Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите формации страдат от дефицит на кадри

Светлин Тачев: ПП-ДБ така и не успяха да обяснят разбираемо защо е нужно да има подобно управление

Един от добрите способи на Борисов е да изхабява електорално своите коалиционни партньори

Светлин Тачев
Снимка: Личен архив

"Основната цел на това правителство бе да приключи с политическата криза, което на практика постигна, но все още няма особени резултати от действията на самото правителство. От друга страна в момента то изглежда по-скоро стабилно и ще се запази в следващите месеци." Това каза в "Посоките на делника" по Радио Видин политологът от агенция "Галъп интернешънъл болкан" Светлин Тачев в коментар за първите сто дни на кабинета "Денков". Той уточни, че липсата на ясно разписано споразумение между управляващите партии води до недоверие в целите им.

"Проблем е, че в момента управляващата коалиция не прилича на коалиция, а на жаргонното наименование "сглобка", защото липсата на ясна цел, която да движи правителството, прилича на сбор между две формации, които имат собствени интереси и това на практика крепи правителството. Сглобката се движи от взаимната изгода между двете формации. Всеки има своите интереси да участва в нея. ГЕРБ-СДС с това да участват в коалицията имаха възможността да бъдат легитимирани отново. На практика те са хем чест от управлението, хем не носят основната отговорност върху управленските решения, която пък пада върху ПП-ДБ. За тях пък основната взаимна изгода е това да се прокара съдебната реформа. Въпросът е каква ще бъде крайната цена на тази взаимна изгода."

И двете управляващи формации търпят негативи от сътрудничеството си, но за ПП-ДБ те са по-тежки.

"Със сигурност това се отразява много по-негативно на ПП-ДБ, които започнаха като коалиция срещу Борисов, от протестите преди три години, целият този процес, който започна тогава, битката статукво-антистатукво приключи на практика с коалиция между тях и техния основен политически опонент. Така че ПП-ДБ със сигурност ще поемат по-голямата политическа тежест и електорални щети върху себе си. До голяма степен тук ПП-ДБ имат вина заради това, че не можаха да обяснят по елементарен начин защо е нужно да има подобно управление. Тепърва започва това да се случва, но закъсняха, защото когато говориш честно и открито, че подобно управление е необходимо, за да се спре политическата криза, особено в условията на война на няколкостотин километра от нас, тогава като че ли нещата щяха да бъдат малко по-различни. Но виждаме - няколко месеца продължава да се говори за некоалиция, за сглобка, което оставя едно чувство на това, че ПП-ДБ все още се срамуват, че управляват заедно с ГЕРБ-СДС. А това е един естествен процес, за да може политическата система в България да може да функционира. Просто липсваше достатъчно добра комуникация с обществото."

Загатването, че Алексей Петров е участвал във формирането на кабинета също хвърля сянка върху правителството.

"Ако това е така и Николай Денков не знае, това говори за задкулисност, в която той е просто фигура, която е сложена отпред и това не говори добре за него. Дори и да не е така, фактът, че изобщо се споменаха подобни работи, не хвърля положителна светлина върху кабинета като цяло. Изобщо говоренето за Алексей Петров, за възможността да е участвал във формирането на кабинета, връща спомена за годините, в които се говореше за задкулисие, което управлява страната. През 2023 година подобно нещо действа демотивиращо за българските граждани."

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов периодично напомня на ПП-ДБ, че без него коалицията няма да съществува и той е този, който крепи правителството.

"Борисов напомня, че ако той или партията му бъдат изолирани, правителството може да си отиде във всеки един момент. Това е и вътрешнокоалиционна атака спрямо ПП-ДБ, защото това е един от добрите способи на Борисов да изхабява електорално своите коалиционни партньори. Подобно нещо сме виждали и с Реформаторския блок, и с Обединени патриоти. Т.е. колкото по-отслабват ПП-ДБ, толкова за него е по-добре, защото на едни следващи избори той може да има много по-добри позиции спрямо коалиционните си партньори."

Васил Божков няма да получи такава подкрепа, каквато очаква, допълни Тачев.

"Това го видяхме до голяма степен и с формацията му "Българско лято". Не съм сигурен, че има достатъчно голям електорален потенциал. С евентуални разкрития може и да има възможност за набиране на електорален капитал и по-активно включване в политиката, но това зависи до голяма степен от това, което той извърши като действия."

