете села са останали общо 130 жители, 80 в Долна, 50 в Горна Бела речка, предимно възрастни хора. 
Валери Тодоров е кметски наместник вече 12 години на двете села, той е роден тук, живее тук и е основният помощник на местните хора и основният организатор на всички празници, които се отбелязват от населението. 
"Летният сезон са повече хората, идват си от градовете...Сред Чипровското въстание са се преселили тук хората...Реката ни е планинска, не е опасна, няма наводнения даже, коритата се почистват...Хората тук са над 65 години...Работа се намира в София, във Враца...Поддържаме гробищния парк, църквата, косим...Вторник и петък идва автобус, който кара хората до Вършец..."


Храмовият празник на село Долна Бела речка е на 26 декември, на Димитровден, църквата "Свети Димитър" е строена преди 100 години, през 1863 г., красива, каменна и днес на храмовия празник събира хората от селото. Всяка година се прави курбан на Димитровден. 


Хората тук не могат и да си мечтаят за истинско здравеопазване, защото достъп до болница и поликлиника нямат, все пак идва 2 пъти в седмицата фелдшер, има и медицинска сестра, това е Ванчето, която се отзовава, когато имат нужда от нея, хората тук имат късмет с нея:
 "Няма къща, в която да не съм влезла, за превръзка, за инжекция, рани превръзвам..Няма кой да дойде, няма кой. Който ме помоли , не съм отказала на никого...Въпросът е, че няма кой да помага на хората, мен , ако ме няма ,на тия хора кой ще помага?"
В близкото минало в селата е кипял живот, имало е 500 -600 жители, и затова през 80-те години се строят големи сгради -  кметството, голям универсален магазин, имало е и училище, селото е било общински център. Хората са работили в кравеферми и овцеферми, в земеделието и горското стопанство, обяснява кметският наместник.
Основен проблем на селото са бездомните кучета, които са подхвърлени тук, а днес те се размножават и хората ги хранят. Община Вършец трябва да кастрира кучетата, смятат хората. 


 Купувачи на имоти не липсват,  цените варират от 20 до 40 хил. лв. в зависимост от състоянието на къщите. Селото е чисто и спокойно. 
Хората от Долна Бела речка  ни чакаха пред малкото магазинче, от което те редовно се снабдяват с продукти. Срещаме се със  семейство сравнително млади хора, които гледат внуците си тук, жена, която работи като пощаджийка и кака Ванче, медицинската сестра, която помага на хората при здравни проблеми. Ето какво споделят те:
" Четвърта година сме си тука на Бела речка, не е добре, защото пенсиите са малки, вересии имаме ...Животът е спокоен, работим, внуци гледаме, имаме магазинче ...Автобусът ни е проблем...С коли или такси ходим до Монтана, до Враца...Леля Ванче ни помага, ако някой закъса ...Децата ни помагат, само с пенсиите не става ...Аз съм пощальон, на мен животът ми е минал в Бела речка, тъжно ми е, защото знам какъв е бил животът тогава и какъв е сега...Тъжно ми е...Запада ни селото..."

Посетихме и Горна Бела речка, още по-нависоко, още по-диво, още по-зелено и с още по-буйна  река. Тук е и вторият офис на кметския  наместник, в бившето училище- сграда красива и достолепна, запазила спомените от миналото хубаво време. 
Срещаме се с Красимира, възрастна жена, родена в това село, дълги години живяла в София. Цяло лято тя си е на село, направила е всички удобства за една селска къща, убедена е, че това е "кътче от рая" . В което се убедихме и ние. 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Община Кула чака финансиране на проекти за над 3 милиона лева

Казват, че България започва и свършва от град Кула и донякъде са прави. В близост е най-западната точка на страната, призната официално от Националния статистически институт, а на 13 км е границата със Сърбия и граничният контролно-пропускателен пункт "Връшка чука". В миналото оттук е минавал римският път от Бонония (днешния Видин) за Сингидунум..

публикувано на 14.06.24 в 13:46

Младежи ще научат повече за застрашените видове във "Врачански Балкан"

Младежи от три средни училища в Монтана, Вършец и Зверино ще получат нови знания и умения в областта на екологията и опазването на застрашените видове, обитаващи Природен парк "Врачански Балкан". Това ще се случи по проекта на фондация "Екообщност" "Младежка регионална инициатива за активизъм за природата". Младите хора ще подобрят уменията си за..

публикувано на 13.06.24 в 16:08

Готови ли са завършващите за живота след училище?

Висшето образование е често разглеждано като ключов елемент за успех в съвременния свят. От една страна, университетските дипломи са символ на знание и квалификация, които могат да отворят врати към много професионални възможност. От друга страна, в епоха на бързо развиващи се технологии и нови форми на работа, все повече хора се питат дали..

публикувано на 13.06.24 в 12:06
Професор Лилия Илиева с копието на ръкописа на

Проф. Лилия Илиева: Ръкописът на Петър Богдан остава завинаги в българската култура

Сертифицирано копие на ръкописа на Петър Богдан "За древността на бащината земя и българските дела" е изложено  в Националния археологически музей, където ще остане до 22 септември. Всеки, който желае, има възможност да види този ценен ръкописен труд.  Проф. Лилия Илиева е откривател на ръкописа,  който променя българската..

публикувано на 12.06.24 в 11:35
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическата криза е на предела си, щетите са за демократичния процес у нас

"Рекордно ниска избирателна активност, нов антирекорд . Отливът на гласоподаватели показва умората и изхабяването, което влияе върху качеството на демокрацията в България. Липсата на голяма политическа алтернатива и търсене на алтернатива в малки политически формации, е друго характерно за тези избори. "Величие" се оказа изненадата на изборите. Но..

публикувано на 11.06.24 в 14:31

Ден след вота- равносметката в Северозапада

Поредните избори отминаха, а кои са победителите, кои са победените и задават ли се нови избори ще стане ясно в следващите дни. Изборите са темата и в "Посоките на делника".   Победата на парламентарни избори се изразява в 50 процента плюс. При всички положения ще има коалиционно правителство.  На две формации няма да им стигнат 121..

публикувано на 10.06.24 в 11:00

Младите се връщат в село Стубел

Отново сме в Стубел - в миналото голямо и достолепно село, с жители до 3800, днес населението се е стопило до 540 души.  Общо 35 км пък е уличната мрежа, която вече и трудно поддържане. Много къщи са без стопани.  Въпреки това кметът Емилия Йорданова не се отчайва. Тя упорито и целенасочено продължава да ремонтира покривите на големите..

публикувано на 07.06.24 в 12:00