Румен Радев няма да реализира собствен политически проект преди да изтече президентския му мандат, прогнозира политологът. 

"Вероятно ще се случи, но след края на неговия мандат като президент, защото не си представям в период на управление като държавен глава той да започне свой политически проект, най-малкото защото ще трябва да се откаже от своя мандат. Това не ми се струва възможно, защото Румен Радев винаги се е движил спрямо конституцията, дори понякога да е ходел по ръба. В местните избори кметове, които са независими или нямат достатъчно голяма политическа подкрепа, може да потърсят подкрепа от Румен Радев, но това не е директно включване на президента в местните избори, въпреки че има спекулации за това."

Резултатите от местните избори биха внесли напрежение в управляващата сглобка.

"Самата идея на предсрочните избори - битка между статукво и промяна, се измести в това да се прави договорка между коалициите в сглобката за това как да се разпределят кметските постове. Виждаме, че има напрежение около кандидатите на ПП-ДБ в Бургас, Пловдив и в София. Те не са консенсусни фигури, което води до това ГЕРБ да има шанс да се бори за първото място, което ме навежда на мисълта, че е възможно да има и вътрешнокоалиционни договорки, с които да се уравновеси тежестта в местната власт, така че да не се отрази на националната коалиция. Разбира се, в процеса на предизборна кампания със сигурност напрежението ще нарасне, но в степен, в която правителството да не приключи своя жизнен път."

Дефицитът на кадри е основната причина партиите да не бързат с обявяването на кандидатите си за местните избори.

"Отдавна виждаме, че политическите формации нямат много нови разпознаваеми лица, т.е. страдат от дефицит на кадри. От друга страна, изчакването може да има и стратегическо значение - изчакване до последно, да има елемент на изненада. Така че нещата са свързани, всичко е въпрос на договорки и на стратегия."

Формации като "Възраждане" понякога се представят много силно на местно ниво, сочи европейският опит, допълни Светлин Тачев.

"В нашия случай не трябва да се подценява силата на "Възраждане" и това, което може да постигне на местните избори, защото натрупаният потенциал, който имаше на национално ниво, може да се трансформира и на местно ниво. До голяма степен обаче зависи от разпознаваемостта на кандидатите, които представят."

Политическата битка у нас вече не е статукво-промяна.

"Сега имаме от едната страна прозападно правителство, а от другата страна имаме като опозиция една произточна "Възраждане" и по средата едно голямо поле, в което няма никого. Като че ли президентът Румен Радев се опитва точно там да се позиционира като опозиция на правителството. В обществото ги има двете крайности, но няма изразител на вижданията на голямата среда, а тя винаги е по-голяма от двете крила, тъй като крилата, въпреки че са много шумни и изразяват силно своите емоции, са много по-малки от голямата маса българи, които в момента на практика нямат свой изразител и представител, нямат балансьор, който да ги представлява на политическо ниво. Там като че ли Радев се опитва да се позиционира. Това се вижда много ясно от идеите, които застъпва. Например защитата на Трети март - тема, която би обхванала много по-голяма част от българите, отколкото Паметникът на съветската армия, където нишата е заета от "Възраждане", БСП и "Левицата". Но тя е по-специфична и обхваща по-тесен кръг групи, които се интересуват от този казус."

Българската левица последва съдбата на СДС, смята политологът.

"През 90-те години се стигна до раздробяване на синьото пространство, което доведе до създаването на много малки политически формации. В момента това се случва с БСП и с лявото пространство като цяло. Виждаме едно раздробено ляво без монолитна формация, която да уплътнява левия спектър. Това създава вакуум и дава възможност на нова политическа формация да уплътни това пространство."

След местните избори напрежението в управляващата коалиция ще спадне, прогнозира още Светлин Тачев.

"Това ще им даде възможност да продължат да управляват. От друга страна, зимният сезон винаги е изключително невралгичен за всяка власт. Възможно е формирането на социално недоволство, но това до голяма степен зависи от това дали правителството ще съумее да елиминира възможността за социално напрежение. Т.е. да направи така, че българските граждани да преминат по-леко през зимните месеци, които винаги са най-трудни."

Повече - в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59